Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στο εσωτερικό της ΕΕ με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα, για την αυστηροποίηση των ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα και τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Η συζήτηση αντανακλά την ένταση των εσωτερικών αντιθέσεων στην ΕΕ για το θέμα, το οποίο αξιοποιείται ταυτόχρονα και για την άσκηση πιέσεων στην Ελλάδα, έως και την «κοινή» φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο με την Τουρκία, όπως προβλέπουν οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ.
Στη συνεδρίασή του την Τετάρτη το Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, υιοθέτησε το σχέδιο έκθεσης για την Ελλάδα, που βασίζεται σε επιτόπια έρευνα του Νοέμβρη. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η έκθεση επισημαίνει ελλείψεις και κενά στους ελέγχους στα ελληνικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια).
«Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση αλλά υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την καταγραφή και τη δακτυλοσκόπηση των προσφύγων, τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων που δεν αντιπαραβάλλονται με τη βάση δεδομένων Σένγκεν (SIS) και αυτήν της Europol. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές αμέλειες εκ μέρους της Ελλάδας που οδηγούν σε χάσματα και κενά, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Σχετικά με τα επόμενα βήματα, ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι αν εγκριθεί αυτό το σχέδιο έκθεσης από τη λεγόμενη Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν και στη συνέχεια από τα κράτη-μέλη της ΕΕ (με ειδική πλειοψηφία), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσει συστάσεις προς την Ελλάδα για να επιλυθούν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες στη διάθεσή της για να εφαρμόσει τα μέτρα που θα ζητήσει η Επιτροπή, καθώς και άλλα διορθωτικά μέτρα που ενδεχομένως προκύψουν περαιτέρω μετά από νέες αποστολές αξιολόγησης. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις συστάσεις της Επιτροπής, εντός τριών μηνών, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει τη διαδικασία του Άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους από έξι μήνες έως δυο χρόνια. Αυτή η σύσταση από την ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου