ΜΠΙΛΙ ΧΟΛΙΝΤΕΪ
Θρυλική μορφή της τζαζ
Μικρή αναφορά στην μεγάλη Lady Day
Γνωρίζει καλά και τι θα πει ρατσισμός. Οι φυλετικές διακρίσεις αποτελούν και την κύρια αιτία θανάτου δύο αγαπημένων της προσώπων, του πατέρα της Κλάρενς και της σπουδαίας τραγουδίστριας των μπλουζ Μπέσι Σμιθ. Ο πρώτος πέθανε από πνευμονία, καθώς κανένα από τα νοσοκομεία του Ντάλας δε δεχόταν να τον περιθάλψει και όταν έφτασε στο μοναδικό νοσοκομείο για μαύρους, ήταν πλέον αργά. Η Μπίλι έλεγε χαρακτηριστικά πως «τον σκότωσε το Ντάλας». Κάτω από ανάλογες συνθήκες πέθανε και η Μπέσι Σμιθ. Παρότι βαριά τραυματισμένη σε τροχαίο κοντά στο Κλάρκσντεϊλ του Μισισίπι - μάλιστα η πόλη ονομαζόταν «λίκνο της τζαζ» - της αρνήθηκαν την είσοδο στο τοπικό νοσοκομείο κι έσβησε πριν φτάσει στο Μέμφις.
Σε αυτή την εποχή του έντονου ακόμη ρατσισμού, η Μπίλι Χόλιντεϊ είναι από τις πρώτες Αφροαμερικανίδες τραγουδίστριες που συμμετέχουν σε ορχήστρα λευκών. Το 1938 η Μπίλι συναντά έναν υπέροχο μουσικό, τον λευκό κλαρινίστα Αρτι Σο, με την ορχήστρα του οποίου την ίδια χρονιά πραγματοποίησε περιοδείες στις βόρειες και νότιες πολιτείες της Αμερικής (ήταν η πρώτη που το έκανε). Λίγο αργότερα (1939) θα τραγουδήσει το περίφημο τραγούδι διαμαρτυρίας «Strange Fruit» - δημιουργία που χωρίς διφορούμενα αναφέρεται στη ρατσιστική βία και θ' αποτελέσει λάβαρο των μαύρων στον πόλεμο κατά του λιντσαρίσματος: «Τα δέντρα του νότου έχουν έναν παράξενο καρπό/ με αίμα στα φύλλα και στις ρίζες/ Ενα μαύρο κορμί ταλαντεύεται από την αύρα του Νότου/ περίεργος καρπός κρεμασμένος στις λεύκες...».
Παρότι η ανοδική καλλιτεχνική πορεία της Μπίλι Χόλιντεϊ συνεχίζεται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1940, την προσωπική ζωή της σημαδεύουν πολλά προβλήματα και ακολουθεί μια αυτοκαταστροφική πορεία που την οδηγεί σε κάθε είδους καταχρήσεις (ναρκωτικά, αλκοόλ). Φτάνει στο θάνατο από κίρρωση του ήπατος το 1959, σε ηλικία 44 χρόνων, σε δεινή οικονομική κατάσταση. Και η ιστορία της Χόλιντέϊ έχει την εξέλιξη άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών που με το έργο τους μίλησαν στην καρδιά των απλών ανθρώπων αλλά στην ζωή τους έμειναν εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, χωρίς προοπτική και απάντηση προς τα μπρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου