..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Επίκαιρη Ερώτηση ΚΚΕ για τους τευτλοπαραγωγούς.


Επίκαιρη ερώτηση για τα καυτά προβλήματα των τευτλοπαραγωγών κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.

Ολόκληση η σχετική Ερώτηση έχει ως εξής:

"Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Σε αβεβαιότητα και ανασφάλεια οι τευτλοπαραγωγοί

Τέλος δεν έχουν τα βάσανα των τευτλοπαραγωγών, εξαιτίας της εχθρικής στάσης της κυβέρνησης προς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και την παραγωγή ζάχαρης. Φαίνεται στις επιπτώσεις από το κλείσιμο των δύο εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα από τα τρία που υπήρχαν, τώρα στην περίοδο συγκομιδής. Το μοναδικό, που έμεινε σε λειτουργία, εργοστάσιο στο Πλατύ, πέρα από το αυξημένο μεταφορικό κόστος, αδυνατεί και δεν μπορεί να απορροφήσει την ημερήσια παραγωγή των τευτλοεξαγωγέων. Επειδή παραλαμβάνει από όλες τις περιοχές, από ∆οµοκό έως Ορεστιάδα, τις παραγόμενες ποσότητες τεύτλων, γι’ αυτό και η ΕΒΖ ανακοίνωσε ότι δεν μπορούν οι αγρότες να συγκομίζουν όποτε είναι έτοιμοι και σε όσες ποσότητες έχουν. Έτσι τα τεύτλα μένουν στη γη, υποβαθμίζονται ποιοτικά και ήδη η ζημιά υπολογίζεται σε 10 με 15 ευρώ ανά τόνο.


Συγκεκριμένα, αν και ξεκίνησε η συγκομιδή µε 15 pol, όσο περνά ο καιρός έχει πέσει στο 12,5-13 pol, όπως επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του σωματείου τευτλοεξαγωγέων. Οι βροχές επίσης έφεραν ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής και η ΕΒΖ μείωσε τα τιμολόγια στις κατηγορίες τεύτλων µε pol κάτω από 14.

Χαρακτηριστικά από τη Λάρισα για το Πλατύ αντί για 30-40 βαγόνια την ημέρα φεύγουν μόλις 8-9, όπως καταγγέλλουν οι Θεσσαλοί παραγωγοί και αγωνιούν για τον κίνδυνο που υπάρχει της ποιοτικής υποβάθμισης του προϊόντος.

Οι τευτλοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τα έσοδά τους να εξανεμίζονται, ενώ τα έξοδα μένουν στα ύψη. Επίσης ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει ζημίες στην ποιότητα των τεύτλων από κακοκαιρία και συνεπώς δεν αποζημιώνονται από την απώλεια εισοδήματος, αν και πληρώνουν τσουχτερή ασφαλιστική εισφορά.

Ταυτόχρονα, καμία ενημέρωση δεν υπάρχει για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει στη νέα καλλιεργητική περίοδο για τα τεύτλα η Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, αλλά ούτε και για το πότε θα πληρωθούν οι αγρότες για τα τεύτλα, για την Ολοκληρωμένη, τη στιγμή που τα έξοδα τρέχουν και η ρευστότητα είναι συρρικνωμένη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

α) Τι άμεσες ενέργειες θα κάνει για να αντιμετωπιστούν οι απώλειες στο εισόδημα των τευτλοπαραγωγών, αφού δεν ευθύνονται οι ίδιοι για το κλείσιμο των δύο εργοστασίων και τις πολύπλευρες και αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει.

β) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια ζάχαρης και η παραγωγή να φτάσει στα επίπεδα των αναγκών του λαού και της χώρας

Η Βουλευτής του ΚΚΕ
Διαμάντω  Μανωλάκου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog