..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Πώς η Βρετανία θα «καλοδέχεται» τους πτυχιούχους Ευρωπαίους μετά το Brexit


Τα διμερή θέματα μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, που εντάσσονται στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης του Brexit, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, στην Αθήνα, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Βρετανό υπουργό για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση και διαβεβαίωσε πως τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων και φοιτητών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία είναι απολύτως κατοχυρωμένα. Ωστόσο, σημείωσε, «υπάρχει μια συζήτηση για τα δικαιώματα όσων θα μεταβούν στη Μεγάλη Βρετανία κατά τη μεταβατική περίοδο» και διαμήνυσε πως η Ελλάδα επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Επικεντρωμένο περισσότερο στα προσόντα – και κατ’ επέκταση στις οικονομικές απολαβές πριν από την αναζήτηση εργασίας στη Βρετανία – είναι το σχέδιο για τους Ευρωπαίους πολίτες για τη μετά Brexit εποχή.

Στόχος, όπως έχει προαναγγελθεί είναι να δοθεί ένα τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία και να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στους έχοντες περισσότερα προσόντα και δεξιότητες, ανεξαρτήτως από τη χώρα καταγωγής τους.

Πρακτικά, όπως σημειώνουν Βρετανοί αξιωματούχοι, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει περιορισμός για τους πτυχιούχους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους ή άλλους επαγγελματίες.

Κανένας περιορισμός δεν θα υπάρχει επίσης για τους φοιτητές από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αναγνωρίζοντας τη θετική συμβολή για τον βρετανικό πολιτισμό και τις επιστήμες των περίπου 440.000 φοιτητών από όλο τον κόσμο, η χώρα προτίθεται να συνεχίσει να δίνει στους νέους της Ευρώπης (μέσω της διαδικασίας της βίζα) τη δυνατότητα να σπουδάζουν και στη συνέχεια να εργάζονται στις έδαφός της.

Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για όσους δεν έχουν τα ανάλογα προσόντα. Ειδικότερα, προβλέπεται μία μικρότερης διάρκειας για τους μετανάστες με λιγότερα προσόντα, στους οποίους θα δίνεται μεν η δυνατότητα να εργαστούν εφόσον το θελήσουν στη Βρετανία, αλλά όχι για διάστημα μεγαλύτερο τους ενός έτους.

Επιπλέον, εξέφρασε την αισιοδοξία του, τα περισσότερα από τα διμερή θέματα να καλυφθούν από την τελική συμφωνία για τη νέα σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. «Αυτή θα έχει τον χαρακτήρα μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και μια συμφωνία εταιρική, για τα θέματα ασφάλειας και άμυνας» διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κατρούγκαλος και σε ζητήματα που αφορούν την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων προστατευόμενης προέλευσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα καλυφτούν κι αυτά από τη συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Το νέο σύστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2021, μετά τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών, η οποία ωστόσο προβλέπεται εφόσον υπάρξει τελικά συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών για τους όρους της αποχώρησης.

πηγή:  Tribune κόσμος- Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog