..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ : Μνημόνιο με τα όλα του «διά χειρός» ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Η κυνική ομολογία του Κυρ. Μητσοτάκη δεν μας έκανε σοφότερους... Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε προειδοποιήσει ότι πρόκειται για μηχανισμό - υπερμνημόνιο στις πλάτες του λαού

Eurokinissi Καθένας κι από ένα μνημόνιο (ορισμένοι με δυο και τρία...). Τώρα, όλοι μαζί, φορτώνουν το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης στην πλάτη του λαού

Η κυνική δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μνημόνιο, δεν μας φανέρωσε κάτι καινούργιο. Επιβεβαιώνει όμως ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα τον λαό, όταν υπόσχονται ότι τα δεκάδες δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα βελτιώσουν τάχα τη ζωή του. Στην πραγματικότητα, το μόνο που θα δει ο λαός, είναι ο λογαριασμός για τα 32 και πλέον δισ. που θα μασουλήσουν τα μονοπώλια τα επόμενα χρόνια.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, λοιπόν, είναι ένα καραμπινάτο μνημόνιο, όπως από την πρώτη στιγμή είχε αποκαλύψει το ΚΚΕ, όταν γινόταν η σχετική συζήτηση στη Βουλή. Πρόκειται για μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μοιράζει «ζεστό» χρήμα στους ομίλους, με «προαπαιτούμενο» την ψήφιση εκατοντάδων αντιλαϊκών μέτρων και μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι είναι και πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, στον οποίο ομνύουν όλα τα αστικά κόμματα, φορτώνοντας νέα βάρη στον λαό.

                                        1. Πού τα βρίσκει τα λεφτά;

Ποιος δεν θυμάται τον ΣΥΡΙΖΑ να «δείχνει» το «ευρωομόλογο» ως διέξοδο τάχα από τη βαθιά κρίση στην οποία βυθίστηκε την περασμένη δεκαετία η ΕΕ; Ποιος δεν θυμάται τις λεγόμενες «κυβερνήσεις του Νότου» να ζητούν από τη Γερμανία να συναινέσει σε κοινό δανεισμό των κρατών - μελών με την εγγύηση της ΕΕ, προκειμένου να κινηθούν οι οικονομίες με φτηνότερο χρήμα; Αυτό παρουσίαζε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως «εναλλακτική» στα δύο μνημόνια που είχαν ήδη ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πριν ψηφίσουν όλοι μαζί και το δικό του 3ο μνημόνιο.

Μπορεί λοιπόν το ευρωομόλογο να μην ...ευδοκίμησε τότε, το ενσάρκωσε όμως επάξια το Ταμείο Ανάκαμψης, που παίζει τον ίδιο ρόλο. Αποδείχτηκε όμως ότι κι αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα ακόμα μνημόνιο που θα πληρώσει ο λαός, όπως πλήρωσε και τα τρία προηγούμενα: Με φόρους, χαράτσια και περικοπές σε κρατικές δαπάνες που αφορούν και τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Αλλά και με αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις - προαπαιτούμενα, όπως αυτά που περιέχονταν στους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων.

Πού θα βρεθούν, λοιπόν, τα κοντά 700 δισ. ευρώ που θα συγκεντρώσει το Ταμείο Ανάκαμψης; Το Ταμείο αντλεί κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές με την εγγύηση της ΕΕ. Αυτό σημαίνει δάνεια με καλύτερους όρους για τα μονοπώλια, που θα πρέπει όμως να αποπληρωθούν, επιβαρύνοντας τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μέχρι το 2058 τουλάχιστον! Δεν γεννάει λοιπόν κανείς το χρήμα.

Αντίθετα, η ΕΕ παίρνει από τώρα τα μέτρα της για να αποπληρώνει με συνέπεια τα δάνεια και να μη θιγεί η πιστοληπτική της ικανότητα, ψηφίζοντας νέα χαράτσια - ίδιους πόρους γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Εννοείται βέβαια ότι όλα αυτά θα εξειδικευτούν στη συνέχεια σε επίπεδο κρατών - μελών (και στην Ελλάδα), με συναίνεση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, που ψήφισαν άλλωστε το Ταμείο Ανάκαμψης και στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Βουλή.

ΣΑΜΑΡΑΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ - ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ "ΑΡΙΣΤΕΡΑ"

                                          2. Ποιον και τι χρηματοδοτεί;

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται, κατά κύριο λόγο, για τους μεγάλους ομίλους, ως δάνεια ή απευθείας επιδοτήσεις, προκειμένου να επενδύουν συσσωρευμένα κεφάλαια με πιο κερδοφόρες αποδόσεις. Κερδισμένα είναι τα μονοπώλια της Ενέργειας, των κατασκευών, των μεταφορών και άλλα, που βάζουν το δάχτυλο στο μέλι της «πράσινης» οικονομίας.

Στη διαχείριση των κονδυλίων εμπλέκονται όλες οι μεγάλες τράπεζες, που αναλαμβάνουν να «συμβολαιοποιήσουν» επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων, τις οποίες οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα κάνουν με φτηνότερο δανεισμό. Δηλαδή, το Ταμείο παρέχει ρευστό μέσω των τραπεζών, οι οποίες συνάπτουν δάνεια με επιχειρήσεις που τα επενδυτικά τους σχέδια εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν σκόπιμα να «σέρνεται» ότι τα κονδύλια αυτά αφορούν και μικρές επιχειρήσεις. Είναι ψέμα. Ελάχιστες είναι οι μικρότερες επιχειρήσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν στον δανεισμό έστω και με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά της αγοράς και να χρηματοδοτήσουν ταυτόχρονα ένα μέρος της επένδυσης με δικά τους κεφάλαια.

Ενδεικτικό και αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα των πρώτων επενδύσεων που συμβολαιοποιήθηκαν μόλις τον περασμένο Νοέμβρη, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Πέρα από τα 440 εκατ. ευρώ, που ήταν ίδια κεφάλαια των ομίλων (ούτε το 1/4 των συνολικών επενδύσεων!), όλα τα υπόλοιπα αφορούν τραπεζικά δάνεια με ...χλιδάτους όρους για τα μονοπώλια.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι επενδύσεις αφορούν τον εκσυγχρονισμό παραγωγικών μονάδων, για να γίνουν δήθεν πιο «φιλικές» στο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, όμως, για να απλωθούν σε τομείς που υπόσχονται νέα κερδοφορία, με μεγάλη κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, όπως είναι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης.

Καθόλου τυχαία, δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στη χώρα μας χρηματοδοτούνται για να αναπτύξουν πανελλαδικά «σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων»! Επίσης, στη λίστα με τους 41 πρώτους «πελάτες» του Ταμείου φιγουράρουν ορισμένες από τις πιο κερδοφόρες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, όπως τα ΕΛΠΕ, ή μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν και παραπονούμενοι. Επιχειρήσεις και ολόκληροι κλάδοι που είτε έχουν εξαιρεθεί από τη χρηματοδότηση είτε δεν έχουν την ίδια πρόσβαση με άλλους, κατατάσσονται στους αδικημένους.

Γι' αυτούς ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο ...συλλογική, με κοινοβουλευτικό έλεγχο, η διαχείριση του Ταμείου, ώστε να υπάρξει πιο «δίκαιη» κατανομή των πόρων. Να βάλουν δηλαδή το δάχτυλο στο μέλι των φτηνών δανείων και των απευθείας επιδοτήσεων και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κι όχι βέβαια να ωφεληθεί ο λαός, που πληρώνει έτσι κι αλλιώς τη λυπητερή.

Κι επειδή μετά τους άδικους θανάτους σε Κω, Νέα Μάκρη και Χαλκιδική, ορισμένοι παρουσιάζουν με θράσος το Ταμείο Ανάκαμψης ως τον «από μηχανής θεό» που θα αναμορφώσει και την Υγεία, η αλήθεια είναι η εξής: Ενα μικρό μέρος από τα κονδύλια του Ταμείου προορίζονται για να επιταχυνθούν προαποφασισμένες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, στις ράγες του «κόστους - οφέλους», που είναι στρατηγική της ΕΕ.

Σ' αυτό το πλαίσιο, προβλέπονται ορισμένες αποσπασματικές ανακαινίσεις και «ενεργειακές αναβαθμίσεις» περιορισμένων υποδομών και, βέβαια, η ψηφιακή αναβάθμιση του συστήματος Υγείας, προκειμένου να λειτουργεί ως «ψηφιακός κόφτης» για τον λαό (βλέπε τηλεϊατρική αντί για προσλήψεις, σε συνδυασμό με τον οικογενειακό γιατρό), ενώ η τεχνολογία θα μπορούσε πραγματικά να σώσει ζωές, αν κριτήριο ήταν οι λαϊκές ανάγκες και όχι η μείωση του κόστους για το κράτος και το κεφάλαιο.

                       3. Πώς και πότε εκταμιεύονται οι δόσεις;

Για την εκταμίευση κάθε δόσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει μια σειρά από προαπαιτούμενα που περιγράφονται με λεπτομέρεια στη συμφωνία με την Κομισιόν. Η ψήφιση αυτών των μέτρων έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για να μη χάνονται ή καθυστερούν οι δόσεις. Ακριβώς δηλαδή όπως λειτουργούσε ο μηχανισμός των τριών μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που έχουν ψηφίσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Οπως αναφέρει και ο ευρωπαϊκός κανονισμός συγκρότησης του Ταμείου Ανάκαμψης (Φλεβάρης 2021), «ο ειδικός στόχος του μηχανισμού θα πρέπει να είναι η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης με σκοπό την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, όπως καθορίζονται στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

Παραμονές των εκλογών της 21ης Μάη, η κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα εκταμίευσης της τρίτης δόσης από τα κονδύλια του Ταμείου, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, έχοντας ολοκληρώσει τα «προαπαιτούμενα - ορόσημα» (όπως ονομάζονται), για να δοθεί η έγκριση από την Κομισιόν. Αυτό ακριβώς γινόταν και με τα μνημόνια: Η εκταμίευση των δόσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία εγκρινόταν μόνο όταν οι κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) εκπλήρωναν τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Με την ίδια ακριβώς διαδικασία, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει μέχρι σήμερα 11 δισ. σε επιδοτήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να γίνει αυτό, έχουν ψηφιστεί στη Βουλή πάνω από 200 προαπαιτούμενα μέχρι σήμερα, πολλά από αυτά με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Μιλάμε βέβαια για βαθιά αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, όπως, για παράδειγμα: Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, η ταχύτερη αδειοδότηση των ΑΠΕ, η παραπέρα αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ, τα νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και στην απεργία, η περαιτέρω «ελαστικοποίηση» της αγοράς εργασίας, φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις ως κίνητρο για επενδύσεις, προσαρμογή της νομοθεσίας στην προσέλκυση «στρατηγικών επενδύσεων», με την επέκταση των ειδικών οικονομικών ζωνών, όπου δεν ισχύουν ούτε τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα ούτε οι φορολογικοί κανόνες, κ.ά.

Με βάση το σχέδιο που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και Κομισιόν, το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα περιλαμβάνει συνολικά 567 ορόσημα μέχρι το 2026, τα περισσότερα από τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2023 (140 από το σύνολο) και το 2025 (άλλα 210). Δηλαδή, μέσα στη θητεία της επόμενης κυβέρνησης.

Εκτός από τα προαπαιτούμενα, στο Ταμείο Ανάκαμψης ενσωματώθηκαν και τα αντιλαϊκά «υπόλοιπα» της «μεταμνημονιακής εποπτείας», όπως η παραπέρα μείωση των «κόκκινων» δανείων με ένταση των πλειστηριασμών, ενώ συνδέεται άμεσα με τα «ευρωπαϊκά εξάμηνα», δηλαδή με τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, που «παρακολουθούν» την πορεία στρατηγικών αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ιδού οι προστάτες

4. Ποιος «σκαντζάρει» την τρόικα (ή τους «θεσμούς»);

Οπως στα προηγούμενα μνημόνια, έτσι και σ' αυτό, «η χρηματοδοτική στήριξη σε σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας κράτους - μέλους θα πρέπει να μπορεί να λαμβάνει τη μορφή δανείου, υπό την προϋπόθεση της σύναψης δανειακής σύμβασης με την Επιτροπή, βάσει δεόντως τεκμηριωμένου αιτήματος του οικείου κράτους - μέλους».

Επιπλέον, «η χρηματοδοτική στήριξη (...) θα βασίζεται στην επίτευξη αποτελεσμάτων η οποία θα μετριέται σε συνάρτηση με τα ορόσημα και τους στόχους που αναφέρονται στα εγκεκριμένα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Για τον σκοπό αυτόν, η πρόσθετη δανειακή στήριξη θα πρέπει να συνδέεται με πρόσθετα ορόσημα και στόχους σε σύγκριση με τα ορόσημα και τους στόχους που αφορούν τη χρηματοδοτική στήριξη».

Είναι σαφές λοιπόν ότι πρόκειται για δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην ΕΕ και την Ελλάδα, τον έλεγχο της οποίας αναλαμβάνει ο ...εναπομείνας ένας της τρόικας, δηλαδή η Κομισιόν. Η σύμβαση αυτή προβλέπει πως για κάθε ευρώ που θα δίνει το Ταμείο, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί αντιλαϊκά «ορόσημα», όπως αυτά περιγράφονται στο σχέδιο που συμφώνησαν η κυβέρνηση με την Κομισιόν.

Γι' αυτά τα σχέδια έλεγε ο Κυρ. Μητσοτάκης τις προάλλες ότι «δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης δεν υπάρχει», καθώς «υπάρχουν ορόσημα συγκεκριμένα. Υπάρχουν δράσεις μεταρρυθμιστικές, υπάρχει μια πολύ βαριά γραφειοκρατία πίσω από το Ταμείο Ανάκαμψης, διότι τα λεφτά αυτά είναι ευρωπαϊκά λεφτά τα οποία τα διαχειριζόμαστε εμείς». Ο,τι έλεγαν ακριβώς οι κυβερνήσεις και για τα μνημόνια...

'Αρθρο του Κ. από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog