ΠΑΜΕ: Τσίπρα-Καμμένε, κάτω τα ξερά σας από την απεργία
Διανύουμε μια περίοδο με διεργασίες, άλλες φανερές, άλλες όχι. Κυοφορούνται και ελπιδοφόρες εξελίξεις που αργά ή γρήγορα θα εκφραστούν.
Μέσα σε αυτές τις διεργασίες και τις εξελίξεις εντάσσεται και το γεγονός πως πέφτει και ό,τι είχε απομείνει ως «φύλλο συκής» για το ρόλο των ηγεσιών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, δηλαδή τις δυνάμεις που ευθύνονται για την απαξίωση των συνδικάτων, την απομάκρυνση των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων, την αναποτελεσματική απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος στην κρίση. Τις συνδικαλιστικές δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ) των πολιτικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες άνοιξαν, ως πέμπτη φάλαγγα, τις πύλες για να περάσει η πιο άγρια επίθεση του κεφαλαίου, που σάρωσε εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
Ολο και περισσότεροι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι, που μέχρι τώρα για διάφορους λόγους βρίσκονταν στο ίδιο σπίτι με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, αναρωτιούνται για τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Μας λένε: «Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν; Ούτε για το δικαίωμα στην απεργία και την οργάνωση των εργαζομένων δεν θα κάνουν κινητοποίηση;».
Τα ερωτήματα αυτά προκύπτουν από συνδικάτα και συνδικαλιστές, αλλά και εργαζόμενους που δεν συμφωνούν συνολικά με τις αντιλήψεις, τις κατευθύνσεις του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, αναγνωρίζουν όμως την αγωνιστική συνέπεια, τη μαχητικότητα, το ρόλο του στην αναζωογόνηση των συνδικάτων.
Κόντρα σ' αυτόν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, με αποφάσεις για αγωνιστικές πρωτοβουλίες και απεργία τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία ετοιμάζονται να «υποδεχτούν» στο δρόμο το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το κλείσιμο της τρίτης «αξιολόγησης», στα «προαπαιτούμενα» της οποίας, μαζί με άλλα αντιλαϊκά μέτρα, περιλαμβάνεται και η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα.
«Κάτω τα ξερά σας από την απεργία», διαμηνύει το ΠΑΜΕ σε κυβέρνηση, μεγάλο κεφάλαιο και ΕΕ, μέσα από την αφίσα του, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους στη μάχη. Μετά την απόρριψη της πρότασής του για 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων.
Σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής του Γραμματείας, με θέμα την προετοιμασία των κινητοποιήσεων, τις απεργιακές αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν, το ΠΑΜΕ αποφάσισε να καλέσει σε συγκεντρώσεις τη μέρα κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου. Στην κατεύθυνση αυτή, συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Ηδη, αποφάσεις για κινητοποίηση τη μέρα που η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο έχουν πάρει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.
Συνεδριάσεις και απεργιακές αποφάσεις
Τις προηγούμενες μέρες, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, μετά από συνεδριάσεις διοικήσεων και συσκέψεις σωματείων, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, απεργιακές αποφάσεις έχουν μέχρι στιγμής πάρει τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαυρίου, Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Λαμίας, Νάουσας, Φωκίδας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Ζακύνθου.
Επίσης, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και Λογιστών (ΠΟΛ).
Μπροστά στη συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, μετά από πρόταση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μια σειρά από Σωματεία της Αττικής έχουν πάρει απεργιακές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, σε απεργία καλούν τους εργαζόμενους, μεταξύ άλλων, τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), Οικοδόμων Αθήνας, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής.
Προτάσεις για έκτακτες συνεδριάσεις και αποφάσεις για 24ωρη απεργία έχουν καταθέσει επίσης οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σε μια σειρά από Ομοσπονδίες σε κλάδους όπου με την 3η «αξιολόγηση» προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΟΣΜΕ) και στην ΟΤΟΕ.
Στο Δημόσιο, στάση εργασίας και όχι απεργία αποφάσισε να κηρύξει τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή». Συντασσόμενη με το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ, η πλειοψηφία αυτή απέρριψε δύο φορές την πρόταση της «Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) για 24ωρη απεργία. Η στάση θα είναι τρίωρης διάρκειας (από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου).
Κάλεσμα για λήψη απεργιακών αποφάσεων απευθύνει στις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία του Δημοσίου η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ). Πρόταση για έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, προκειμένου να πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία, έχει καταθέσει η ΔΑΣ στην ΠΟΕ ΟΤΑ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 06012018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου