ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Λειτουργία του Προπονητικού Κέντρου Ειδικού Αθλητισμού στο Δήμο Θερμαϊκού της ΠΕ Θεσσαλονίκης.
Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας υπ’ αριθμ. 1836/05.12..2017, σχετικά με την λειτουργία του Προπονητικού Κέντρου Ειδικού Αθλητισμού στο Δήμο Θερμαϊκού της ΠΕ Θεσσαλονίκης, η οποία παραμένει αναπάντητη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της.
Με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 στην Ελλάδα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε και το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004», ισότιμο προς το πρόγραμμα «Αθήνα 2004» πυλώνα της ολυμπιακής προετοιμασίας.
Σε αυτό περιλαμβάνονταν τα έργα, οι δράσεις και οι παρεμβάσεις που συνδέονταν με την ολυμπιακή προετοιμασία και αφορούσαν την ελληνική περιφέρεια, με προϋπολογισμό 1,27 δισ. Ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 30% του συνολικού προϋπολογισμού της Ολυμπιακής διοργάνωσης.
Την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την επιτελική παρακολούθηση του προγράμματος «Ελλάδα 2004» είχε το υπουργείο Πολιτισμού, που επεξεργάστηκε τη στρατηγική για την αξιοποίηση του προγράμματος που πρόβλεπε τη βιώσιμη λειτουργία των νέων υποδομών και τη συνάρτηση των τοπικών αναγκών με τις εν λόγω υποδομές.
Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» αποτελείτο από 12 υποπρογράμματα μεταξύ άλλων, και το «Δίκτυο αθλητικών προπονητηρίων - νέων αθλητικών υποδομών» με το οποίο το σύνολο των δήμων της χώρας θα αποκτούσε, χωρίς διάκριση, σύγχρονες αθλητικές υποδομές που θα γίνονταν πόλος έλξης για τη νεολαία, φυτώρια για νέους πρωταθλητές και θα βελτίωναν την ποιότητα της ζωής σε τοπική κλίμακα.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ελλάδα 2004» είχε ενταχθεί και η κατασκευή πρότυπου προπονητικού κέντρου στο Δήμο Θερμαϊκού (ΠΕ Θεσσαλονίκης) με βασικό χαρακτηριστικό την πλήρη ένταξη των προδιαγραφών προσβασιμότητας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του κέντρου και ως εκ τούτου την αθλητική (προπονητική) κάλυψη των ατόμων με αναπηρίες.
Ένα Προπονητικό Κέντρο Ειδικού Αθλητισμού, (με συνολικό προϋπολογισμό 800 εκ. δρχ. και φορέα υλοποίησης την τότε Nομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης), που θα περιελάμβανε: Κλειστό Γυμναστήριο ελαφριάς κατασκευής, Ανοικτή πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων, Ανοικτά γήπεδα, Κτίρια βοηθητικών εγκαταστάσεων (εστιατόρια κλπ.), Καταφύγιο Σκαφών και Χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.
Το 2001 με τις 41/2001 και 88/2001 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο τότε Δήμος Θερμαϊκού παραχώρησε για χρονικό διάστημα «αορίστου χρόνου», στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «ΚΑΠΠΑ 2000» (Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού), έκταση 30 στρεμμάτων στο υπ’ αριθ. 1158α αγρόκτημα της Περαίας, στη θέση «Τσαΐρια». Η παραχώρηση έγινε με την προϋπόθεση ότι “οι εγκαταστάσεις του Προπονητικού Κέντρου Ειδικού Αθλητισμού θα ολοκληρωθούν μέχρι 31-12-2008”. Επίσης ότι “οι όποιες εγκαταστάσεις θα λειτουργούν και για τις ανάγκες των Δημοτών του Δήμου” και “εάν δεν ισχύσει ένας από τους παραπάνω όρους, αποτελεί αιτία ανάκλησης της απόφασης”.
Επίσης το 2003 με την απόφαση 283/2003 του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Θερμαϊκού παραχώρησε άλλα 25 στρέμματα στο ίδιο αγρόκτημα «συνεχόμενη προς την αρχική έκταση», «για αόριστο χρόνο στην αστική κερδοσκοπική εταιρία ΚΑΠΠΑ προς συμπλήρωση της απαιτούμενης έκτασης, για ανέγερση των αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων του Κέντρου».
Η κατασκευή του Προπονητικού Κέντρου Ειδικού Αθλητισμού τελικά ξεκίνησε το 2003 και το 2005 είχε ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του που περιελάμβανε εγκαταστάσεις κλειστού γυμναστηρίου, κολυμβητηρίου, αμφιθεάτρου, γραφεία διοίκησης και εστιατορίου. Παρόλα αυτά φτάνοντας στο 2011 αρκετές εγκαταστάσεις, όπως ο ξενώνας των 28 δωματίων και η μαρίνα ελλιμενισμού μικρών σκαφών, έμειναν ημιτελείς, ενώ λειτουργούσαν κανονικά (από το 2005) μόνον το κλειστό γυμναστήριο, το αμφιθέατρο και το κολυμβητήριο, που όμως σήμερα παραμένει κλειστό.
Κατά συνέπεια η μη τήρηση των όρων, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία ολοκλήρωσης και λειτουργίας του έργου στο σύνολο του, αποτέλεσε πια νομικό λόγο ανάκλησης της παραχώρησης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και δρομολογήθηκε το 2015 η επαναφορά των εγκαταστάσεων στην ιδιοκτησία και την διαχείριση του Δήμου.
Παρ’ όλο όμως που τότε ο δήμαρχος Θερμαϊκού δήλωνε, ότι: «… Η επιστροφή του ΚΑΠΠΑ στην ιδιοκτησία του δήμου θα δώσει νέα δυναμική σε ένα σχέδιο που ξεκίνησε φιλόδοξα, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Στόχος μας είναι η πλήρης αξιοποίηση ενός αθλητικού, πολιτιστικού και κοινωνικού Κέντρου που είναι απαραίτητο για τα άτομα με αναπηρία ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για τους πολίτες του Θερμαϊκού. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ΚΑΠΠΑ μπορεί να εξελιχθεί σε δημιουργικό κύτταρο για την περιοχή, με ακτινοβολία σε ολόκληρο το δήμο Θερμαϊκού».
Σήμερα η διοίκηση του Δήμου, με το πρόσχημα της έλλειψης κονδυλίων, προχωρά στο ξεπούλημα των αθλητικών εγκαταστάσεων του Προπονητικού Κέντρου Ειδικού Αθλητισμού και του συνόλου του αγροκτήματος 1158α της Περαίας, στη θέση «Τσαΐρια», συνολικής έκτασης 130 στρεμμάτων, με τη μέθοδο της παραχώρησης σε ιδιώτη για χρονικό διάστημα από 25 έως 50 χρόνων! (Απόφαση ΔΣ 86/2017 συνεδρίασης 22.2.2017, ΑΔΑ:6Ξ63ΩΠ2-ΧΡΣ).
Να σημειωθεί, πως στην απόφαση για την επανάκαμψη της ιδιοκτησίας του ΚΑΠΠΑ στο δήμο Θερμαϊκού το Δημοτικό Συμβούλιο προβλέπει, επίσης, την παραχώρηση για 15 χρόνια, του αμφιθεάτρου και των γραφείων της διοίκησης, στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «ΚΑΠΠΑ 2000», προς εξυπηρέτηση των δράσεων της.
Με δεδομένο ότι, ο Αθλητισμός είναι καθολικό δικαίωμα του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας και όχι πολυτέλεια για λίγους, ερωτάται η κ. Υπουργός, ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, για:
Την αξιοποίηση όλων των εγκαταστάσεων του Προπονητικού Κέντρου Ειδικού Αθλητισμού (ΚΑΠΠΑ), σε συνεργασία με το Δήμο και ενίσχυση με τα αναγκαία κονδύλια από το κρατικό προϋπολογισμό για την ολοκλήρωση, ανανέωση και συντήρηση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του, ώστε να καταστεί πραγματικά πόλος έλξης για τη νεολαία, φυτώριο για νέους πρωταθλητές και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Οι Βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου