Πρόκληση και κοροϊδία για το λαό που υποφέρει ο μηχανισμός, τον οποίο παρουσίασε χτες σε φιέστα η κυβέρνηση
Ανάπτυξη για το λαό στην εποχή μετά την κρίση, σημαίνει επιβίωση με 13,1 ευρώ τη μέρα, για μια τετραμελή οικογένεια!
Ως τη «μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση» (!) παρουσίασε χτες η κυβέρνηση το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», σε φιέστα που διοργάνωσε γι' αυτό το σκοπό στο Ζάππειο, παρουσία του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου. Στην πραγματικότητα, η χτεσινή παρουσίαση επιβεβαίωσε ότι το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» δεν είναι παρά ένας ακόμα μηχανισμός συγκάλυψης και ανακύκλωσης της φτώχειας, εργαλείο για την παραπέρα περικοπή των προνοιακών επιδομάτων και για την καλλιέργεια μειωμένων απαιτήσεων στο λαό που υποφέρει.
Το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» ενοποιεί τμήμα των μηχανισμών «κοινωνικής πρόνοιας» που έχουν απομείνει, χωρίς να αυξάνεται ο προϋπολογισμός τους. Με τον τρόπο αυτό, αναλαμβάνει να αναδιανείμει τα ίδια ψίχουλα σε περισσότερους φτωχούς και πάμφτωχους, όπως αυτοί ορίζονται από τις στατιστικές υπηρεσίες της ΕΕ και της κυβέρνησης. Μικραίνει έτσι ακόμα περισσότερο ο αριθμός των δικαιούχων, αλλά και το ποσό που θα τους δίνεται.
Αποκαλυπτικό γι' αυτό είναι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, όπου σημειώνεται πως «για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος (σ.σ. "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα") σε εθνικό επίπεδο, οι πιστώσεις αναμένεται να καλυφθούν από πόρους που θα προέλθουν αποκλειστικά από τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας στη χώρα». Δηλαδή, δε θα δοθούν παραπάνω κονδύλια, πέρα από όσα ήδη δίνονται για τα διάφορα προνοιακά επιδόματα, στα οποία εντάσσεται και η εισοδηματική ενίσχυση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
«Επιβίωση» με 13,1 ευρώ τη μέρα!
Με το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», η κυβέρνηση ορίζει αυθαίρετα τη «γραμμή φτώχειας», πάνω από την οποία η λαϊκή οικογένεια ή μεμονωμένα άτομα δε θα δικαιούνται καμία κρατική αρωγή. Σε πρώτη φάση, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι δήμοι αυτοί είναι: Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Νοέμβρη. Από το νέο έτος, η εφαρμογή του θα γενικευθεί σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να καλύψει 700 χιλιάδες άτομα.
Διακηρυγμένος στόχος του μηχανισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι να αντιμετωπίσει την «ακραία φτώχεια». Ο ορισμός της έννοιας αυτής δεν έχει ως κριτήριο τη δυνατότητα κάλυψης πραγματικών αναγκών - τροφή, στέγη, παιδεία, υγεία, πολιτισμός κ. ά. - αλλά το πόσο πιο φτωχός είναι κάποιος σε σχέση με έναν άλλο. Ετσι, το λεγόμενο «κατώφλι της φτώχειας», με βάση τα κριτήρια και τους δείκτες, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ «Ευρώπη 2020», υπολογίζεται στο 60% του διάμεσου συνολικού εισοδήματος των νοικοκυριών.
Στο πλαίσιο αυτό, το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» αφορά ανθρώπους και οικογένειες με εξαιρετικά χαμηλό ετήσιο εισόδημα. Δικαιούχοι είναι, για παράδειγμα, τα ζευγάρια με δύο ανήλικα παιδιά, όταν το ετήσιο εισόδημά τους είναι κάτω από 4.800 ευρώ! Δηλαδή, να ζουν με 400 ευρώ το μήνα, ή 13,1 ευρώ τη μέρα!
Επιπλέον, το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», με τη μορφή της εισοδηματικής ενίσχυσης, θα δίνεται συμπληρωματικά. Εάν το πραγματικό ετήσιο εισόδημα της τετραμελούς οικογένειας είναι μηδενικό και επιπλέον πληροί όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τότε το κράτος θα τους δίνει 4.800 ευρώ. Εάν, όμως, το πραγματικό τους εισόδημα είναι, για παράδειγμα, 3.800 ευρώ, τότε το κράτος θα τους καταβάλλει 1.000 ευρώ το χρόνο, για να συμπληρώσουν τα 4.800 ευρώ.
Επιπλέον αποκλεισμοί και ...«λακκούβες»
Να σημειωθεί ότι από τον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος αφαιρούνται το 20% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και οι εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης και αλληλεγγύης. Ακόμα, δεν περιλαμβάνονται, τεκμαρτά εισοδήματα, η διατροφή ανηλίκου τέκνου, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, το εξωιδρυματικό επίδομα.
Από την άλλη, αν ένα ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά έχει μια ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τα 125.000 ευρώ δε δικαιούται να ενταχθεί στο μηχανισμό. Με άλλα λόγια, εάν έχει ένα ιδιόκτητο σπίτι αλλά μηδενικό εισόδημα δε δικαιούται ούτε ένα ευρώ. Επίσης, αποκλείεται όποιος έχει ακίνητη περιουσία πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ, είτε πρόκειται για ζευγάρια με ανήλικα, είτε με ενήλικα παιδιά.
Αναπόσπαστο μέρος του μηχανισμού αποτελεί και η υποχρεωτική ένταξη του δικαιούχου σε σχέδιο επανένταξης στην αγορά εργασίας, που στόχο έχει την ανακύκλωση της ανεργίας και την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Για το λόγο αυτό, ο μηχανισμός του «ελάχιστου εγγυημένο εισοδήματος» συνδέεται με προγράμματα όπως η «κοινωφελής εργασία», η «επαγγελματική κατάρτιση», η «συμβουλευτική» και άλλα. Επίσης, το επίδομα χάνεται αν ο δικαιούχος αρνηθεί την οποιαδήποτε δουλειά με οποιουσδήποτε όρους τού προτείνει ο αρμόδιος φορέας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου