Συντονισμένη προσπάθεια να εγκλωβίσουν προεκλογικά το λαό στη στρατηγική του ευρωμονόδρομου, καταβάλλουν τα γεράκια των μονοπωλίων στην ΕΕ, συνδράμοντας τα κάλπικα διλήμματα των κομμάτων της λυκοσυμμαχίας στην Ελλάδα. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή», ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές, στις 17 του Ιούνη.
Ο Κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο για το «περιεχόμενο της συνομιλίας» και αυτός με τη σειρά του τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή το Μέγαρο Μαξίμου, η Α. Μέρκελ «μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Ελληνες πολίτες την παραμονή στην Ευρωζώνη».
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η Α. Μέρκελ πρότεινε στον Κ. Παπούλια «να εξεταστούν οι δυνατότητες για να στηθούν μαζί με τις κάλπες των εθνικών εκλογών, δεύτερες κάλπες για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Α. Μέρκελ «ανέφερε ότι η ΕΕ έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο».
Αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας διοχέτευσε δήλωση στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία «αυτές οι αναφορές (σ.σ. για το δημοψήφισμα) δεν αληθεύουν». Ανταπαντώντας, κύκλοι της ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας διαβεβαίωναν ότι «η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη απεικονίζει την πραγματικότητα».
Σε ό,τι αφορά τα κόμματα στην Ελλάδα, αποδοκίμασαν στα λόγια τον εκβιασμό, απέφυγαν όμως να πουν λέξη για την ταμπακιέρα, δηλαδή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ. Ο Α. Σαμαράς, που έχει ήδη προσδώσει στις νέες εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος «μέσα ή έξω από το ευρώ», στη δήλωσή του κατήγγειλε ότι η πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου «απευθύνεται στον ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα» (!)
Ο Α. Τσίπρας επικέντρωσε στο ότι «η κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα προτεκτοράτο»,αναπαράγοντας το γνωστό ιδεολόγημα περί εξάρτησης με στόχο να καλλιεργήσει για τον εαυτό του το προφίλ του ικανότερου διαπραγματευτή.
«Το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου τουΠΑΣΟΚ, ενώ λεονταρίζοντας ανέξοδα ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι αν η Α. Μέρκελ «επιμένει σε δημοψήφισμα, ας το κάνει για τη χώρα της, ας το κάνει για τη Γερμανία αν θέλει να παραμείνει εκείνη στο ευρώ».
«Η κυρία Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης αλλάζει» (!), ήταν η προτροπή της ΔΗΜΑΡ προς την Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης επικρότησε τον εκβιασμό, δηλώνοντας ότι«επί της ουσίας, ούτως ή άλλως οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είναι ένα δημοψήφισμα».
Το ΚΚΕ απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα "ευρώ ή δραχμή". Πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ.
Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι καλεί το λαό με τους δικούς του όρους να οργανώσει την πάλη του και με δική του πρωτοβουλία να βγάλει ο ίδιος την Ελλάδα από την ΕΕ. Θα προχωρήσει έτσι μπροστά με δικό του σχεδιασμό και στόχο, πράγμα που είναι τελείως διαφορετικό από το να τη βγάλουν οι άλλοι από την ΕΕ. Γιατί λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου