Μείωση των προστίμων σε βάρος των επιχειρήσεων που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται τώρα είναι «τσουχτερά», αλλά «αναποτελεσματικά» και μελετάται το ενδεχόμενο να μην επιβάλλονται καθόλου πρόστιμα στην περίπτωση που η επιχείρηση προβεί σε «συμβιβασμό» και προσλάβει για κάποιο χρονικό διάστημα τον εργαζόμενο που απασχολούσε ανασφάλιστο.
Πίσω από τέτοιους σχεδιασμούς, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτιναχθεί ακόμα περισσότερο η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, αφού η επιχείρηση θα μπορεί χωρίς κανένα ρίσκο να απασχολεί ανασφάλιστους και όταν εντοπίζεται από τις δημόσιες υπηρεσίες, να προσλαμβάνει τον εργαζόμενο, χωρίς όμως να «πληρώνει» για την παραβίαση της νομοθεσίας.
Οσο για τους ισχυρισμούς ότι τα «υψηλά» πρόστιμα είναι αναποτελεσματικά, επειδή οι επιχειρήσεις σχεδόν κατά 80% δεν τα πληρώνουν και προσφεύγουν δικαστικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται. Τέτοια επιχειρήματα κρύβουν το γεγονός ότι το κράτος είναι αυτό που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του και με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνει την ανασφάλιστη εργασία.
Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατό μόλις 23 υπάλληλοι του ΙΚΑ (τόσοι εργάζονται στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης - ΕΥΠΕΑ) να κάνουν ελέγχους σε πάνω από 200.000 επιχειρήσεις που απασχολούν μισθωτούς; Γι' αυτό, είτε τα πρόστιμα είναι «υψηλά», είτε είναι «χαμηλά», οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους, αφού θεωρούν δεδομένο ότι πολύ σπάνια θα γίνουν αντικείμενο ελέγχου.
Ολα τα υπόλοιπα είναι λαθροχειρίες και εκ του πονηρού...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου