Επιμένει η κυβέρνηση στη δέσμευση εκατοντάδων αρχαιολογικών χώρων
Απαράδεκτη παρέμβαση του υπερταμείου στο ΣτΕ ενάντια στην προσφυγή δημάρχων και του Συλλόγου Αρχαιολόγων
Να παραμείνουν στο υπερταμείο οι εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι που εντάχθηκαν σ' αυτό προς εκμετάλλευση, διεκδικούν η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί». Γι' αυτόν το σκοπό το υπερταμείο κατέθεσε παρέμβαση στο ΣτΕ, όπου στις 22 Γενάρη συζητιέται η αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης για τη μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΦΕΚ 2320/Τ.Β'/19.6.2018).
Πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, προστατευόμενες περιοχές και εκτάσεις πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, καθώς και χιλιάδες ακίνητα τα οποία είτε έχουν παραχωρηθεί είτε διεκδικούνται από τους δήμους με σκοπό την ανέγερση σχολείων, κοινωνικών και προνοιακών υποδομών, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, για τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου κ.λπ.
Την αίτηση είχαν καταθέσει ο δήμος Πάτρας μαζί με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και τον δήμο Σπάρτης, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, προκαλώντας πραγματικό σάλο, αφού στους χώρους που δεσμεύει το υπερταμείο συγκαταλέγονται τα γνωστότερα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων, ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ο αρχαιολογικός χώρος των βασιλικών τάφων Βεργίνας, η Σπιναλόγκα, το βυζαντινό κάστρο του Επταπυργίου, η Ακρόπολη της Σπάρτης, όπως και τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου, των Χανίων και άλλων πόλεων.
Ακολούθησαν ο έλεγχος αυτών των ακινήτων από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η διαβίβαση στο υπουργείο Οικονομικών ενός καταλόγου με 2.329 ακίνητα που υπάγονται στις εξαιρέσεις του σχετικού νόμου, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε και δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ.
Τώρα, με την παρέμβασή του στο ΣτΕ για λογαριασμό της κυβέρνησης, το υπερταμείο ζητάει την απόρριψη της προσφυγής των δημάρχων και του ΣΕΑ για το σύνολο των 10.119 ακινήτων, με το αιτιολογικό ότι είναι «προδήλως απορριπτέα, ως απαράδεκτη, αόριστη νόμω και ουσία αβάσιμη και πάντως αναπόδεικτη».
Δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις κυβέρνησης, «θεσμών» και υπερταμείου, στην παρέμβαση σημειώνεται με έμφαση ότι «σύμφωνα με το άρθρο 185 παρ. 1 του νόμου 4389/2016 η εταιρεία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», που σημαίνει ότι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι που περιλαμβάνονται στη λίστα, προσφέρονται για εμπορική εκμετάλλευση με τους κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς.
Να σημειωθεί επίσης ότι με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, το λεγόμενο υπερταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις καθίσταται συμβαλλόμενο μέρος της δανειακής σύμβασης του ελληνικού κράτους με τον ΕSM και θα εγγυάται την απευθείας αποπληρωμή των δόσεων σε περίπτωση αδυναμίας του ελληνικού κράτους.
Αμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ όταν τον περασμένο Σεπτέμβρη προέκυψε το ζήτημα. Σε σχόλιό του για την υπόθεση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σημείωνε ότι «η παραδοχή από το υπουργείο Πολιτισμού, παρά τις αρχικές διαψεύσεις, ότι αρχαιολογικοί χώροι και άλλα πολιτιστικά μνημεία έχουν μεταβιβαστεί στο "υπερταμείο", δείχνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι πρωταθλήτρια κυνισμού, πρόθυμη να πουλήσει τα πάντα και να παραδώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους, για εκμετάλλευση, την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά μας, προκειμένου να υπηρετήσει τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Κατά τ' άλλα δήθεν μέτωπο εναντίον του νεοφιλελευθερισμού...».
Για το ίδιο θέμα, το ΚΚΕ είχε καταθέσει τον περασμένο Νοέμβρη και Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 17012019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου