..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Δύο κόσμοι!!!!!!!


Η προεπαναστατική Ρωσία κατείχε την 1η θέση στην Ευρώπη στην εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών. Ο πληθυσμός μαστιζόταν συνεχώς από επιδημίες ευλογιάς, χολέρας, πανούκλας, εντερικών μολύνσεων, εξανθηματικού τύφου, ελονοσίας κ.λπ. Το 1912, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 13 εκατ. άτομα είχαν προσβληθεί από επιδημικές ασθένειες και η παιδική θνησιμότητα ήταν 268,6 τοις χιλίοις.

Στην ΕΣΣΔ, το 1974 η παιδική θνησιμότητα πέφτει κάτω από 20 τοις χιλίοις, η γενική θνησιμότητα μειώθηκε σε 9,3 τοις χιλίοις, από 29,1 τοις χιλίοις που ήταν το 1913. Με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, που ξεκίνησε με Διάταγμα της κυβέρνησης το 1919, η ασθένεια εξαλείφτηκε τελείως το 1936 - 1937. Μάλιστα, στην 70ή επέτειο της Επανάστασης υπήρχε η εξής διαπίστωση: «Στην ΕΣΣΔ έχουν εξαλειφθεί ασθένειες όπως η πανώλη, η ευλογιά, οι παρασιτικοί τύφοι και άλλες επικίνδυνες μεταδοτικές αρρώστιες».

Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά διότι τώρα τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας έχουν φτάσει τα 1.200, καθώς η ξεχασμένη εδώ και χρόνια αρρώστια αναβιώνει ως επιδημία, αντανακλώντας τα χαρακτηριστικά ενός συστήματος Υγείας που χτίζεται με τα υλικά της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοποίησης και της ατομικής ευθύνης. Τόσα χρόνια μετά τις ανατροπές, η σύγκριση ανάμεσα στα δύο συστήματα, τον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, επιβεβαιώνει την ανίκητη υπεροχή του δεύτερου.

πηγή η άλλη άποψη
Αλέκος Χατζηκώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog