Την εκρηκτική κατάσταση που έχει προκληθεί στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» με τα σοβαρότατα προβλήματα στη ΜΕΘ3 και στη ΜΑΦ κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής, η βουλευτής του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα, στη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος που συζητήθηκε σήμερα.
Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση, επισήμανε ότι η ΜΑΦ, που είναι ενταγμένη χωροταξικά και λειτουργικά στη Β' Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου και διαθέτει 8 κλίνες -ενίοτε προστίθενται και μέχρι 3 φορεία- στελεχώνεται μόνο από 16 νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές, από τους οποίους οι 4 είναι συμβασιούχοι και έναν βοηθό θαλάμου.
Ακόμη πιο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι η ΜΑΦ, που είναι δηλωμένη ως ΜΕΘ στο ΕΚΑΒ και το υπουργείο Υγείας και νοσηλεύει διασωληνωμένους ασθενείς, δεν περιλαμβάνεται στον οργανισμό του νοσοκομείου και στελεχώνεται μόνο από 3 ειδικευμένους γιατρούς, από τους οποίους μόνο ο ένας έχει εξειδίκευση εντατικολογίας.
Αποτέλεσμα της επικίνδυνης υποστελέχωσης είναι ότι η ΜΑΦ δεν καλύπτεται από ειδικευμένο γιατρό σε καθημερινή 24ωρη βάση, ενώ στη νυχτερινή βάρδια ένας μόνο νοσηλευτής έχει την ευθύνη για όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς.
Παρόμοια επικίνδυνη υποστελέχωση επικρατεί και στη ΜΕΘ3, που διαθέτει 13 κλίνες και συνήθως προστίθενται και 3-4 φορεία, δέχεται διακομιδές καρδιολογικών ασθενών και ταυτόχρονα νοσηλεύει ογκολογικούς, γυναικολογικούς και παθολογικούς ασθενείς και στελεχώνεται μόνο από 15 νοσηλευτές (η μία σε άδεια εγκυμοσύνης) και έναν βοηθό θαλάμου, ενώ στο ιατρικό προσωπικό δεν περιλαμβάνεται κανένας με εξειδίκευση εντατικολογίας.
Ταυτόχρονα στη ΜΑΦ και ΜΕΘ3 δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, ενώ υπάρχει μόνο ένας φυσικοθεραπευτής και για τις δύο.
Κατήγγειλε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής κόστους - οφέλους που εφαρμόζει η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ που θεωρεί την Υγεία για τον λαό κόστος και προωθεί την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίησή της σε βάρος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προσπάθησε από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέροντας ότι σήμερα το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» έχει το περισσότερο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, από όλα τα τα προηγούμενα χρόνια, επιχειρώντας έτσι να ωραιοποιήσει την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό. Προκλητικός, δε, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι στηρίζει τους ιδιώτες όταν καταγγέλλει τις ελλείψεις και τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, ισχυριζόμενος ότι με αυτό τον τρόπο το ΚΚΕ στέλνει τους ασθενείς στους κλινικάρχες και όχι η πολιτική των ελλείψεων, των καθυστερήσεων, των απογευματινών χειρουργείων και τόσα άλλα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.
Η Βιβή Δάγκα στη δευτερολογία της, κατήγγειλε αυτήν ακριβώς την πολιτική και σημείωσε ότι τα νούμερα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των δημόσιων δομών υγείας. «Το κριτήριο για το ΚΚΕ είναι οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, αυτές καθορίζουν το μπόι των απαιτήσεων, με βάση την ανάπτυξη επιστήμης και τεχνολογίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ότι οι υγειονομικοί βγάζουν κραυγή αγωνίας εδώ και χρόνια για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, όπου καραδοκούν «νέα Τέμπη» ενώ σήμερα σε κινητοποίηση προχωρούν κάτοικοι και υγειονομικοί των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, διεκδικώντας τη στήριξη της δημόσιας Υγείας. Η κυβέρνηση έχει λεφτά για να συμβάλλει στα 800 δις που θα δώσει η ΕΕ για την πολεμική βιομηχανία, όχι όμως για τα νοσοκομεία, σημείωσε.
Την απάντηση στην εγκληματική πολιτική, πρόσθεσε, την έδωσαν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ που στις τελευταίες εκλογές ανέδειξαν για πρώτη φορά, πρώτη δύναμη τη ΔΗΠΑΚ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ και αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.
Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ στηρίζει αυτό που είναι και αίτημα των αγωνιζόμενων υγειονομικών για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία χωρίς επιχειρηματική δράση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς και επιστημονική αξιοπρέπεια.
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου