..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Νομοσχέδιο για τη στρατολογία

 Συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης για οικογένειες στρατιωτικών ζητά το ΚΚΕ
 
 http://www.blog.gr/content/data/multimedia/images/KOINWNIA/new/perikopes-sok-stis-enoples-dynameis-1-315x236.jpg

Ανακούφιση σε οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι οικογένειές τους δίνει τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις». Η κυβέρνηση δε δέχτηκε να περιληφθεί η τροπολογία στο νομοσχέδιο, ωστόσο η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά, αναγνωρίζοντας ότι εμπεριέχει δίκαια αιτήματα, ανέλαβε δέσμευση να τα συμπεριλάβει σε επερχόμενη υπουργική απόφαση.

Με την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ προβλέπεται ότι:

1.   Γονείς μονογονεϊκής οικογένειας αναγνωρίζονται και όσοι έχουν ενήλικα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους, διασφαλίζοντας ορισμένα υφιστάμενα ευεργετήματα και στη συγκεκριμένη κατηγορία στελεχών.

2. Οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών που ασκούν τη γονική μέριμνα ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου, καθώς και διαζευγμένοι γονείς που ασκούν την επιμέλεια ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου, δεν εκτελούν υπηρεσίες που απαιτούν διανυκτέρευση, ενώ στις στρατιωτικές ασκήσεις συμμετέχουν μόνο εφόσον σωρευτικά αυτό είναι δυνατόν εκ της φύσεως των καθηκόντων τους και της ασκήσεως και δε συντρέχουν σοβαροί οικογενειακοί λόγοι.

3. Επίσης, παρακάτω απαλλάσσονται από τη συμμετοχή σε ασκήσεις οι στρατιωτικοί που προστατεύουν ΑΜΕΑ, υπό την προϋπόθεση ότι συντρέχουν επίσης σοβαροί οικογενειακοί λόγοι.

4. Σε περίπτωση διαζευγμένων ή πολυτέκνων ή με ένα τουλάχιστον ανήλικο τέκνο στρατιωτικών, απαλλάσσεται των ασκήσεων ο ένας εκ των δύο, εφόσον σωρευτικά αυτό είναι δυνατό εκ της φύσεως των καθηκόντων τους και της ασκήσεως και συντρέχουν σοβαροί οικογενειακοί λόγοι.

5.  Ως στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων νοούνται και οι μη μονιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες.

Πέρασαν τροπολογίες ειδικών συμφερόντων
 
Κατά τα λοιπά, στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του προαναφερόμενου νομοσχεδίου, που υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ο Χρήστος Κατσώτης σχολίασε καταρχάς τις πολλές τροπολογίες, ιδιαίτερα τις υπουργικές, που κατατέθηκαν με το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ικανοποιεί, υλοποιεί προαπαιτούμενα, διαμορφώνει συμμαχίες με μερίδες του κεφαλαίου. Οι οκτώ υπουργικές τροπολογίες αφορούν σχολάρχες, κατασκευαστές, λύνουν προβλήματα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και άλλες ρυθμίσεις αναγκαίες για να υπηρετηθούν οι λεγόμενοι εκσυγχρονισμοί, μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τους μονοπωλιακούς και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Επικεντρώνοντας στην πρώτη ενότητα του νομοσχεδίου, για τους φάρους, στηλίτευσε το γεγονός ότι με πρόσχημα τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του φαρικού δικτύου της χώρας εισάγεται η δυνατότητα «αναδόχου» φάρων: «Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί προσαρμογή στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ΕΕ, της κυβέρνησης, για να ιδρυθούν νέοι δρόμοι κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Ναι, δεν εξαιρούνται ούτε οι φάροι από αυτήν την πολιτική. Η λογική αυτή διαμορφώνεται και σε άλλα άρθρα». «Είμαστε αντίθετοι με κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο Δημόσιο και πολύ περισσότερο σε έναν τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα όταν από το νόμο δεν μπαίνει ίχνος περιορισμού, παραδείγματος χάριν, τι ποσοστό του δικτύου μπορεί ταυτόχρονα να καλύπτεται με αναδοχή, ποια μπορεί να είναι η μέγιστη διάρκεια παραμονής και το είδος της εκμετάλλευσης από τους αναδόχους και ακόμα περισσότερο όταν (...) προβλέπεται μέχρι και η μετατροπή ή η ανακατασκευή των φάρων από τον ανάδοχο», τόνισε. Ανάλογη κριτική έκανε και ο βουλευτής του Κόμματος Θανάσης Παφίλης.

Εστιάζοντας στο άρθρο 43 που εντάσσει στην κατηγορία «παραμεθόριες περιοχές» τα διαπόντια νησιά Οθωνοί, Ερεικούσσα και Μαθράκι, στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε το γεγονός ότι «πρόκειται για μια περιοχή όπου εξελίσσονται ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων της Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας για τη χάραξη της ΑΟΖ. Επίσης, είναι η περιοχή του οικοπέδου 1 για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ενώ δεν μπορεί να ξεφύγει της προσοχής μας ότι τα συγκεκριμένα νησιά είναι πάνω στη χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας».

Στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν αναβολές, τόνισε το γεγονός ότι «η επανειλημμένη επιδίωξη των νέων για αναβολή στράτευσης είναι στενά συνδεδεμένη και με την οικονομική κατάσταση που βιώνει σήμερα η λαϊκή οικογένεια. Είναι φυσιολογικό, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, οι νέοι να προσπαθούν να αναβάλουν τη θητεία τους, είτε επειδή δουλεύουν και δε θέλουν να χάσουν τη δουλειά τους είτε επειδή προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα για να περάσουν τη θητεία τους. Το κόστος της θητείας σήμερα είναι δυσβάσταχτο. Το μόνο άρθρο του νομοσχεδίου που προέβλεπε μία σημαντική ελάφρυνση με δωρεάν εισιτήρια δυστυχώς διαγράφηκε και γι' αυτό είπαμε ότι πρέπει να επανέλθει. Επίσης, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να θεωρούνται μισθός τα 8,62 ευρώ για τους φαντάρους, τη στιγμή που απαιτείται πολλαπλάσιο μηνιαίο επίδομα για να καλύπτει κάπως τις βασικές ανάγκες».

Πηγή: Ριζοσπάστης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog