..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Καταλύτης τα «κόκκινα» δάνεια για τις επιχειρήσεις. Μία στις τρεις βάζουν λουκέτο


Στις οικονομικές εφημερίδες πυκνώνουν οι αναφορές για «εκκαθάριση και οριστική παύση εργασιών» για μία στις τρεις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες. 

Τα ρεπορτάζ επικαλούνται τραπεζικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι επιχειρήσεις αυτές έχουν χαρακτηριστεί «μη βιώσιμες» από τις εσωτερικές μονάδες διαχείρισης επισφαλειών των πιστωτικών ιδρυμάτων και οδηγούνται σε «ξαφνικό θάνατο», καθώς εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα χρέη στις τράπεζες, δεν ανταποκρίνονται επίσης στις υποχρεώσεις τους σε Δημόσιο, Ταμεία και άλλους ιδιώτες. 

Αλλά και οι εταιρείες που θα την «γλιτώσουν» και θα μπουν σε νέο διακανονισμό με τις τράπεζες, θα πρέπει στο εξής να ανταποκρίνονται με συνέπεια στα συμφωνηθέντα, που σημαίνει αναδιάρθρωση για την εξοικονόμηση κεφαλαίων. 

Επομένως, και στη μια και στην άλλη περίπτωση, αναμένονται μαζικές απολύσεις εργαζομένων και αναδιατάξεις στην αγορά, που θα πλήξουν με πολλούς τρόπους τους εργαζόμενους. 

Κάπως έτσι, η ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να παίξει και το ρόλο του «καταλύτη» στις νέες αντεργατικές ανατροπές, όπως είναι η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ή η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η καταστροφή των επιχειρήσεων - «ζόμπι» και να αναδιαρθρωθούν οι λιγότερο χρεωμένες, που στο εξής θα μοιράζονται μεγαλύτερο μέρος από την πίτα των τραπεζικών δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog