..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Μπλακάουτ στα νοσοκομεία. Εφιάλτης δίχως τέλος για υγειονομικούς, ασθενείς και εργαζόμενους

Σφοδρότερες από κάθε άλλη φορά αναμένονται οι συνέπειες από την αναζωπύρωση της πανδημίας, επιβεβαιώνοντας τα εγκληματικά αποτελέσματα της υποταγής της διαχείρισής της στις «συνταγές» περιορισμού του κόστους και της θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Τις τελευταίες μέρες καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Τα ημερήσια κρούσματα αγγίζουν καθημερινά τις 7.000, οι θάνατοι ασθενών αυξάνονται κατά 19%, οι διασωληνωμένοι κατά 15% και τα ενεργά κρούσματα είναι πια πάνω από 35.000.

Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα αναχαίτισης του ιού, πετάει διαρκώς την ευθύνη στον λαό και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, την ίδια στιγμή που και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς φέρουν την υπογραφή της. Στο πλαίσιο αυτό, από το Σάββατο εφαρμόζονται μέτρα για τους μη εμβολιασμένους, με μεγαλύτερη αστυνόμευση, με χαράτσια για 2 rapid tests κάθε βδομάδα, με φόρτωμα της ευθύνης των ελέγχων ακόμα και στους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματίες για τη λειτουργία των καταστημάτων τους.

Η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας είναι σχεδόν 100%, στην Αττική είναι σχεδόν 74%, διασωληνωμένοι περιμένουν μέρες για ένα κρεβάτι στην Εντατική, ενώ οι υγειονομικοί έχουν περάσει προ πολλού τα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης.

                                     Αυξάνονται και οι νοσηλείες εμβολιασμένων

Τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνονται και οι νοσηλείες εμβολιασμένων, με το ποσοστό τους που νοσηλεύεται να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, δείχνοντας στην πράξη τη χρεοκοπία μιας πολιτικής που «κρέμασε» όλη τη διαχείριση της πανδημίας στους εμβολιασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μήνα πριν, στις 4 Οκτώβρη, νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 38 πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχαν ανέλθει στους 72.

Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι αν και το εμβόλιο αποτελεί αναγκαίο και πολύτιμο εφόδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από μόνο του δεν φτάνει για την αποτελεσματική προστασία του λαού. Πόσο μάλλον όταν στο όνομα του εμβολιασμού η κυβέρνηση βρίσκει το άλλοθι να απορρίπτει κάθε αναγκαίο μέτρο για να μη μεταδίδεται ο ιός. Την ίδια στιγμή που το μήνυμά της είναι «εμβολιαστείτε ή κόψτε το κεφάλι σας», οι εργαζόμενοι «παστώνονται» καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εργάζονται με ευθύνη της εργοδοσίας κάτω από συνθήκες υπερμετάδοσης, τα σχολεία λειτουργούν με χειρότερους όρους λόγω των συγχωνεύσεων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα νοσοκομεία αντί να ενισχύονται αποδυναμώνονται περαιτέρω λόγω των αναστολών εργασίας, των μπαλωμάτων και των μετακινήσεων γιατρών και νοσηλευτών σε όλη τη χώρα.

                            « Τρέχει» η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας

Ταυτόχρονα, η έξαρση της πανδημίας αξιοποιείται ξανά για ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία: Από τη μία, τα κενά στα νοσοκομεία λόγω των αναστολών καλύπτονται με περισσότερες εργολαβίες και, από την άλλη, ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας πληρώνονται αδρά, με διπλάσιο νοσήλιο από το κράτος, για να προσφέρουν υπηρεσίες Υγείας σε ...«σχεδόν υγιείς». Ακολουθώντας την ίδια «συνταγή» που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, που έφερε την τραγωδία με την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τώρα προωθούνται το «νέο ΕΣΥ» των ΣΔΙΤ και της έντασης της επιχειρηματικής δράσης, η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με όρους «ασφαλιστικής εταιρείας», δηλαδή με αυξημένες πληρωμές, με ακόμη λιγότερες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και περαιτέρω απεμπλοκή του κράτους από τη χρηματοδότηση.

Συνθήκες «επείγουσας ιατρικής πολέμου» στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Σε συνθήκες επείγουσας ιατρικής πολέμου λειτουργούν σχεδόν μόνιμα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις διαρκώς αυξανόμενες νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό αλλά και άλλες παθήσεις, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με τις ΜΕΘ γεμάτες, τα χειρουργεία να υπολειτουργούν.

Η τραγική κατάσταση επιβεβαιώνεται καθημερινά από την εικόνα σε κάθε νοσοκομείο. Σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής, 16 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στο «Παπαγεωργίου» (σε υποτυπώδη ΜΑΦ), στον Πολύγυρο, στο ΑΧΕΠΑ, στο Ιπποκράτειο (στα χειρουργεία του 5ου ορόφου).

Το Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», το πρωί της Παρασκευής, ολοκλήρωσε την εφημερία του με γεμάτες τις ΜΕΘ και τις κλινικές Covid και ενώ υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το ΑΧΕΠΑ μπήκε σε εφημερία με γεμάτες τις κλίνες ΜΕΘ, ενώ την Πέμπτη υπήρχαν και 4 διασωληνωμένοι ασθενείς σε δύο κλινικές Covid. Η μείωση του προσωπικού σε σχέση με την περσινή περίοδο υπολογίζεται τουλάχιστον στο 1/3, ενώ και όποιο προσωπικό, διαφόρων συμβάσεων, ήρθε για να καλύψει κενά, μειώθηκε και αυτό, είτε λόγω λήξης σύμβασης είτε γιατί τελείωσε η μαθητεία.

Το υπάρχον προσωπικό, με όποια σχέση εργασίας, χρησιμοποιείται παντού, στο ίδιο ωράριο. Για παράδειγμα, παίρνουν προσωπικό από το αναισθησιολογικό, το χειρουργείο, από ΜΕΘ μη Covid, από Επείγοντα και το στέλνουν για νοσηλεία Covid περιστατικών είτε σε απλή κλίνη είτε σε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Τα χειρουργεία παραμένουν σε υπολειτουργία, λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Στα εργαστήρια, λόγω του όγκου δουλειάς, τα τεστ του προσωπικού μπορεί να κάνουν 2 - 3 μέρες να βγουν.

Οι συγχωνεύσεις τμημάτων εξακολουθούν με αποτέλεσμα τον αναγκαστικό συγχρωτισμό νοσηλευομένων με διαφορετικές ανάγκες συνθηκών νοσηλείας και αυξημένο τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

                                        Κόβουν την καραντίνα σε ασθενείς γιατρούς

Το Ιπποκράτειο, την Πέμπτη, είχε βγει από την εφημερία με 100% πληρότητα στη ΜΕΘ Covid (15 κλίνες), με 4 διασωληνωμένους στις αίθουσες χειρουργείων να περιμένουν να βρεθεί άδεια κλίνη ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, η διοίκηση του νοσοκομείου κόβει την καραντίνα σε γιατρούς που νοσούν από κορονοϊό και δουλεύουν στην κλινική Covid και τους καλεί να επιστρέψουν στη δουλειά όντας θετικοί και με συμπτώματα!

Το «Παπαγεωργίου» συνεχίζει με πλήρη τη ΜΕΘ με 24 ασθενείς Covid και 6 να νοσηλεύονται σε ΜΑΦ, με σχεδόν πλήρεις και τις κλινικές κορονοϊού όπου νοσηλεύονται 84 ασθενείς.

Ενδεικτικό στοιχείο της εντατικοποίησης είναι η πίεση κάτω από την οποία εργάζονται οι νοσηλευτές της ΜΕΘ που δουλεύουν σε κυκλικό ωράριο (16 λιγότεροι από πέρσι) και πρέπει να φροντίσουν όλους τους διασωληνωμένους, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό και στην παροχή φροντίδας προς τους ασθενείς.

Τραγική είναι η κατάσταση και στις γύρω περιοχές. Ενώ οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ μεγαλώνουν, το υπουργείο αποφάσισε να κλείσει τη ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Εδεσσας και να τη μετατρέψει σε ΜΑΦ, και υπόσχεται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, όπου όμως λόγω έλλειψης προσωπικού μετά βίας καταφέρνει να λειτουργεί 8 κλίνες ΜΕΘ.

Η απόφαση αυτή έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στον λαό της περιοχής, που με μπροστάρη την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας και τη συστράτευση των φορέων της περιοχής προχωρά σε νέα κινητοποίηση το Σάββατο 6/11 στις 11 π.μ., στην πλατεία Μικρών Καταρρακτών στην Εδεσσα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 07112021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog