..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Η ΓΣΕΕ και το.......κρυφτούλι της!!!!!!!!!



Στην προχτεσινή δεύτερη συνάντηση για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, που είχε η ηγεσία της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές ενώσεις (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), όπου απουσίαζε ο ΣΕΒ, έγινε απ' όλους αποδεκτό ότι δε συζητούν το ύψος του κατώτατου μισθού, το οποίο καθορίζεται από την κυβέρνηση, αλλά μόνο τη διασφάλιση των επιδομάτων και πιο συγκεκριμένα του επιδόματος γάμου.
Με μια κουβέντα, η ηγεσία της ΓΣΕΕ «κρύφτηκε» πίσω από τις κυβερνητικές αποφάσεις, υποσκάπτοντας και με αυτόν τον τρόπο τα εργατικά δικαιώματα. Εμμένοντας σε μια αντεργατική νομιμότητα, αφήνει το ελεύθερο στην εκάστοτε κυβέρνηση να αποφασίζει για τους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίοι θα καθορίζονται με βάση την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή, τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην πράξη, όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν τη νέα επίθεση κατά του κατώτατου μισθού, όπως την απεργάζονται κυβέρνηση και εργοδοσία. Καθόλου τυχαία, η κυβέρνηση ετοιμάζει το λεγόμενο «Μηχανισμό διαμόρφωσης κατώτατου μισθού», σύμφωνα με τον οποίο το ύψος του κατώτατου μισθού θα προσδιορίζεται με βάση το ρυθμό ανάπτυξης, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή με βάση τα κέρδη της πλουτοκρατίας.
Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας των νέων, τα σχέδια περιλαμβάνουν διαφοροποίηση του μισθού ανάλογα με την ηλικία (ώστε οι νέοι να παίρνουν το 75% του μισθού των ενηλίκων και να βρίσκουν... πιο εύκολα δουλειά). Επιπλέον, προβλέπεται διαφοροποίηση των κατώτατων μισθών ανάλογα με την περιοχή (τις συνθήκες ύφεσης και ανεργίας σε αυτή), αλλά και την παραγωγικότητα κάθε κλάδου. Δηλαδή, ουσιαστικά παύει να υπάρχει «κατώτατος» μισθός. Υπάρχει μόνο το δικαίωμα του κάθε μονοπωλίου να προασπίζει τα κέρδη του με κάθε τρόπο, ξεζουμίζοντας τον εργάτη όλο και περισσότερο.
 "Ρ"12052013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog