..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Πολεμικές προετοιμασίες σε όλη την Ευρώπη

 «ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ» Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

Κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ευρύτερης ανάφλεξης

Την ώρα που ο ουκρανικός λαός σφυροκοπιέται επί δέκα μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, η συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, με κυρίαρχο στοιχείο τη συνεχή ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, όπως και η αυξανόμενη ροή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών προς την Ουκρανία, προκαλούν μεγάλους κινδύνους για μια ευρύτερη ανάφλεξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Στα παραπάνω, μάλιστα, προστίθεται το γεγονός ότι η Λευκορωσία αναπτύσσει ακόμα περισσότερες δυνάμεις στα δυτικά και νότια σύνορά της, «εκπαιδευμένες ομάδες ταχείας ανάπτυξης που είναι έτοιμες να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόκληση και στρατιωτική ενέργεια». 

Επίσης ζήτησε από τη Ρωσία να αναπτύξει άλλη μια αντιαεροπορική συστοιχία πυραύλων «S-400» δυτικά του Μινσκ, ενώ απειλεί να αναπτύξει ρωσικά πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που πυρηνικά των ΗΠΑ εμφανιστούν σε Πολωνία ή Λιθουανία.

Η ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία ενισχύεται περαιτέρω στην Ανατολική Ευρώπη, με τον γγ Γ. Στόλτενμπεργκ να μιλά για «νέα κανονικότητα» στο πεδίο της «ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε η ανάπτυξη της «Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης» του ΝΑΤΟ (NATO Response Force - NRF), μια πολυεθνική δύναμη που ενεργοποιείται για πρώτη φορά και μπορεί να συγκεντρώσει μέχρι και 40.000 στρατιώτες, αποτελείται από χερσαίες, αεροπορικές, θαλάσσιες και ειδικές επιχειρησιακές δυνάμεις. Ενεργοποιήθηκε η «δύναμη υψίστης ετοιμότητας», μία ταξιαρχία δυνάμεων ξηράς με περίπου 5.000 στρατιώτες, ενώ περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα σε 30 τοποθεσίες.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να βελτιώσει την άμυνά του στις χώρες της Βαλτικής, «στο πιο ευάλωτο τμήμα της στρατιωτικής συμμαχίας», που συνορεύει με τη Ρωσία, επέμεινε η πρωθυπουργός της Εσθονίας.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τον ρόλο τους στην «ευρωπαϊκή ασφάλεια». Η κυβέρνηση Μπάιντεν διέταξε την ανάπτυξη περίπου 12.000 επιπλέον στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας, οι οποίοι θα ενωθούν με περίπου 90.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην ήπειρο. Οι περισσότερες από τις δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στη Γερμανία, ενώ έχουν σταλεί 5.000 στρατιώτες σε Πολωνία και Ρουμανία, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των στρατιωτών εκεί σε περίπου 9.000 και 2.000 αντίστοιχα.

                                                      «Εσπασαν τα ταμπού» της ΕΕ

Τα κράτη της ΕΕ συμφωνούν και είναι αποφασισμένα να αυξήσουν διμερώς τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, και να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 υπουργών Αμυνας.

Οπως τόνισε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 450 εκατ. ευρώ, είναι «σημείο καμπής στην Ιστορία της ΕΕ». Μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν η ΕΕ να δώσει όπλα σε άλλη χώρα, αλλά «έσπασε αυτό το ταμπού», είπε. Η ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία, βέβαια, δεν ήταν ποτέ κανένα... «περιστεράκι της ειρήνης», πρωτοστατεί σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, ωστόσο τα παραπάνω σηματοδοτούν βήματα προσαρμογής στη νέα φάση των οξυμένων ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ σκοπεύει να παραδώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «αμυντικά» όπλα όλων των ειδών, π.χ. αντιβαλλιστικούς πυραύλους. Ζήτησε επίσης από το δορυφορικό της κέντρο στη Μαδρίτη να παράσχει πληροφορίες στην Ουκρανία σχετικά με τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων.



Κίνδυνος «επεισοδίων», καλέσματα αμεσότερης εμπλοκής και πυρηνική απειλή

Καθώς η Πολωνία έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς εξοπλισμού από κράτη της ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τις σκανδιναβικές χώρες, την Αυστραλία κ.ά. προς την Ουκρανία, η κατάσταση κινδυνεύει να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο αν η Ρωσία προσπαθήσει να εμποδίσει αυτήν τη ροή όπλων αποκόπτοντας την Ουκρανία από τα σύνορά της με την Πολωνία.

«Κίνδυνοι προκύπτουν. Φυσικά, μας ανησυχούν οι προμήθειες όπλων. Ολα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα συμβούν περιστατικά», επεσήμανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλ. Γκρουσκό.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ήδη προειδοποιεί όσους προμηθεύουν με θανατηφόρα όπλα την Ουκρανία ότι θα φέρουν την ευθύνη για ό,τι συμβεί. Παράλληλα η απειλή του πυρηνικού πολέμου παραμένει σταθερά στο «τραπέζι», με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ να προειδοποιεί πως αν γίνει Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα εμπλακούν σε αυτόν πυρηνικές δυνάμεις και θα είναι καταστροφικός. «Ολοι γνωρίζουν ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος μπορεί να είναι μόνο πυρηνικός, αλλά εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι είναι στο μυαλό των Δυτικών πολιτικών, όχι στο μυαλό των Ρώσων», επεσήμανε, εκτιμώντας ότι καταρτίζονται σχέδια «για πραγματικό πόλεμο» κατά της Μόσχας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζητά επίμονα την επιβολή μιας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», εμποδίζοντας τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και διευκολύνοντας τη μεταφορά ΝΑΤΟικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενώ επαναφέρει διαρκώς το αίτημα για παροχή ΝΑΤΟικών αεροσκαφών.

Προς το παρόν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ απορρίπτουν ένα σενάριο επιβολής «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», καθώς «θα σήμαινε ουσιαστικά ότι ο αμερικανικός στρατός θα καταρρίπτει ρωσικά αεροπλάνα», όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Αντίστοιχα και ο Πολωνός Πρόεδρος Α. Ντούντα απέρριψε ανακοινώσεις της ουκρανικής πλευράς ότι η Πολωνία και άλλες χώρες σκοπεύουν να παραδώσουν μέσω Πολωνίας μαχητικά αεροσκάφη «MiG-29» στην Ουκρανία. «Δεν στέλνουμε κανένα μαχητικό αεροσκάφος στην Ουκρανία, γιατί αυτό θα ανοίξει μια στρατιωτική παρέμβαση στην ουκρανική σύγκρουση», δήλωσε.

Πέρα από την «επιμονή» του Κιέβου για το θέμα, πάντως, σημειώνεται ότι οι πρώτες δημόσιες αναφορές για δυνατότητα παράδοσης δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία έγιναν την περασμένη Κυριακή και τη Δευτέρα από τον Ζ. Μπορέλ.

Παράλληλα αρχίζει να «ζυμώνεται» τις τελευταίες μέρες το ζήτημα των «εγκλημάτων πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία, που δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως πρόσχημα για αμεσότερη εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση.Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε «άμεση έναρξη» της διενέργειας έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου καταγγέλλεται ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου.

Αμερικάνικος μισθοφορικός στρατός Blackwater έτοιμος στο Ντονμπάς με Ουκρανικό ναζιστικό Τάγμα-Αζόφ

               Ζελένσκι: Χιλιάδες «ξένοι μαχητές» στον δρόμο για την Ουκρανία

Μπορεί άλλωστε τα ΝΑΤΟικά κράτη επίσημα να μη στέλνουν στρατεύματα στην Ουκρανία, όμως η ουκρανική κυβέρνηση καλεί σε μια «Διεθνή Λεγεώνα Εδαφικής Αμυνας της Ουκρανίας», διαφόρων «προθύμων» να «υπερασπιστούν την Ουκρανία και την παγκόσμια τάξη». Οσοι «πολίτες» άλλων κρατών θέλουν να πολεμήσουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ακόλουθο Αμυνας της πρεσβείας της Ουκρανίας στις χώρες τους!

Δεν αποκλείεται τέτοιοι «πρόθυμοι» να πλαισιωθούν από μισθοφορικές δυνάμεις, παραστρατιωτικές ή νεοναζιστικές οργανώσεις, που ήδη δρουν στο Ντονμπάς εδώ και χρόνια. Τέτοιοι «πρόθυμοι» έχουν εκδηλώσει «ενδιαφέρον» από ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά κ.α., ενώ οι κυβερνήσεις της Λετονίας και της Δανίας δηλώνουν πως θα ενθαρρύνουν τους ...«εθελοντές».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «οι πρώτοι 16.000» ξένοι μαχητές«είναι ήδη στον δρόμο».

«Οι μισθοφόροι που στάλθηκαν από τη Δύση για να βοηθήσουν το Κίεβο δεν θα έχουν το καθεστώς αιχμαλώτου πολέμου αν συλληφθούν», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, τονίζοντας πως «όλες οι επιθέσεις από ξένους μισθοφόρους πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας όπλα που προμήθευσε η Δύση στο καθεστώς του Κιέβου».

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, ξένοι μισθοφόροι διαπράττουν δολιοφθορές και επιδρομές σε ρωσικές φάλαγγες που μεταφέρουν οπλισμό και υλικά, καθώς και σε αεροσκάφη που τις καλύπτουν.

Οι «μισθοφόροι» είναι εξοπλισμένοι με αμερικανικά αντιαρματικά συστήματα «Javelin», βρετανικά NLOW και φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «Stinger». «Η αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έχει ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία για τη στρατολόγηση ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων (PMC) που θα σταλούν στην Ουκρανία. Πρώτα απ' όλα, προσλαμβάνονται υπάλληλοι των αμερικανικών PMCs Academi, Kyubik και Dean Corporation», ανακοίνωσε η ρωσική πλευρά.

                                       «Πολεμικές πιστώσεις» σε Γερμανία και Σουηδία

Ενδεικτικές της νέας εποχής ανταγωνισμού μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι και οι αποφάσεις των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Σουηδίας για επιτάχυνση του στρατιωτικού τους εξοπλισμού με τεράστιες πολεμικές δαπάνες.

Η ρωσική εισβολή «αποτελεί σημείο καμπής» και «ο κόσμος μετά δεν θα είναι ίδιος με τον κόσμο πριν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς σε ομιλία στη Βουλή.

Επιβεβαιώνοντας ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα προετοιμάζονται για έντονη αντιπαράθεση με όλα τα μέσα, ο Σολτς εξήγγειλε ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για τις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις, μια άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση για τα δεδομένα της μεταπολεμικής Γερμανίας. Αυτό θα αντιστοιχεί το 2024 - για πρώτη φορά - στο 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας, σύμφωνα με τη σχετική ΝΑΤΟική νόρμα.

Η Σουηδία - που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συνεργάζεται στενά - επιταχύνει την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων και τον επανεξοπλισμό της, που έχει ξεκινήσει από το 2014, μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014, ενώ από το 1991 σταθερά μείωνε τον αμυντικό προϋπολογισμό. Το 2017 επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, ενώ τον περασμένο Οκτώβρη ανακοίνωσε αύξηση κατά 40% του «αμυντικού» προϋπολογισμού το διάστημα 2021 - 2025. Συνολικά από το 2014 και για μια δεκαετία οι στρατιωτικές δαπάνες θα έχουν αυξηθεί κατά 85%.

Εξάλλου, ενισχύονται οι συζητήσεις και οι «προτροπές» του ΝΑΤΟ να ενταχθούν σε αυτό η Σουηδία και η Φινλανδία. Στο εσωτερικό της Γεωργίας εκδηλώνονται αντιθέσεις σε ενδεχόμενη επιδίωξη ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά σκοπεύει να προωθήσει διαδικασίες για ένταξη στην ΕΕ. Αίτηση για ένταξη στην ΕΕ κατέθεσε και η Μολδαβία.

                                           Σφυροκόπημα μεγάλων πόλεων από τη Ρωσία

Μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ, ο ρωσικός στρατός έσφιγγε τον κλοιό σε μεγάλα αστικά κέντρα, με έμφαση σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το λιμάνι της Χερσώνας, περιοχή που συνορεύει με την Κριμαία. Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει αποκλειστεί από πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα και ότι οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, προχωρώντας στην κατάληψη περιοχών, έχουν ενωθεί με τις δυνάμεις του ρωσικού στρατού από την Κριμαία.

Ο ρωσικός στρατός, έχοντας ήδη καταλάβει το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, επιτίθεται σε αυτό της Μαριούπολης, επίσης στην Αζοφική Θάλασσα.

Λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευής, καθώς ο ρωσικός στρατός κλιμάκωνε τις επιχειρήσεις για να πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας, κοντά στην πόλη Ζαπορίζια, στον ποταμό Δνείπερο, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ξέσπασε φωτιά στο εργοστάσιο, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση έκρηξης «θα είναι 10 φορές μεγαλύτερη από το Τσέρνομπιλ». Από αναφορές ΜΜΕ δεν ήταν ξεκάθαρο αν υπήρχε φωτιά στο ίδιο το εργοστάσιο ή στην περιοχή γύρω από αυτό.

Την ίδια ώρα οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία ξεπέρασαν την Πέμπτη το 1 εκατομμύριο, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί άμαχοι. Για τουλάχιστον 24 νεκρούς άμαχους από ουκρανικές επιθέσεις στο Ντονέτσκ κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των ρωσόφιλων αυτονομιστών.

                                                      Οι όροι στις διαπραγματεύσεις

Η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στους όρους που θέτει για αποστρατιωτικοποίηση και «ουδετερότητα» της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, πρέπει να υπάρξει ένας κατάλογος συγκεκριμένων τύπων όπλων που δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος. Η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν «πραγματικό κίνδυνο» αν το Κίεβο αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και γι' αυτό δεν θα το επιτρέψει, πρόσθεσε.

Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων να δεσμευτεί η Ουκρανία σε καθεστώς ουδετερότητας με απόφαση κοινοβουλίου και να οργανώσει δημοψήφισμα. Επίσης, να αναγνωρίσει το Κίεβο τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά σύνορα των περιοχών και να πάψει να ζητά επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Μόλις η Ουκρανία αποστρατιωτικοποιηθεί, οι Ουκρανοί «πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους πώς θα ζήσουν», σύμφωνα με τον Λαβρόφ.

Στο αίτημα της Ουκρανίας για γρήγορη ένταξη στην ΕΕ, το Κρεμλίνο δεν αντέδρασε επιθετικά, με τον εκπρόσωπό του, Ντμ. Πεσκόφ, να σημειώνει πως θα πρέπει να εξεταστεί χωριστά από τα ζητήματα της «στρατηγικής σταθερότητας», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ δεν είναι στρατιωτικο-πολιτικό μπλοκ».

Η Ουκρανία ζήτησε ως όρο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις η Ρωσία να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις. Επιπλέον, «η Ουκρανία θα απαιτήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ κλείσει την πόρτα στις προοπτικές ένταξής της», τόνισε ο Ζελένσκι.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, ότι τα σύνορά μας προστατεύονται, έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, είμαστε απόλυτα ασφαλείς και οι εγγυητές που μας παρέχουν ασφάλεια το εγγυώνται νομικά», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τον Ζελένσκι ως ηγέτη της Ουκρανίας και χαιρέτισε ως «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο ίδιος θέλει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. Είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για εγγυήσεις ασφαλείας» στον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων που έγινε την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθούν κάποια σημαντικά αποτελέσματα, πέρα από τη συνεννόηση για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους».

                                  Κυρώσεις για να «αποδεκατιστεί» η ρωσική οικονομία

«Χρειάζεται να εξασφαλίσουμε (...) ότι η ρωσική οικονομία αποδεκατίζεται, ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον Πούτιν και την πολεμική μηχανή», δήλωσε η ΥΠΕΞ της Βρετανίας Λιζ Τρας, καθώς παράλληλα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ξεσπάσει και ένας παγκόσμιος «οικονομικός πόλεμος», που οξύνει τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και την επιθετικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.

Η ΕE κατέληξε σε αποκλεισμό επτά σημαντικών ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών SWIFT, μέτρο που θα εφαρμοστεί σε συντονισμό με ΗΠΑ και Βρετανία. Σημαντικές επιπτώσεις έχουν οι κυρώσεις ΗΠΑ - ΕΕ στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, ενώ κλειστά παραμένουν για τη Ρωσία τα αεροδρόμια της ΕΕ και των ΗΠΑ, όπως και οι εναέριοι χώροι τους.

Παράλληλα, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ανακοινώνουν ότι αποσύρονται από τη ρωσική αγορά.

Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης σε «ολιγάρχες» και στην κεντρική τράπεζα της Λευκορωσίας, αποκόπτονται και λευκορωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, επιβάλλονται περιορισμοί στο εμπόριο αγαθών που χρησιμοποιούνται στη Λευκορωσία για την παραγωγή ή την κατασκευή προϊόντων καπνού, ορυκτών καυσίμων, ασφαλτικών ουσιών και προϊόντων αέριων υδρογονανθράκων, χλωριούχου καλίου (ποτάσα), ξύλου, τσιμέντου, σιδήρου, χάλυβα, καουτσούκ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι σκοπός των ΗΠΑ είναι να «στραγγαλίσουν» την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσουν την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσουν τον στρατό της τα επόμενα χρόνια. «Ο Πούτιν μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών, αλλά θα το πληρώσει ακριβά μακροπρόθεσμα», τόνισε.

πηγή : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 05-06 Μαρτίου 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog