..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Βουλή : Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Θάσου.




 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Αποζημιώσεις των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της  Θάσου.

Τεράστια ήταν η καταστροφή στο νησί της Θάσου από τις πυρκαγιές του Σεπτέμβρη 2016, με σοβαρές επιπτώσεις σε μελισσοκόμους, αγρότες και κτηνοτρόφους. Τα καμένα δάση, οι δασικές εκτάσεις και οι γεωργικές καλλιέργειες υπολογίζονταν σε πολλές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, ενώ κάηκαν  σταβλικές εγκαταστάσεις, ζώα και εκατοντάδες κυψέλες με μελίσσια. Οι δε επιπτώσεις σε όλους τους μελισσοκόμους του νησιού θα εξακολουθούν με δεδομένο ότι, η παραγωγή τους θα μειωθεί σημαντικά και οι απώλειες στο εισόδημά τους θα είναι μεγάλες. Άλλωστε η Θάσος καλύπτει το 36% της παραγωγής μελιού στη χώρα. 


Το ζήτημα, έγκαιρα, το ανέδειξε το ΚΚΕ και στη Βουλή με τη κατάθεση μια σειράς Ερωτήσεων-Αναφορών, όπου από τότε διατυπώναμε την ανησυχία μας για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες: «Η πείρα δε όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία. Να σημειωθεί ότι από τη φωτιά του 2013 στην Καλλιράχη, οι πληγέντες αγρότες ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.» (190/7.10.2016, Επίκαιρη Ερώτηση 126/18.10.2016).

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας με την πρόσφατη ανακοίνωση - πρόσκληση του ΕΛΓΑ προς τους πυρόπληκτους κατοίκους της Θάσου για την υποβολή αιτήσεων, προκειμένου να τύχουν αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν στο φυτικό κεφάλαιο από την πυρκαγιά.

Τα κριτήρια που θέτει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ΚΥΑ 619/146296 και ΚΥΑ 182/59384) για τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις που έχει διαμορφωθεί από την κυβέρνηση, στην πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ  για την αποζημίωση ζημιών φυτικού και παγίου κεφαλαίου από πυρκαγιές ουσιαστικά αποκλείουν  την τεράστια πλειοψηφία των παραγωγών γιατί τα διαθέσιμα κονδύλια είναι ψίχουλα.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν δικαιούνται ενίσχυση:

όσοι υπερβαίνουν το 70ο έτος της ηλικίας τους

όσοι παραγωγοί δηλώνουν εισόδημα μεγαλύτερο από 7500 ευρώ από εξωγεωρ¬γικές ασχολίες όταν είναι γνωστό ότι σε ποσοστό 95% των κατοίκων του νησιού το γεωργικό εισόδημα είναι συμπληρωματικό της κύριας δραστηριότητας τους

όσοι παραγωγοί δεν έχουν ασφαλίσει την παραγωγή τους γιατί δεν κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ, τη στιγμή που οι εν λόγω αποζημιώσεις δεν είναι ανταποδοτικές από τα ασφάλιστρα των παραγωγών.

Επίσης αποκλείονται από τις αποζημιώσεις όσων τα ελαιόδεντρα που κάηκαν είναι μικρότερου του 30% των συνολικών τους ελαιόδεντρων.

Το αποτέλεσμα είναι από τους 470 πυρόπληκτους παραγωγούς που καταθέσαν αρχικά αίτηση και επιβεβαιώθηκε η ζημιά τους, τελικές αιτήσεις να καταθέσουν μόλις 120 παραγωγοί και από αυτούς ακόμη λιγότεροι στο τέλος να αποζημιωθούν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να αλλάξουν τα κριτήρια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και να αυξηθούν τα κονδύλια για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών ώστε να υπάρξει συνολική αποζημίωση των ζημιών τώρα; Τι άλλα μέτρα σκέφτεται να πάρει για την ανασύσταση των καλλιεργειών και της χαμένης παραγωγής;

Ο βουλευτής 
Σάκης Βαρδαλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog