..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΡΩΣΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΒΑΤΟΠΕΔΙ


Παρέμβαση και από το Ρώσικο Πατριαρχείο
Με επιστολή του προς τον Κάρολο Παπούλια ζητάει την αποφυλάκιση Εφραίμ
Μετά την προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και την απάντηση από την πλευρά της Ελλάδας, τη σκυτάλη των ρωσικών αντιδράσεων για την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ πήρε χτες ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Με μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την προφυλάκιση του ηγούμενου, ο οποίος φέρεται σαν ηθικός αυτουργός για μια σειρά παράνομες πράξεις που σχετίζονται με τις δοσοληψίες ανάμεσα στη Μονή Βατοπεδίου και το ελληνικό δημόσιο.
Ο Ρώσος Πατριάρχης ζητάει την αποφυλάκιση του ηγούμενου. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «δεν αμφισβητώ τη δικαιοδοσία των οργάνων της ελληνικής Δικαιοσύνης και εκφράζω την ελπίδα για μια δίκαιη και αντικειμενική απόφαση στην υπόθεση, σχετικά με την περιουσία της μονής Βατοπεδίου», αλλά «την ίδια στιγμή διατελώ εν απορία λόγω της εφαρμογής της προφυλάκισης προ της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, επί της ουσίας, ενός μοναχού ο οποίος δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και επανειλημμένως έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ανάκριση».
Επιπρόσθετα και σε μια προσπάθεια να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά, ισχυρίζεται στην επιστολή του ότι «στη Ρωσία, στη Λευκορωσία, στην Ουκρανία, στη Μολδαβία και άλλες χώρες, οι λαοί των οποίων ποιμαίνονται πνευματικά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκατομμύρια πιστών αισθάνονται αγωνία για τα αστυνομικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν ως προς έναν γνωστό σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο ηγούμενο μιας δοξασμένης αγιορείτικης μονής εκείνες τις ίδιες ημέρες, κατά τις οποίες η ορθόδοξη Ελλάδα εορτάζει τα Χριστούγεννα».
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι παρεμβάσεις που έκαναν τις προηγούμενες μέρες άλλοι πολιτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες της Ρωσίας, αφήνοντας να διαφανεί το αυξημένο ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το Βατοπέδι και επιβεβαιώνοντας ότι το παρασκήνιο είναι πολυπλόκαμο, με οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog