Η κυβέρνηση της Αλβανίας αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο βόρειο Ιόνιο πέλαγος με ρηματική διακοίνωση στον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Αλβανική κυβέρνηση υποστηρίζει οτι εισέρχονται εντός αλβανικών χωρικών υδάτων οι περιοχές που έχουν προκηρυχθεί στο Ιόνιο από την Ελλάδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, και έχουν δημοσιευθεί τόσο στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όσο και στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Τα Τίρανα φέρουν σαν επιχείρημα πως τα ελληνικά νησιά Οθωνοί, Ερεικούσσα και Μαθράκι που είναι βόρεια της Κέρκυρας δεν δικαιούνται πλήρη επήρεια στην υφαλοκρηπίδα. Πρόκειται επί της ουσίας για ταύτιση επιχειρημάτων με την κυβέρνηση της Τουρκίας που ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο στο Αιγαίο δεν έχει ΑΟΖ.
Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών σημειώνει ότι η χάραξη των θαλάσσιων οικοπέδων από την προηγούμενη κυβέρνηση έγινε με σεβασμό στη μέση γραμμή που προβλέπει η διμερής Συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Αλβανίας που υπεγράφη στις 27 Απρίλη 2009. Όμως ενα χρόνο αργότερα το 2010 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έκρινε αντισυνταγματική τη συμφωνία έπειτα από προσφυγή του σημερινού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε μια πρώτη αντίδραση από πλευράς της Αθήνας, διαχέεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς δεν θα συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 22 Μάη στα Τίρανα, ενώ παραμένει άγνωστο με ποιον τρόπο θα εκπροσωπηθεί η χώρα στη Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής στις 26 Μάη - και πάλι στην αλβανική πρωτεύουσα.
902.gr
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου