..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Διαγραφές και νέα συνοικέσια μετά το «διαζύγιο» Τσίπρα - Καμμένου


Ως επιταχυντής των προσπαθειών αναδιάταξης του αστικού πολιτικού συστήματος και του ενδοαστικού παζαριού λειτούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο τρόπος που επιτεύχθηκε το «διαζύγιο» ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Καμμένο αναμφισβήτητα αποπνέει μία αίσθηση σκηνοθεσίας, προκειμένου ο πρωθυπουργός να διατηρήσει την κυβέρνηση και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαμηνύεται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για να κλείσει όλες τις «εκκρεμότητες», δηλαδή τη βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρωθυπουργός θα εξασφαλίσει τη στήριξη τεσσάρων βουλευτών των ΑΝΕΛ που θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. 


Η υπουργός Τουρισμού Έλ. Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μετά την δήλωση τους ο Π. Καμμένος τους διέγραψε από τους ΑΝΕΛ και τέθηκαν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Επίσης, ψήφο εμπιστοσύνης έχει δηλώσει ότι θα δώσει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος, ενώ ο Κ. Ζουράρις έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά εκτιμάται ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Δύο ακόμη βουλευτές φέρεται να συγκαταλέγονται στους «πρόθυμους», η Κ. Παπακώστα  που είναι υφυπουργός (έχει αποχωρήσει από τη ΝΔ και έχει ιδρύσει το κόμμα «Νέα Ελληνική Ορμή») και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης. 

Ο Π. Καμμένος είναι πολύ πιθανό να μη διαγράψει όλους τους βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκειμένου να εξακολουθήσει να έχει τον αριθμό των πέντε βουλευτών που απαιτούνται για να διατηρήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να «ψαρέψει» στα θολά και επικίνδυνα νερά του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αρ. Φωκάς έσπευσε να δηλώσει ότι θα συνεργαστεί «με οποιονδήποτε από το δημοκρατικό τόξο αντιστέκεται στη Συμφωνία των Πρεσπών», μη αποκλείοντας τη συνεργασία με τον Π. Καμμένο.

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να παρουσιάσουν το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ ως ευκαιρία για την «ανασύνθεση» της κυβέρνησης προς κεντροαριστερή κατεύθυνση. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ταιριάζει «γάντι» με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παγιωθεί ως το κόμμα που ηγείται της σοσιαλδημοκρατίας και να τονώσει το νέο δίπολο.

Ήδη μια σαφή πρόγευση έδωσε ο Αλ. Τσίπρας με την εκδήλωση της Κυριακής, όταν μαζεύτηκαν για να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν διαφοροποιηθεί με την επίσημη θέση του Κινήματος Αλλαγής.

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ότι η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Μέχρι τότε αναβάλλεται το νομοθετικό έργο (νομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας και τροπολογία για F - 16 ) της Βουλής. 

πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog