Πολλά μπορεί να πει κανείς για το «εναλλακτικό» σχέδιο που παρουσίασε χτες στις ΗΠΑ ο Π. Καμμένος, με δική του υποτίθεται πρωτοβουλία, αναφορικά με την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, που περιλαμβάνει και τις διευθετήσεις με την ΠΓΔΜ.
Για παράδειγμα, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η ομοιότητα της πρότασης για «αμυντική συμφωνία» ανάμεσα σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία και - μεταγενέστερα - τη Σερβία, κάτω από ΝΑΤΟική ομπρέλα και «με τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη συμφωνία των Πρεσπών», με αντίστοιχες προτάσεις αμερικανικών «think tanks». Αλλά και με την ανοιχτή επιστολή των Σόρος προ μηνών, οι οποίοι έδειχναν ως το προσφορότερο «σχήμα» για τα σχέδια της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» μια «ενδιάμεση ένωση» των βαλκανικών κρατών, που θα ενταχθούν σε δεύτερη φάση, όλες μαζί «πακέτο», στις ευρωατλαντικές δομές.
Στις δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, με την έναρξη της συνάντησης μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ο Μάτις έδωσε με το «καλημέρα» το περίγραμμα των συζητήσεων τονίζοντας ότι «ΗΠΑ και Ελλάδα μοιράζονται μια δέσμευση, να διασφαλίσουν έναν ασφαλή και ευημερούντα κόσμο (...) Διασφαλίζουμε αυτήν τη δέσμευση με μια αναπτυσσόμενη αμυντική σχέση με αύξηση ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων, συνεργασίας σε ό,τι αφορά τις μόνιμες βάσεις και την προωθημένη βιομηχανική εταιρική σχέση».
Ο Π. Καμμένος απάντησε, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης:
«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη και - γιατί όχι; - στο μέλλον και στην Κάρπαθο».
Εθεσε δηλαδή και με τη «βούλα» το σχέδιο για μόνιμη εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων σε μια σειρά από βάσεις σε όλη την Ελλάδα, ανάλογα και με τις ανάγκες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών κι ενώ οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνονται στην περιοχή.
Θυμίζουμε ότι ήδη στον Βόλο μετασταθμεύουν, με το πρόσχημα της συνεκπαίδευσης, αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα, στη Λάρισα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ (UAV), ενώ για την Αλεξανδρούπολη οι ΗΠΑ θέλουν να στήσουν άλλη μια βάση, με το «βλέμμα» στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα και τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου.
Αποκαλυπτικό είναι όμως και το γεγονός ότι την εν λόγω πρόταση - προφανώς εν είδει λαγού - κατέθεσε ο υπουργός Αμυνας, που όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, βάζοντας με κάθε τρόπο ως «νούμερο 1» ζήτημα το ονοματολογικό της γείτονος.
Ενα βολικό δηλαδή «σκιάχτρο», που όπως αποδεικνύεται και από το «plan b» - ανεξάρτητα απ' το αν αυτό θα εφαρμοστεί ή θα μείνει στα συρτάρια - αξιοποιείται για να κρύβεται η ουσία, που δεν είναι άλλη από τις αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» στην περιοχή, ενάντια κυρίως στη Ρωσία, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζει ρόλο πρωταγωνιστή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου