Διαρκή αύξηση παρουσιάζει και θα συνεχίζει να εμφανίζει ο αριθμός των ανέργων την επόμενη πενταετία στη Βρετανία, σύμφωνα με τοΚέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) που θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 10.7% το 2016. Αιτία για τη διαρκή αύξηση των ανέργων είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που για να εξασφαλισθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου απαιτούνται λιτότητα και οι δραστικές περικοπές δαπανών, απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα. Ολα αυτά σε μια χώρα που δεν ανήκει στην ευρωζώνη και φυσικά δεν έχει ούτε μνημόνιο, ωστόσο είναι κοινή η επίθεση του κεφαλαίου.
Το μέσο ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία το τρέχον έτος θα ανέλθει στο 8,7% ενώ θα αυξηθεί στο 9,2% έως το 2014 για να φτάσει στο 10,7% τουλάχιστον την επόμενη διετία. Μάλιστα, στην έκθεσή του το CEBR, προειδοποιεί ότι πλέον «ευάλωτες» περιοχές είναι η Βόρειος Ιρλανδία, όπου αναμένεται ένας στους τρεις εργαζομένους να είναι άνεργος. Σύμφωνα με την έκθεση του CΕBR στη Βόρεια Ιρλανδία, η ανεργία θα χτυπήσει κατά κύριο λόγο το δημόσιο τομέα ο οποίος είναι «τερατώδης», απόρροια της πολιτικής της Μάργκαρετ Θάτσερ που παρά το γεγονός ότι προώθησε βίαια τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στη Βρετανία, για τη Βόρεια Ιρλανδία ακολούθησε ακριβώς την αντίθετη πολιτική προκειμένου να «εξαγοραστούν» οι συνειδήσεις και να απομονωθεί ο ΙΡΑ.
Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του CEBR άλλες «ευάλωτες» περιοχές είναι η Βορειοανατολική Αγγλία, η Σκωτία και η Ουαλία. Ειδικότερα για την βορειοανατολική Αγγλία άλλοτε βιομηχανική ζώνη, η ανεργία ήδη κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδο όλης της χώρας, από 12% το τρέχον έτος θα ανέλθει στο 13% έως το 2016. Το Γιορκσάιρ και το Χάμπερ, είναι δύο από τις περιοχές που επίσης θα πληγούν καθώς έχουν μεγάλη εξάρτηση από το δημόσιο τομέα.
«Οι προοπτικές για τη μέση βρετανική οικογένεια είναι δυσοίωνες για την επόμενη πενταετία» δήλωσε ο οικονομολόγος και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης του CEBR Ρομπ Χάρμπρον συμπληρώνοντας ότι «οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί βρίσκονται στις συμπληγάδες μεταξύ της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας, της μείωσης των εισοδημάτων και του υψηλού πληθωρισμού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου