..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την ανέγερση κτιρίου για το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης


 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών

Θέμα: Ανέγερση κτιρίου για το  Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Μόνο σε «γιοφύρι της Άρτας» μπορεί να παρομοιασθεί η ανέγερση του κτιρίου για το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αμπελοκήπων «Δημήτρης Χορν». 

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 2007, βρίσκεται στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης και σε αυτό φοιτούν 277 μαθητές (157 στο γυμνάσιο και 120 στις λυκειακές τάξεις) από ολόκληρη την ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα ενιαίο σχολείο, είναι αναγκασμένο να μοιράζεται σε δύο κτίρια. Αρχικά το Καλλιτεχνικό Σχολείο φιλοξενήθηκε, προσωρινά, στο Δήμο Αμπελοκήπων και συγκεκριμένα στο 3ο Γενικό Λύκειο Αμπελοκήπων στο πρώην οικόπεδο Φιλίππου, μέχρι να αποκτήσει δική του στέγη. 

Στη συνέχεια μέρος του σχολείου συστεγάστηκε στο κτίριο που προέκυψε έπειτα από τη συγχώνευση των δύο Γυμνασίων Μενεμένης αλλά και στο κτίριο που έμεινε κενό μετά τη συγχώνευση. 

Το αποτέλεσμα είναι, σήμερα το σχολείο να βρίσκεται σε δύο κτίρια, που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, χωρίς να έχει τη δική του στέγη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του. Οι περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες του (παιδαγωγικές συνεδρίες εκπαιδευτικών, λειτουργία μαθητικών κοινοτήτων, παρουσία σε γενικές συνελεύσεις) απαιτούν την ενιαία παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών και η μη δυνατότητα για κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα, πολλές φορές αυτές οι δραστηριότητες να ακυρώνονται. Ενώ προκύπτει και θέμα ασφάλειας από τις συχνές μετακινήσεις των εκπαιδευτικών και των μαθητών μεταξύ των κτιρίων.

Να σημειωθεί πως σε διαχρονικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη βουλή, για το επίμαχο θέμα, είχαν δοθεί οι εξής απαντήσεις:

Ερώτηση (8807/10.1.2011)- το τότε Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων είχε απαντήσει, πως:

«Για την ανέγερση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων του Νομού Θεσσαλονίκης, επιδιώκεται, με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η απόκτηση χώρου εμβαδού 2.411 τετ. μέτρων περίπου επί των οδών Ελ. Βενιζέλου, Δαβάκη, Πλαστήρα και Πανταζοπούλου, που επελέγη από την αρμόδια επιτροπή Καταλληλότητας και Αναγκαιότητας με σχετικό πρακτικό την 9-9-2008. Η απόκτηση του χώρου γίνεται στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης η οποία υπεγράφη την 19-5-2008 μεταξύ ΟΣΚ και Δήμου Αμπελοκήπων. Έχει ήδη εκδοθεί η υπ. αρ. 26349/20-8-2009 Απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου, η οποία για τα 2.224 τετ. μέτρα καθόρισε ως προσωρινή τιμή αποζημίωσης των ιδιοκτητών το ποσό των 2.499.485 Ευρώ. Επιδιώκεται η εξασφάλιση του συγκεκριμένου ποσού για την παρακατάθεση.»

Ερώτηση (1987/16.12.2015), το Υπουργείο Παιδείας, έρευνας & Θρησκευμάτων διαβεβαίωνε, πως:
«……με το αρ. πρωτ. 53430/ΣΤ1/23-4-2008 έγγραφο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού & Επιχειρησιακών Ερευνών του ΥΠ.Ε.Π.Θ. χορηγήθηκε κτηριολογικό πρόγραμμα για το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 216 μαθητών, όπως αυτό είχε συνταχθεί από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, δίχως τροποποίηση από την Υπηρεσία….»

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία θετική έκβαση για την ανέγερση του κτιρίου για το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αμπελοκήπων «Δημήτρης Χορν».

Τέλος να σημειώσουμε ότι, υπάρχει οικόπεδο επί της οδού Μοναστηρίου, στη Μενεμένη, το οποίο ανήκει στο κράτος (στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας) και είναι χαρακτηρισμένο για σχολείο, έπειτα από σχετική τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην οποία προχώρησε ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης. 

Οικόπεδο για το οποίο, ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης με την επιστολή του (1891/28.12.2015) ενημέρωνε το Υπουργείο Εσωτερικών, πως: «Σχετικά με το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο, η επιτροπή καταλληλότητας απεφάσισε για το οικόπεδο κρίνοντάς το κατάλληλο για την χρήση για την οποία έχει επιλεγεί. Η απόφασή της εστάλη από το Δήμο στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (πρ. Ο.Σ.Κ. Α.Ε.) και αναμένεται από την Α.Ε. έγγραφο στο οποία να μας αναφέρουνε τι επί πλέον ζητάνε προκειμένου Δήμος και Εταιρεία να συμφωνήσουν και υπογράψουν Προγραμματική Σύμβαση αγοράς του οικοπέδου για την ανέγερση του σχολικού κτιρίου.»

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για: 

Να λυθεί άμεσα το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με την ανέγερση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενός σύγχρονων προδιαγραφών κτιρίου, στο οικόπεδο που έχει χαρακτηριστεί γι’ αυτό το σκοπό. 

Οι βουλευτές 

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail.com 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog