Στα «σκαριά» βρίσκεται η νέα δέσμη με τα μέτρα θωράκισης του νομικού οπλοστασίου των εγχώριων τραπεζικών ομίλων αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που συζητείται στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης» και πέραν αυτής, με άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας, όσο και για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων σε προβληματικές επιχειρήσεις, αλλά και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ετσι:
Θέμα χρόνου (πιθανόν και μέσα στο Νοέμβρη) αποτελεί και το ζήτημα της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, συμπεριλαμβανομένων βέβαια και στεγαστικών δανείων.
Από την 1η Γενάρη 2018, το σύνολο των δανείων πρώτης κατοικίας «απελευθερώνεται» πλήρως και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πώλησης, στα διάφορα «επενδυτικά funds», που ήδη έχουν αρχίσει να πιάνουν «πόστα» στην ελληνική αγορά, διαβλέποντας στην περίπτωση των «κόκκινων» δανείων νέα πεδία κερδοφορίας.
Τα παραπάνω, βέβαια, αποτελούν ένα μικρό τμήμα των νομοθετικών παρεμβάσεων, τις οποίες ήδη έχει ολοκληρώσει η σημερινή κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμοστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τις πρακτικές που φαίνεται να επιλέγουν οι τραπεζίτες ως προανάκρουσμα βέβαια της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις από τον επικεφαλής της «Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών», Ν. Καραμούζη, ο οποίος μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, και αναφερόμενος στην υποτιθέμενη «άτυπη συμφωνία» να μη βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα αξίας μικρότερης των 300.000 ευρώ, τόνισε:
«Δεν υπάρχει κάποια συμφωνία. Υπάρχει η δική μας επιλογή στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα. Δεν σημαίνει όμως ότι μεταγενέστερα, υπάρχει κάποια συμφωνία ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλειστηριασμούς»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου