Αντισυνταγματική έκρινε την εισφορά αλληλεγγύης η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1.
«Είχαν προσφύγει συνταξιούχοι» σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος και αναφερόμενος στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόνισε ότι «όταν δανείζονται οι λαοί δεν καταργούν τη δημοκρατία και τη δικαστική εξουσία».
Η απόφαση για την εισφορά αλληλεγγύης αφορά το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και όλους τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα πάνω από 1.000 ευρώ. Μετά από αυτή την απόφαση, ενδεχομένως, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα περίπου 2 δισ. ευρώ.
Η ιστορία του μέτρου
Θεσπίστηκε το 2011 ως «έκτακτο μέτρο» και ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον τότε υπουργό Οικονομικών και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Ειδικά η πρώτη χρονιά ήταν εφιαλτική καθώς 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν αναδρομικά την επιβάρυνση για τα εισοδήματα του 2011 και ταυτόχρονα να καταβάλουν τον φόρο και για το 2012 μέσα από τη μείωση του μισθού και της σύνταξή τους. Μια συνολική επιβάρυνση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προέκυψε μέσα σε μια χρονιά: το 2012. Τη χρονιά που φτάσαμε Δεκαπενταύγουστο να παζαρεύουμε με την τρόικα ώστε το συγκεκριμένο χαράτσι, μαζί με τον φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος να πληρωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις.
Το μέτρο επαναλήφθηκε το 2013 και το 2014 καθώς αυτό προέβλεπε ο αρχικός νόμος. Βέβαια, η εισπρακτική απόδοσή του μειωνόταν χρόνο με τον χρόνο καθώς η φορολογητέα ύλη (οι μισθοί, οι συντάξεις και οι αμοιβές των επαγγελματιών) γίνονταν ολοένα και μικρότερες.
Υποτίθεται ότι το μέτρο θα έληγε στο τέλος του χρόνου. Ωστόσο, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚνομοθέτησε την παράταση για δύο χρόνια ακόμη προκειμένου να καλύψει τους στόχους για υψηλά πλεονάσματα της περιόδου 2015 και 2016.
Η σημερινή δε συγκυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανακοίνωσε την διατήρηση του χαρατσιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου