..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Δανία: Χωρίς μνημόνιο, αλλά μέτρα και καταργήσεις Συλλογικών Συμβάσεων!!!!



Μεγάλη κινητικότητα εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες στον χώρο των δασκάλων και ενώ η Κεντρική Διοίκηση Δήμων πού είναι και ο κύριος εργοδότης, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο υπάγονται πάνω από 7000 δάσκαλοι, διαπραγματεύονται με τις διδασκαλικές ομοσπονδίες για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης.
Κυβέρνηση και δήμοι επιμένουν στην πρόταση οι δάσκαλοι να διδάσκουν περισσότερες ώρες σε βάρος του χρόνου προετοιμασίας των μαθημάτων και με μισθούς χαμηλότερους πράγμα που έχει εφαρμοστεί σε μια σειρά άλλους κλάδους, όπως των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Σειρά έχουν μετά τους δασκάλους νοσοκόμοι και νοσηλευτές.
Ακόμη προσπαθούν να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις μέσω απευθείας διαπραγμάτευσης των καθηγητών με τους διεύθυνες των σχολείων, για θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων, τον χρόνο διδασκαλίας, τον τρόπο πληρωμής υπερωριών και το πρόγραμμα διακοπών.
Δανία - Κοπεγχάγη. Διαδηλώσεις ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις
Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στο γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης να μειώσει τα έξοδα στον κρατικό τομέα και να δώσει χώρο για ιδιωτικοποιήσεις στους κλάδους Υγείας και Παιδείας.
Φαίνεται ότι και παρά τις προσπάθειες του κυβερνητικού συνδικαλισμού η μεγάλη πλειοψηφία των δασκάλων αντιδρά και δεν δέχεται τα νέα μέτρα. Γίνονται πολυάριθμες συγκεντρώσεις και συσκέψεις.
Η κυβέρνηση την προηγούμενη βδομάδα όταν πήρε τα πρώτα μηνύματα και η Κεντρική Διοίκηση Δήμων ανακοίνωσαν λόκ άουτ που θα ισχύει από 1η Απρίλη για να εκβιάσουν τους αγωνιζόμενους δάσκαλους.
Την Τρίτη οι ομοσπονδίες από κοινού ανακοίνωσαν διαδήλωση την Τετάρτη 20/3 σε Κοπεγχάγη, 'Ααρχους, 'Οντενσε, 'Ααλμποργκ και 'Εσμπιεργκ.
Αυτό που λείπει είναι ο συντονισμός μεταξύ διαφόρων κλάδων αφού τα μέτρα είναι παρόμοια και η επίθεση άγρια, αλλά αυτό είναι σχεδόν αδύνατο όταν στις ηγεσίες της ΓΣΕ και των μεγάλων Ομοσπονδιών επικρατούν σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές.
 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog