Διαλύουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που δεν έχουν σταματημό όλους αυτούς τους μήνες, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της κυβέρνησης ότι πρόκειται περί «πρόσκαιρου φαινομένου».
Οι χοντρεμπορικές τιμές ανεβαίνουν διαρκώς και από τα 115 περίπου ευρώ του περασμένου Αυγούστου, φτάσαμε τα 147 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβρη, για να αυξηθούν περαιτέρω στα 198 ευρώ/Mwh τον Οκτώβρη, στα 228 ευρώ/Mwh τον Νοέμβρη, πάνω από 260 ευρώ στις πρώτες συνεδριάσεις του Δεκέμβρη και πλέον κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το ποια θα είναι η εξέλιξη τις επόμενες βδομάδες.
Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, έχει ήδη κάνει τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί δήθεν «στήριξης» των νοικοκυριών ενόψει των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα να φαντάζουν αστείες και προκλητικές. Τη στιγμή που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μοιράζει πενταροδεκάρες στα λαϊκά νοικοκυριά, οι «επενδυτές» στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έχουν στήσει «πάρτι» κερδών.
Οι «ρήτρες αναπροσαρμογής αυξήσεων» που επιβλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, υποτίθεται για να επιμερίσουν το κόστος προμήθειας καυσίμων των παραγωγών στην κατανάλωση, στους πρόσφατους εξοφλητικούς λογαριασμούς κινήθηκαν περί τα 50 ευρώ για μέσες καταναλώσεις 1.200 Kwh, αλλά τώρα αναμένονται πολύ υψηλότερες, με δεδομένες τις τιμές χονδρεμπορικής.
Η κατάσταση έχει «ξεφύγει» εντελώς στα επαγγελματικά τιμολόγια και ιδίως σε καταστήματα και μικροεπιχειρήσεις που ο ηλεκτρισμός αποτελεί βασική δαπάνη λειτουργίας, με τις «ρήτρες» για καταναλώσεις 7-8.000 Kwh να έρχονταν μέχρι τώρα περί τα 400 ευρώ, ενώ οι επιδοτήσεις δεν κάλυπταν ούτε το μισό κόστος.
Πλέον και αυτά τα τιμολόγια ετοιμάζονται για «εκτόξευση» και όπως εύκολα γίνεται κατανοητό οι αυξήσεις θα περάσουν στις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, όπως ήδη άλλωστε καταγράφουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ετσι, τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν δύο φορές τις αυξήσεις στην Ενέργεια, μία άμεσα στα οικιακά τους τιμολόγια και μία ακόμη έμμεσα, από τις αυξήσεις που καταγράφονται σε όλα τα βασικά είδη.
Στο 4,3% ο πληθωρισμός τον Νοέμβρη
Με ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία βγαίνει πλέον ο μήνας για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε βασικά είδη κατανάλωσης. Ορισμένες ενδεικτικές αυξήσεις που κατέγραψε το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» το τελευταίο διάστημα είναι οι εξής: Το φρέσκο γάλα έχει «τσιμπήσει» μέχρι και 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, το ψωμί σχεδόν 20 λεπτά η φρατζόλα, το ψωμί του τοστ 13 λεπτά η οικογενειακή συσκευασία, τα αυγά σχεδόν μισό ευρώ η δεκάδα.
Ανάλογες αυξήσεις καταγράφονται στον καφέ, στα φρούτα, στα λαχανικά, στο κρέας και στα άλλα είδη που αποτελούν τη βάση της διατροφής μιας λαϊκής οικογένειας, χώρια τα χαρτικά, τα καθαριστικά για τα ρούχα και για το σπίτι κ.ά.
Ολα αυτά στο φόντο του πληθωρισμού που καλπάζει στην ΕΕ και στη χώρα μας, ο οποίος, σύμφωνα με τη Γιούροστατ, κυμάνθηκε τον Νοέμβρη στο 4,3% από 2,8% τον Οκτώβρη και 1,9% τον Σεπτέμβρη. Συνολικά στην Ευρωζώνη έφτασε σε 4,9%, από 4,1% (Οκτώβρης) και 3,4% (Σεπτέμβρης), ενώ οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια σε ετήσια βάση απογειώθηκαν στο 27,4%.
Μεταξύ άλλων ο πληθωρισμός στη Γερμανία σκαρφάλωσε στο 6%, στη Γαλλία στο 3,4%, στην Ιταλία στο 4% κ.ο.κ., ενώ οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται σε Λιθουανία (9,3%), Εσθονία (8,4%), Λετονία (7,4%) και Βέλγιο (7,1%).
Ολα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα 6/12 στις Βρυξέλλες, ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας απότομης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και μάλιστα σε συνθήκες έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό με τη σειρά του τροφοδοτεί την ενδοαστική διαπάλη και τους ανταγωνισμούς γύρω από τη διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος νομισματικής πολιτικής.
Το συγκεκριμένο ζήτημα, που έχει ειδική βαρύτητα και για τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 16 Δεκέμβρη.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 04122021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου