..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Με επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ευγενίας Καβαλλάρη «Οι ιστορικές εκλογές του 1958 και η Ημαθία»



Με συμμετοχή πλήθος κόσμου , πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, το απόγευμα της Τετάρτης 24/2 η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της Ευγενίας Καβαλλάρη με τίτλο «Οι ιστορικές εκλογές του 1958 και η Ημαθία» (εκδόσεις Historical Quest). Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν οι : Τ. Χατζηαθανασίου πρόεδρος Δ.Σ Βέροιας, Γ. Σοφιανίδης αντιδήμαρχος, Ν. Μαυηροκεφαλίδης πρέοδρος ΔΗΠΕΘΕ, Ν. Μωυσιάδης πρόεδρος ΔΕΥΑΒ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Μπέκης, Α. Μαρκούλης, Π. Τσαπαρόπουλος, Σ. Ελευθεριάδου, η πρώην δήμαρχος Χ. Ουσουλτζόγλου, ο Τ. Μπαρτζώκας μέλος της Π.Ε της Ν.Δ πρώην υποψήφιος βουλευτής, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων κ.α.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βέροιας με συνδιοργάνωση των ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας,ΕΛΜΕ Ημαθίας και της Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Β’θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βούλα Κοτσάλου η οποία αναφέρθηκε στα βιογραφικά των ομιλητών, καθώς και έκανε γενικότερη αναφορά στο περιεχόμενο του βιβλίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Αλέκος Μόσχος που αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή της συγγραφέως στους αγώνες του κλάδου αλλά και μέσω της προεδρίας της στο σύνδεσμο των φιλολόγων του νομού στη γενικότερη πολιτιστική-κοινωνική ζωή στην περιοχή.

Στη συνέχεια ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α γνωστός ευρύτερα για την ενασχόληση του με τις μελέτες του για τις εκλογές στη χώρα μας, αναφέρθηκε αναλυτικά στο πολιτικό-κοινωνικό κλίμα της μεταεμφυλιακής περιόδου. Στάθηκε ιδιαίτερα με γλαφυρό –αναλυτικό τρόπο στις εκλογές της περιόδου 1950-1961, στη δημιουργίας της ΕΔΑ και γενικότερα στη συμμετοχή της τότε Αριστεράς στις εκλογές και τα αποτελέσματα της. Αναφερόμενος για το βιβλία τόνισε την χρησιμότητα του για την καταγραφή της γενικότερης ιστορίας του τόπου μας, ενώ εξέφρασε την ιδιαίτερη θετική του άποψη για τα υλικά που αυτό περιέχει καθώς και για τον τρόπο συγκρότησης, δομής και εμπεριστατωμένης ανάλυσης που περιέχει.

Στη συνέχεια, εμφανώς συγκινημένη, η ίδια η συγγραφέας, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους διοργανωτές, τόνισε:» Ευχαριστώ τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και την υπεύθυνη της Βούλα Κοτσάλου, την ΕΛΜΕ Ημαθίας, το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Β’θμιας Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Ηλία Νικολακόπουλο του οποίου η παρουσία αποτελεί εξαιρετική τιμή για μένα, ο οποίος ταξίδεψε ξεπερνώντας εμπόδια, ζούμε βλέπετε συνθήκες κοινωνικών αγώνων και διεκδικήσεων. Συνθήκες που παρουσιάζουν κάποιες αναλογίες με την εποχή στην οποία αναφέρεται η συγκεκριμένη μελέτη μου. Η επιστημονική του κατάρτιση και πάνω στα θέματα εκλογικών αναμετρήσεων, τον καθιστά απολύτως αρμόδιο και κατάλληλο να αξιολογήσει, να εκτιμήσει τις όποιες συγγραφικές απόπειρες που επιχειρούν να φωτίσουν στιγμές της πολιτικής ιστορίας συνδεδεμένες με εκλογικές διαδικασίες.
Το ενδιαφέρον και η μελέτη της Ιστορίας, κυρίως της νεότερης και σύγχρονης είναι θεωρώ καθήκον και απαραίτητο εφόδιο κάθε συνειδητοποιημένου ανθρώπου που επιθυμεί την ανάγνωση και ερμηνεία του κόσμου που τον περιβάλλει και τον αυτοπροσδιορισμό του μέσα σ’αυτό. Αυτό ήταν το κίνητρο για την ενασχόληση μου με την ιστορία γενικότερα. Τώρα πώς προέκυψε το ενδιαφέρον του για την τοπική ιστορία:

3 είναι οι βασικοί λόγοι:

Ο πρώτος: Ως φιλόλογος θεωρώ τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας ως ένα πεδίο εκπαιδευτικών διεργασιών, ένα χρήσιμο εργαλείο προώθησης θετικών μαθητικών δραστηριοτήτων: Γιατί συμβάλλει στην ανάδειξη δημιουργικών ικανοτήτων των μαθητών, στην έρευνα για συγκέντρωση υλικού, εποπτεία του και διαχείριση του στοιχεία που φέρνουν το μαθητή σε άμεση επαφή με το απτό αντικείμενο της έρευνας, αντιλαμβάνονται γιατί τα πράγματα πήραν την παρούσα μορφή στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο δεύτερος λόγος: Είχα στη διάθεση μου ένα εξαιρετικά πλούσιο  διαθέσιμο υλικό, καθώς ο σύζυγος μου, ασχολείται συστηματικά με την ιστορική έρευνα από τη δεκαετία του’40 και εντεύθεν οπότε με συμπαρέσυρε σ’αυτή τη διαδικασία προσφέροντας μου σημαντικές ερευνητικές δυνατότητες.

Ο τρίτος λόγος: Η τοπική ιστορία εξαιτίας της αμεσότητας της ζωντανής εμπειρίας σε τοπικό-ιστορικό επίπεδο είναι ελκυστική. Αρκετοί από σας φέρουν αναμνήσεις από τη δεκαετία του ’50, τις εκλογές του ’58, αλλά και αυτές που ακολούθησαν. Είναι ώριμη πλέον η ανάγκη να διερευνηθεί αυτή η περίοδος, να αναλυθούν καταστάσεις ώστε να κατανοηθούν και οι μετέπειτα τραγικές εξελίξεις στον πολιτικό βίο της χώρας μας. Επιθυμία μου με την μελέτη αυτή είναι να συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση.
Η περίοδος της Κατοχής και του Εμφυλίου σε τοπικό επίπεδο έχει ήδη ξεκινήσει να μελετάται συστηματικά από τον Αλέκο Χατζηκώστα, τον  Στέργιο Αποστόλου στη Νάουσα κ.α Οπότε η μετεμφυλιακή εποχή αποτελεί πεδίο ανεξερεύνητο και πρόκληση για κάθε επίδοξο ερευνητή. Βέβαια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με το συνέδριο τοπικής ιστορίας που διοργανώνει η ΕΜΙΠΗ, η οποία μάλιστα αφιέρωσε το συνέδριο της του 2015 στις δεκαετίες 50-60-70. Αυτό μυ έδωσε και το έναυσμα για τη μορφοποίηση όλου του υλικού που συγκέντρωσα στην παρούσα έκδοση. Και φυσικά επέλεξα το συγκεκριμένο θέμα, τις εκλογές του 1958 γιατί τα αποτελέσματα του προκάλεσαν σεισμό στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας, κινητοποίησαν τα γνωστά κέντρα εκτός Ελλάδας και αποτελούν ακόμη και σήμερα αντικείμενο συζήτησης.

Οι εκλογές αυτές από τη μια πλευρά ανέδειξαν πανίσχυρη την κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή, η οποία με ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη προχώρησε στην αντιμετώπιση του Κυπριακού ζητήματος και στην σύνδεση της χώρας μας με τη τότε ΕΟΚ.

Από την άλλη σημειώθηκε ο καταποντισμός του Κέντρου και ο εκλογικός θρίαμβος της τότε Αριστεράς-ΕΔΑ- (Το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου). Αναδείχτηκε μάλιστα αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλοντας ως στόχους την Εθνική Ανεξαρτησία, την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Αυτά ήταν τα βασικά τα συνθήματα όπως επίσης αποδέσμευση της οικονομίας από την εξάρτηση του ξένου κεφαλαίου και ανάπτυξη προς όφελος του λαού της, ανέβασμα του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου του λαού. Και όλα αυτά μέσα σε κλίμα με διώξεις, φυλακές και εξορίες.

Η Ημαθία κινήθηκε μέσα στο γενικό πλαίσιο και εξέλεξε 2 βουλευτές της ΕΡΕ και έναν της ΕΔΑ τον Φίλιππο Περισσοράτη. Για πρώτη φορά η Αριστερά εκλέγει βουλευτή στο νομό.

Τώρα μέσα από το πρίσμα της ρευστότητας της πολιτικής μας ζωής , των έντονων πολιτικών διεργασιών και ανακατατάξεων, της εκ νέου έντασης των ζητημάτων της εξάρτησης, του πολέμου, του Κυπριακού οφείλουμε να προσεγγίσουμε και να μελετήσουμε ψύχραιμα και αντικειμενικά την μετεμφυλιακή περίοδο, την περίοδο της δικτατορίας, της μεταπολίτευσης για μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση της σύγχρονης πραγματικότητας.

Και κάτι τελευταίο. Αξιοποίησα τον τοπικό Τύπο γιατί αυτός αποτελεί για τις νεότερες περιόδους σημαντικότατη πηγή. Επίσης σημαντικότατο πρωτογενές υλικό αποτελούν τα έγγραφα  , πρακτικά κ.α υπηρεσιακές εκδόσεις, έγγραφα της νομαρχίας κ.α που υπάρχουν στα ΓΑΚ Ν. Ημαθίας και τα οποία ευχαριστώ για την αμέριστη βοήθεια τους»
Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρχε μουσικό πρόγραμμα, με τραγούδια του 1958, από τους Γκατζούρα Στάθη, Θεοδωρίδη Κώστα, Θεοδωρίδη Παναγιώτη, Θεοδωρίδου Κική.

η άλλη άποψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog