Στην ανεξέλεγκτη δόμηση και τα αυθαίρετα επικέντρωσε για άλλη μία φορά η κυβέρνηση για την πολύνεκρη καταστροφή στο Μάτι, όπως προέκυψε από τις σημερινές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα από το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου μετά τη σύσκεψη αρμόδιων υπουργών και φορέων.
Συγκαλύπτοντας τις ευθύνες της κυβέρνησής του που συνεχίζει κι ενισχύει την εγκληματική πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης, της μη προτεραιότητας των έργων υποδομής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής γιατί δεν έχουν κέρδος, την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών που συμβάλλουν στην προστασία του λαού, ο πρωθυπουργός επικέντρωσε στο «καταστροφικό οικιστικό παρόν» που διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ανακοίνωσε δέσμη 20 μέτρων που αφορούν κυρίως διοικητικά προβλήματα για την καταγραφή και τον έλεγχο των αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα, ενώ παρουσίασε ως άμεση δυναμική κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης την κατεδάφιση άμεσα 3.200 αυθαιρέτων στο Ν. Αττικής, για τα οποία πάντως υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα εδώ και χρόνια, που απλά δεν έχουν εφαρμοστεί.
Μάλιστα, ως τολμηρή κίνηση και σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει πολιτικά την υπόθεση, παρουσίασε την εφαρμογή του νόμου Τρίτση του 1983 για τον αιγιαλό και τα αυθαίρετα, αδράζοντας την ευκαιρία να κατηγορήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι δεν τον εφάρμοσαν επί 33 χρόνια, ενώ τώρα η δική του θα το κάνει.
Ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες για ολόκληρη την επικράτεια, η χάραξη της γραμμής του αιγιαλού για όλη τη χώρα, η οριοθέτηση των ρεμάτων.
Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις για πολιτική δειλία, σπέκουλα, ρουσφετολογία, ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία, συμβιβασμό με παθογένειες, ενώ πυρά εξαπέλυσε και κατά της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ που «αντί να δείξει έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής, πόζαρε με χαιρέκακα χαμόγελα».
Οι παραβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά τις τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα, μεταξύ άλλων, είναι:
Κατεδάφιση των 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Θεσπίζεται το «Πρωτόκολλο συμμόρφωσης» που ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης. Καταγραφή των περιφράξεων σε παραλίες και κατεδάφιση όσων είναι σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. 250 νέες προσλήψεις για την στελέχωση των παρατηρητηρίων. Δημιουργία και στελέχωση του Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης. Ολοκλήρωση των δασικών χαρτών το 2019. Νομοθετική ρύθμιση για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, ώστε να ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία.
πηγή: 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου