Πλήρης υποκρισία κρύβεται πίσω από τη συζήτηση που ξεσηκώθηκε γύρω από τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό, την κατάργηση μιας κατηγορίας αυτών των εκδρομών από την κυβέρνηση και τις αντιδράσεις των ιδιωτικών σχολείων και της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας, με την τελευταία του Υπουργική Απόφαση για τις σχολικές εκδρομές (που χρονολογείται από το Μάρτη του 2017), καταργεί για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό, που γίνονταν στο πλαίσιο πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Ολες οι άλλες κατηγορίες εκδρομών στο εξωτερικό (πενταήμερη, αδελφοποιήσεις και ανταλλαγές σχολείων, ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus κ.λπ.) μπορούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Το επιχείρημα του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση της συγκεκριμένης κατηγορίας εκδρομών στο εξωτερικό είναι ότι «οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού. Εξαιτίας αυτού η διοργάνωση τέτοιων εκδρομών βιώνεται τραυματικά από τα παιδιά που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σ' αυτές», λέει το υπουργείο Παιδείας.
Πρόκειται όμως για απαράδεκτη και άκρως υποκριτική απόφαση, αφού για όλες τις άλλες κατηγορίες εκδρομών στο εξωτερικό που διατηρούνται κανονικά, ισχύει επίσης το πρόβλημα πολλά παιδιά να μην μπορούν να τις ακολουθήσουν γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος. Πολύ περισσότερο που το ίδιο ισχύει και για τις εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας, που μπορεί να φτάνουν τα 200 και 300 ευρώ! Επομένως, η λύση δεν είναι σε καμιά περίπτωση η κατάργηση μιας κατηγορίας εκδρομών, αλλά η εξασφάλιση ότι όλες οι κατηγορίες σχολικών εκδρομών πρέπει να είναι δωρεάν και για όλα τα παιδιά.
Στελέχη του υπουργείου Παιδείας επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την κυβερνητική αυτή απόφαση, αφήνοντας αιχμές για το περιεχόμενο των εκδρομών αυτών που καταργούνται, με περίσσια για άλλη μια φορά υποκρισία, έως και... χυδαιολογία.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Παιδείας, Δ. Μπαξεβανάκης, υποστήριξε πως το βασικό πρόβλημα με τις εκδρομές (κυρίως αυτές του εσωτερικού όπως είπε) είναι ότι έχουν στόχο τα ξενύχτια, ενώ θα πρέπει να επικεντρωθούν στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ενώ ο υφυπουργός Παιδείας, Κ. Ζουράρις, είπε λίγο - πολύ ότι στις εκδρομές οι μαθητές πηγαίνουν στα μπορντέλα και ότι «μπορείς να απαγορεύσεις την εκδρομή επικαλούμενος οικονομικούς λόγους γιατί η Ελλάδα βρίσκεται από το 1910 εν χρεωκοπία».
Είναι παραπάνω από προφανές, πάντως, ότι οι αιχμές για το περιεχόμενο των εκδρομών, το οποίο πρέπει να είναι εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, αλλά και ψυχαγωγικό, δεν αφορούν τη συγκεκριμένη κατηγορία εκδρομών που καταργείται, αλλά το σύνολο των σχολικών εκδρομών. Επιπλέον, εκπαιδευτικοί που μέχρι πρότινος εκπονούσαν περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα που συνδυάζονταν με εκδρομές στο εξωτερικό, σημειώνουν ότι χάνεται ένα κίνητρο που υπήρχε για τέτοια προγράμματα. Επισημαίνουν, ακόμα, ότι τώρα θα μπορούν να οργανώνουν τέτοιες εκδρομές μόνο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στα οποία όμως δεν υπάρχει ελευθερία επιλογής στο περιεχόμενο και τα θέματα προς μελέτη, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια προκαθορισμένα από την ΕΕ.
Υποκριτικές απέναντι στην υπόθεση ήταν και οι αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ, που όχι μόνο παραγνωρίζει πλήρως το υπαρκτό πρόβλημα να μην μπορούν να ανταποκρίνονται οι λαϊκές οικογένειες στο κόστος των εκδρομών, αλλά βρίσκουν αφορμή για ωμό αντικομμουνισμό, με τον Β. Κικίλια να λέει ότι «ακόμα και στην ανατολική Γερμανία μπορούσες να ταξιδέψεις, μετά τα 60»...
Αντίστοιχα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για επιδότηση των σχολικών εκδρομών, προτείνει να σταματήσει η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και αυτά να επαναχρησιμοποιούνται κάθε χρόνο και να προχωρήσουν περισσότερες συγχωνεύσεις σχολείων, κοινώς να υποβαθμιστούν άλλοι τομείς, να κόψουν από τη μια τσέπη για να βάλουν στην άλλη...
πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 05012018
πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 05012018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου