..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την υποχρεωτικότητα της Προσχολικής Αγωγής στα δύο έτη


 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών 

Θέμα: Για την υποχρεωτικότητα της Προσχολικής Αγωγής στα δύο έτη και τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την έλλειψη των υποδομών στους περισσότερους δήμους.

Αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας της Προσχολικής Αγωγής στα δύο έτη και την έλλειψη των υποδομών στους περισσότερους δήμους ώστε να γίνει πράξη στάλθηκε από το ΥΠΠΕΘ στους δήμους κατεπείγουσα επιστολή (25/9/2018) με τίτλο ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 2018 για την «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» που κάνει σαφές ότι:

- Το σύνολο των προκάτ αιθουσών που παραχωρούνται για το σύνολο των δήμων είναι μόλις 95 την στιγμή που γνωρίζουμε ότι οι πιο μεγάλοι και αστικοί δήμοι στη χώρα (177) δεν είναι σε θέση να καλύψουν τη 2χρονη προσχολική αγωγή. Οι διαπιστωμένες ανάγκες σε αίθουσες είναι εκατοντάδες, επομένως είναι προφανές ότι με τις εν λόγω αίθουσες που παραχωρούνται δεν καλύπτονται ούτε κατ’ ελάχιστο κάποιες από αυτές. Ο συγκεκριμένος αριθμός που διατίθεται και η συγκεκριμένη εταιρεία που τα προμηθεύει κάνουν προφανές ότι “οι σχολικές αίθουσες” που διατίθενται είναι “το περίσσευμα” άλλης δημόσιας προμήθειας. 

- Ο τύπος των εν λόγω εγκαταστάσεων είναι αίθουσες ελαφράς λυόμενης προκατασκευής, τύπου «κοντέινερ». Οι εγκαταστάσεις - αίθουσα διδασκαλίας – wc – εξοπλισμός - κοστολογούνται για το Υπουργείο σε 22.000 €, 14.000 € και 7.000 € αντίστοιχα. Σύνολο πλήρης μονάδας 43.000€. Οι δε δήμοι θα επιβαρυνθούν με τις δαπάνες μετακίνησης και εγκατάστασης τους. 

- Οι παραπάνω λειωμένες εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται ως προσωρινές, χωρίς όμως το αρμόδιο Υπουργείο να δεσμεύεται με έναν έστω κατά προσέγγιση χρονικό ορίζοντα αντικατάστασή τους με σταθερές υποδομές. Τα λυόμενα ως αίθουσες διδασκαλίας είναι μια παλιά και αθεράπευτη πληγή στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα προτείνει ως λύση του σήμερα και για τα Νηπιαγωγεία! Χωρίς προφανέστατα να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες ασφάλειας αυτής της ηλικίας, πόσο δε μάλλον, τις ανάγκες της παιδαγωγικής πράξης που περαιώνεται στα Νηπιαγωγεία, των προϋποθέσεων της.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

Πόσες είναι συνολικά οι απαιτήσεις σε αριθμό αιθουσών διδασκαλίας όπως αυτές καταγράφηκαν από τις 3μερείς συναντήσεις των Δημοτικών Αρχών με τις Δ/νσεις             Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης;

Ποιος ο συνολικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης (τα στάδια συμπλήρωσης των κενών σε αίθουσες, η χρηματοδότηση τους) για την οριστική ανάπτυξη των δομών της δίχρονης προσχολικής αγωγής σύμφωνα με τις απαιτήσεις και ανάγκες του σήμερα;

Αν θεωρείται η τοποθέτηση των νηπίων σε αίθουσες τύπου κοντέινερ και μάλιστα για 25 παιδιά ότι είναι κατάλληλη έστω και ως προσωρινή λύση; 

Αν θα επιμείνει το Υπουργείο στη θέση του να μεταφέρει το κόστος και την ευθύνη μεταφοράς και τοποθέτησης στους δήμους, ζήτημα που δεν αφορά μόνο και αυτό καθ’ αυτό το κόστος που μεταφέρεται και είναι μια ακόμη επιβάρυνση τους άλλα αφορά στην ανάγκη διασφάλισης του αναγκαίου ελέγχου και πιστοποίησης της ασφαλούς τοποθέτησης τους που είναι και το πλέον κρίσιμο. 

Οι βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης
Γιάννης Γκιόκας
Γιάννης Δελής 
Λιάνα Κανέλλη
Νίκος Καραθανασόπουλος
Διαμάντω Μανωλάκου

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog