..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Ηλίας Σιώρας: Βαριά αμέλεια η μη προετοιμασία στην απειλή της γρίπης – Η πρόβλεψη θέλει δαπάνες και είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους!!!!!!!!!!!!!!


Με τον γιατρό Ηλία Σιώρα μιλήσαμε στην εκπομπή Ατέχνως της ΕΡΤopen (Δευτέρα 11/2/2019) για την έξαρση της γρίπης και την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας, δεδομένου ότι  την τελευταία βδομάδα είχαμε 21 νεκρούς όλων των ηλικιών και αρκετούς ασθενείς που ενώ χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.


Όπως μας εξήγησε ο κ. Σιώρας η γρίπη είναι μια επιδημία αναμενόμενη. Όλοι οι επιστημονικοί φορείς, ακόμη και το ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν προαναγγείλει την έξαρση του φαινομένου, η οποία θα διαρκέσει ακόμη κάποιες βδομάδες. Από τη στιγμή που υπάρχει αναμονή σφοδρής επιδημίας της γρίπης θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Έπρεπε να ενημερωθεί ο κόσμος και να παραγγελθεί ο απαραίτητος αριθμός εμβολίων και να διατεθούν δωρεάν Αυτό δεν έγινε. Για παράδειγμα στον Ευαγγελισμό είχαν παραγγελθεί 600 εμβόλια για 3.000 εργαζόμενους. 


Ανεπαρκέστατος αριθμός. 

Για πρώτη φορά εξαντλήθηκαν όλα τα εμβόλια σε όλα τα νοσοκομεία. Έχει εμβολιαστεί μέχρι τώρα το 20-25% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και στις άλλες δομές Υγείας, Πολύ μικρό το ποσοστό. Και το ερώτημα είναι: Αφού αναμένουμε τέτοια έξαρση, για ποιο λόγο δεν παραγγέλνουμε περισσότερα εμβόλια. Θα έπρεπε να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, οι ευπαθείς ομάδεις άλλά και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με κόσμο (Σχολεία, καθηγητές κλπ.). Και πρέπει να πειστούν γι’ αυτό. Και το γεγονός ότι δεν πείθονται έχει πολλές αιτίες, όπως η απλή σκέψη , εντάξει μια γρίπη είναι θα την περάσουμε όπως όλα τα χρόνια.

 Όμως όταν αναμένεις τέτοια έξαρση πρέπει να λαμβάνεις μέτρα και για την επάρκεια των εμβολίων και να πειστούν οι πολίτες. Διαφορετικά θα θρηνούμε θύματα. Γι΄αυτό πρέπει να δούμε τι μας οδήγησε εδώ, τι πρέπει να γίνει. Το να μην υπάρχουν στα φαρμακεία εμβόλια, το να μην υπάρχουν στα νοσοκομεία εμβόλια, αυτό είναι αντιεπιστημονικό. γι ανα μην πω τη λέξη εγκληματικό. Δεν είναι κάτι ηθελημένο, Είναι όμως βαριά αμέλεια, η οποία έχει να κάνει με το κόστος. Η προστασία δεν είναι ατομική ευθύνη. Η υγεία δεν είναι ατομική υπόθεση.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε σαν γιατροί, σαν πολίτες αυτής της χώρας τέτοιες απαξιωτικές φράσεις «και τι έγινε βρε παιδιά, 40 νεκρούς είχαμε». Μα αυτό είναι το ζητούμενο ή να παρθούν όλα εκείνα τα προληπτικά μέτρα. Αυτή η προβολή των στατιστικών στοιχείων της γρίπης που έχει προαναγγελθεί από την επιστημονική κοινότητα, πρέπει να οδηγεί στη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Αποτελεί πρόκληση προς τους ασθενείς και προς τις λαϊκές οικογένειες η απόπειρα της κυβέρνησης να αναδείξει τις επιπλοκές της γρίπης ως ένα αντικειμενικό γεγονός. Ποιες είναι οι ευθύνες της; Ποιες είναι οι ευθύνες του δημόσιου συστήματος Υγείας; Αυτό είναι το πρώτο σκέλος. Και το δεύτερο, το γεγονός ότι δεν υπήρχε εμβολιαστική πολιτική, φαίνεται και από το γεγονός ότι το 85% των θανάτων δυστυχώς ήταν ανεμβολίαστοι. Πείστηκε ο υγειονομικός να κάνει εμβόλιο, και αν όχι ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Έφτασε ο απαραίτητος αριθμός εμβολίων στα νοσοκομεία; Γιατί φτάσαμε στις αρχές Φλεβάρη και δεν έχουμε εμβόλια στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία;

Στην Ελλάδα έχουμε 650 ΜΕΘ, από τις οποίες δε λειτουργούν κατά καιρούς από 100-150 λόγω έλλειψης προσωπικού. Σήμερα για παράδειγμα που πέρασα από τη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού οι 8-10 κλίνες από τις 50 δε λειτουργούν, ενώ υπάρχει ανάγκη. Δεν παίρνουν μέτρα ούτε προληπτικά ούτε θεραπευτικά για ξνα αντιμετωπίσεις το οξύ περιστατικό. Και βλέπεις νέους ανθρώπους που δεν έχουν προδιαθεσιακούς παράγοντες να πεθαίνουν

Αυτό είναι το πρόβλημα. Η πρόβλεψη και η αντιμετώπιση. Η πρόβλεψη θέλει δαπάνες και είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Εξάλλου και το Σύνταγμα λέει ότι η Υγεία είναι ευθύνη του κράτους.

Στην συζήτηση με τον Ηλία Σιώρα, αντιπρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, συμμετείχε και ο δημοσιογράφος του Υγειονομικού ρεπορτάζ Γιώργος Μουσγάς ο  οποίος εύστοχα αναφέρθηκε στις δομικές αδυναμίες του συστήματος Υγείας και στην κατάσταση που υπάρχει με τις ΜΕΘ.

πηγή: Ατέχνως

ΣΧΕΤΙΚΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog