..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΚΚΕ: Προβλήματα λειτουργίας και ελλείψεις προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.


 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας 

Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας και ελλείψεις προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Ένα ακόμα νοσοκομείο, το Γ.Ν. Κατερίνης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Προβλήματα τα οποία πηγάζουν από την ακολουθούμενη πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που υποχρηματοδοτεί και εμπορευματοποιεί τη Δημόσια Υγεία, σε βάρος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζόμενων του κλάδου και προς όφελος των κερδών των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, που οδηγούν σε εξαντλητικά ωράρια τους εργαζόμενους, τμήματα να λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό και οι υπηρεσίες του νοσοκομείου να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των προσερχόμενων ασθενών, παρά το γεγονός ότι οι υπάρχοντες εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτό καθημερινά. Η αναμονή για ένα ραντεβού στα τακτικά ιατρεία φτάνει σε μερικούς μήνες, οι χειρουργικές επεμβάσεις μειώνονται, ενώ υπάρχει και αδυναμία να πραγματοποιηθούν εξετάσεις όπως γαστροσκόπηση, στεφανιογραφία κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να ταλαιπώριουνται μετακινούμενοι σε άλλα νοσοκομεία όπως στην Θεσσαλονίκη, επωμιζόμενοι και το κόστος, ή να επιβαρύνονται οικονομικά καταφεύγοντας στον ιδιωτικό τομέα. 

Παράδειγμα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου αποτελεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην οποία παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 11 κρεβάτια με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, λειτουργούν μόνο 5 επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Για ολόκληρο το Γ.Ν. Κατερίνης υπάρχουν μόνο δύο νεφρολόγοι οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, της Μ.Ε.Θ., αλλά και άλλες μονάδες στις οποίες η παρουσία νεφρολόγου είναι απαραίτητη. Εξαιτίας της συγκεκριμένης έλλειψης δεν εξυπηρετείται περίπου το 30% των νεφροπαθών που αναγκάζονται τελικά να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα για να πραγματοποιήσουν την απαραίτητη αιμοκάθαρση. 

Επιπλέον των παραπάνω το Νοσοκομείο δεν έχει μόνιμο Γαστρεντερολόγο και Πνευμονολόγο, έχει μόλις ένα μόνιμο Δερματολόγο (παλαιότερα είχε δύο), ο οποίος όμως σε λίγους μήνες θα συνταξιοδοτηθεί, όπως και ο ένας ΩΡΛ που σήμερα έχει το νοσοκομείο, ενώ στο παρελθόν είχε 3. Μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμους γιατρούς αντιμετωπίζουν η Παιδιατρική και η  Μαιευτική κλινική, ενώ το Οφθαλμολογικό ιατρείο έχει έναν μόνιμο γιατρό (πριν από κάποια χρόνια είχε τουλάχιστον 4 μόνιμους γιατρούς) και έναν επικουρικό.

Ελλείψεις όμως υπάρχουν και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχουν κλινικές που λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφάλειας για ασθενείς και εργαζόμενους, καθώς λειτουργούν με έναν νοσηλευτή στη βάρδια. Επιπλέον η εφημερεύουσα νοσηλεύτρια κατά την απογευματινή και νυχτερινή βάρδια και τα Σαββατοκύριακα, έχει ταυτόχρονα βάρδια και σε κάποιο τμήμα (Μ.Τ.Ν., Αιμοδοσία, Χειρουργείο).

Το βοηθητικό προσωπικό είναι και αυτό αποδεκατισμένο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη τραυματιοφορέων στις κλινικές, στην απογευματινή βάρδια και στις αργίες, ενώ υπάρχει ένας τραυματιοφορέας για τρεις ορόφους, για τη μονάδα νεφρού και για την κάλυψη του χειρουργείου. Στην απογευματινή βάρδια και στις αργίες παρατηρείται έλλειψη και βοηθών θαλάμου στις κλινικές. Υπάρχει μόλις μια βοηθός θαλάμου για όλα τα τμήματα και σε κάποιες βάρδιες καμία. Το αποτέλεσμα είναι εργασίες που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του βοηθητικού προσωπικού να τις κάνει το ήδη ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό της βάρδιας. 

Να αναφέρουμε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στο γραφείο της Γραμματείας ΤΕΠ, δηλαδή διοικητικό προσωπικό, για μεγάλο έχουν εργαστεί χωρίς ρεπό.  
Στα παραπάνω προβλήματα προτίθεται και το γεγονός ότι μέρος των βαρδιών καλύπτεται από επικουρικό προσωπικό και προσωπικό κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν σε μερικούς μήνες. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για: 

Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών της περιοχής και συνολικά της ΠΕ Πιερίας;

Να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για τη συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμισης των κλινικών και των Μονάδων του καθώς και για την κάλυψη των αναγκών του σε υλικοτεχνική υποδομή. 

Να δοθούν τα οφειλόμενα ρεπό και άδειες στο προσωπικό. 

Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι. 

Οι βουλευτές 

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog