Εκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας καταγράφει τη μάστιγα που γεννά ο καπιταλισμός
Τη βαρβαρότητα που προδιαγράφει για τις νέες γενιές η βαθιά καπιταλιστική κρίση δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας Εκθεσης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO - μιας οργάνωσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ που προωθεί την ταξική συνεργασία). Σύμφωνα με αυτά η ανεργία στις ηλικίες 18 - 24 ετών θα φουντώσει φέτος σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, θα φτάσει στο 12,7%, περίπου 75 εκατομμύρια σε απόλυτους αριθμούς - έναντι 12,6% το 2011 - και θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον για την ερχόμενη τετραετία. Η ILO μάλιστα πραγματοποιεί από χτες ως τις 25 Μάη φόρουμ για την ανεργία των νέων, στη Γενεύη.
Τι διαπιστώνει η έκθεση; Οτι: «Η οικονομική κρίση έθεσε αιφνίδιο τέλος στη σταδιακή μείωση των σχετικών δεικτών ανεργίας των νέων, η οποία είχε επέλθει την περίοδο 2002-07. Η δε κορύφωση της κρίσης, το 2009, εκμηδένισε στην ουσία τα κέρδη των προηγούμενων ετών. Σε διεθνές επίπεδο, ο δείκτης ανεργίας των νέων 18 - 24 ετών παραμένει μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα πάνω από τα επίπεδα του 2007».
Φυσικά, η έκθεση δε μιλάει για τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, που είναι σύμφυτες με το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, και είναι το αποτέλεσμα της αναρχίας στην παραγωγή που στηρίζεται στο κέρδος αυτών που κατέχουν τα μέσα παραγωγής.
Η Εκθεση κάνει μόνο διαπιστώσεις και σημειώνει ότι παρόλο που υπάρχουν διαφορές ανά περιοχές του κόσμου, τα προβλήματα είναι κοινά παντού. Ταυτόχρονα, πέρα από τους καταγεγραμμένους άνεργους νέους, υπολογίζεται ότι διεθνώς άλλα 6,4 εκατομμύρια νέων δεν καταγράφονται στις λίστες γιατί παρατείνουν την αναζήτηση εργασίας παραμένοντας στο εκπαιδευτικό σύστημα. Επισημαίνεται επίσης ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί όταν αυτοί οι νέοι θα αναζητήσουν επίσης θέσεις στην αγορά εργασίας.
Στα συμπεράσματα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σημειώνεται επίσης η ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και της επισφαλούς εργασίας.
Οπως τονίζει ο δρ Εκεχαρντ Ερνστ, επικεφαλής της Μονάδας Τάσεων στην Απασχόληση της ILO, «η περαιτέρω ευελιξία και απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι απίθανο να βοηθήσει στην παρούσα κατάσταση». Ο ίδιος επικαλείται ως παράδειγμα την Ισπανία, όπου η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας λειτούργησε θετικά (για την καπιταλιστική κερδοφορία) τα χρόνια της οικονομικής έκρηξης, αλλά «την ίδια ώρα οι άνθρωποι αυτοί απολύθηκαν γρήγορα» όταν άλλαξε η κατάσταση.
Ελλάδα και Ισπανία στο «κόκκινο»
Ο Ε. Ερνστ κάνει ιδιαίτερη μνεία σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα και προβάλλει και αυτός τα περί «ανάπτυξης» και «νέων έργων υποδομής», σημειώνοντας: «Προφανέστατα, με δείκτες ανεργίας πάνω από 50% στις ηλικίες 18 - 24 ετών και στις δύο χώρες, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να επανέλθει η απασχόληση - και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δοθεί τόνωση στην οικονομία, π.χ. μέσω έργων υποδομής».
Ακόμη, η Εκθεση της ILO τονίζει ότι οι νέοι που δεν έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας, αλλά και δε σπουδάζουν - και οι οποίοι συχνά αναλογούν στο 10% του συνολικού πληθυσμού αυτής της ηλικίας - «προβληματίζουν σοβαρά τους χαράσσοντες την πολιτική, ιδίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες».
Οι συντάκτες της έκθεσης επίσης ανησυχούν για «κοινωνικές» και «πολιτικές αναταραχές» λόγω της έκρηξης των προβλημάτων που προκαλεί η ανεργία και προτείνουν μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματιών για να κάνουν προσλήψεις, τις λεγόμενες «ενεργές πολιτικές και προγράμματα για την αγορά εργασίας», κοινωνικό διάλογο και ταξική συνεργασία. Φυσικά, σε αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ο αγώνας του λαού και της νεολαίας, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, για να πάρουν οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου τα μέσα παραγωγής στα δικά τους χέρια, να απαλλαγούν από τους εκμεταλλευτές τους. Ετσι θα εξαλειφθούν και οι αιτίες που γεννούν την ανεργία.
"Ρ" 22052012
"Ρ" 22052012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου