..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ 2015 - 2018: «Απογείωσε» τη «στρατιωτική συνεργασία» με τους φονιάδες των λαών

Ενα αποκαλυπτικό «ημερολόγιο» ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων

Ενα αποκαλυπτικό «ημερολόγιο» φιλοξενεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης», καταγράφοντας ορισμένες μόνο από τις εκατοντάδες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι Ενοπλες Δυνάμεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και καπιταλιστικά κράτη της περιοχής κατά την τελευταία τριετία, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η σημερινή κυβέρνηση, «σαν έτοιμη από καιρό», ανέλαβε ευθύς εξαρχής να «αναβαθμίσει» και αυτήν τη βασική πλευρά της επικίνδυνης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, «απογειώνοντάς» την κατά το 2018, στο πλαίσιο και των όσων συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ πέρυσι τέτοια εποχή, αλλά και αργότερα μέσα στη φετινή χρονιά κατά τη συνεδρίαση της «Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου» ΗΠΑ - Ελλάδας και την «ανταλλαγή επισκέψεων» μεταξύ των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ και Ελλάδας.

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, οι ασκήσεις αυτές αποτελούν κυριολεκτικά «πρόβες πολέμου», που εντάσσονται στη συνολική επιθετική στρατηγική και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, απέναντι στα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν κ.ο.κ.

Δεν περνάει εξάλλου απαρατήρητο ότι οι δεκάδες αυτές ασκήσεις γίνονται με άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, από τον σχεδιασμό έως την εκτέλεση, ενώ πολλές από αυτές τις «συνεκπαιδεύσεις» αποτελούν απλά την «προβιά» για την εγκατάσταση σε μόνιμη βάση αμερικανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος, όπως δείχνουν και τα παραδείγματα των αμερικανικών UAV που επιχειρούν επί μήνες από τη Λάρισα, και των επιθετικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο.

Τα παραπάνω, άλλωστε, δεν μπορεί να ιδωθούν χωριστά από το γεγονός ότι ολόκληρη η χώρα γίνεται επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, με «αναβάθμιση» παλιότερων και με εγκατάσταση και νέων βάσεων, επιβεβαιώνοντας ότι οι βάσεις δεν είναι «κουφάρια», αλλά σημεία εφόρμησης, απ' όπου ξεδιπλώνονται ήδη τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, και αντίστοιχα αποτελούν στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Τα ίδια τα αντικείμενά τους, εξάλλου, είναι αποκαλυπτικά, αφού αφορούν τον έλεγχο των διαύλων Ενέργειας και εμπορίου, την προστασία κρίσιμων «υποδομών», την «προβολή σταθερότητας» και των έλεγχο ζωνών και σφαιρών επιρροής όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών επιχειρηματικών ομίλων σε Μ. Ανατολή, Αφρική και Βαλκάνια.

Τα «αντικείμενα» αυτά μάλιστα διευρύνονται συνεχώς, λειτουργώντας και ως όχημα για την ανάμειξη των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε νευραλγικές δομές και υπηρεσίες, πολιτικές και στρατιωτικές, των κρατών - μελών και άλλων «εταίρων», στο όνομα της διαχείρισης φυσικών καταστροφών και «ασύμμετρων απειλών» που οι ορισμοί της είναι τόσο θολοί, ώστε να μπορούν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν, περιλαμβάνοντας και όλα τα πεδία όπου ξεδιπλώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, αλλά και τη «θωράκιση» της αστικής εξουσίας από την εργατική - λαϊκή πάλη.

Παράλληλα, οι ασκήσεις αυτές, που ανάμεσα στα άλλα κοστίζουν τεράστια ποσά στον ελληνικό λαό, αποτελούν ένα ακόμα μέσο για να απλώνονται οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, να διαμορφώνονται «άξονες» και συμμαχίες με άλλα καπιταλιστικά κράτη. Ξεδιπλώνεται δηλαδή και εδώ - όπως και σε όλες τις υπόλοιπες ΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» στις οποίες πρωτοστατεί η κυβέρνηση με στόχο τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης - ο ρόλος του «γεωπολιτικού μεντεσέ», που κατά τον Αμερικανό πρέσβη επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα.

                             Σαν έτοιμοι από καιρό...

Από συνεκπαίδευση με τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ το 2017

Από τους πρώτους κιόλας μήνες στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας, οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σαν ...έτοιμοι από καιρό, όχι μόνο συνέχισαν την υλοποίηση των «συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά την πήγαν την εμπλοκή πολύ μακρύτερα.
Τρανταχτό παράδειγμα, Απρίλη του 2015, η δεκαήμερη Διακλαδική Ασκηση Μεσαίας Κλίμακας της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 2015», με διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών αποστολών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών - ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς. Για πρώτη φορά, και αυτό έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έλαβαν μέρος δυνάμεις ξένων χωρών και συγκεκριμένα του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Ακολούθησαν μια σειρά από ενέργειες, όπως τον Οκτώβρη 2015 η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας με αεροσκάφη «F-16 Block 52+ Advanced» και ανάλογο προσωπικό της 335ης Μοίρας, στην άσκηση του NATO «Steadfast Noon», στη Γερμανία, άσκηση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με σκοπό την εκπαίδευση μονάδων του ΝΑΤΟ στη χρήση «ειδικών όπλων», όρος που περιλαμβάνει και πυρηνικά.

                                       Από τη Μεσόγειο μέχρι την Αφρική...

Δραστηριότητα που απλώθηκε φυσικά και στα νότια, στη Μεσόγειο. Π.χ. το Μάη 2016 έγινε η πολυεθνική άσκηση «PHOENIX EXPRESS 2016», στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, δοκιμάζοντας στην πράξη μια σειρά σενάρια διασύνδεσης, υπό αμερικανική διοίκηση, ναυτικών δυνάμεων από διάφορες χώρες, προς έλεγχο αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής γεωστρατηγικά ζώνης. Η άσκηση έγινε υπό τον σχεδιασμό της Διοίκησης των εν Αφρική ΕΔ των ΗΠΑ (AFRICOM) και του αμερικανικού 6ου Στόλου, ενώ ως κέντρο επιχειρήσεων ορίστηκε το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα. Πέραν της ελληνικής συμμετοχής, συμμετείχαν μέσα και προσωπικό και από Αλγερία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυριτανία, Τουρκία, Τυνησία.

Ιδια περίοδο έγινε και η πολυεθνική άσκηση «Milex 16», συντονιζόμενη από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα. Χαρακτηριστικά, το σενάριο της άσκησης αφορούσε αφρικανικό κράτος ευρισκόμενο σε «κρίση» λόγω εθνικών και φυλετικών διαφορών, στο οποίο καλούνται να επέμβουν στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, για να φέρουν «ειρήνευση» και «τάξη»... Θυμίζουμε, το ΕΣΕΕΕ, με Γάλλο διοικητή και Ελληνα επιτελάρχη, έχει συντονίσει ήδη μια τέτοια επέμβαση δυνάμεων της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Φλεβάρης 2014 - Μάρτης 2015).

Κομβικό σημείο για το 2016 ήταν τον Σεπτέμβρη η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΣΑΡΙΣΑ 2016», υπό τον συντονισμό της 1ης Στρατιάς, με τη συμμετοχή μονάδων και των 3 κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τμήματος ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Η άσκηση είχε ως βασικούς αντικειμενικούς σκοπούς την εξάσκηση στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, την εφαρμογή διαδικασιών, την ενάσκηση διοίκησης και ελέγχου, τη δοκιμή και αξιολόγηση οπλικών συστημάτων καθώς και τη «συνεργασία» με «συμμαχικές δυνάμεις».

                      ...για τους δρόμους της Ενέργειας

Εξίσου ...ενεργητικά κύλησε και το 2017. Το Μάρτη, με τη συμμετοχή μονάδων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (μια φρεγάτα, ένα υποβρύχιο και επιτελείς), έγινε στα ανοιχτά της Σικελίας η ετήσια άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ «Dynamic Manta 2017» με σκάφη, άλλα μέσα και προσωπικό από 10 χώρες - μέλη της λυκοσυμμαχίας.

Επίσης, το Μάρτη 2017, καθώς το ΝΑΤΟ άπλωνε δυνάμεις του σε όλο τον άξονα Μεσογείου - Μαύρης Θάλασσας, με το Αιγαίο ως συνδετικό τους κρίκο, το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ» μετείχε στην πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου «POSEIDON 17», στη Μαύρη Θάλασσα, όπου συμμετείχαν 1.500 άτομα προσωπικό και 17 ναυτικές μονάδες από Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία, καθώς και μία από τις τέσσερις μόνιμες αρμάδες του ΝΑΤΟ, η SNMCMG2, άλλο ένα δείγμα ότι το ΝΑΤΟ εντείνει την παρουσία του στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Παραπέρα, το Νοέμβρη 2017 έγινε η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, πάνω σε σενάρια που αφορούσαν την προστασία ενεργειακών οδών και υποδομών. Πέραν της πολυάριθμης ελληνικής συμμετοχής, από πλευράς ΝΑΤΟ συμμετείχε η αρμάδα SNMC2, με ναυαρχίδα της το μεγαλύτερο βρετανικό πλοίο αμφίβιων επιθέσεων, με μεικτή ομάδα 300 πεζοναυτών από ΗΠΑ και Βρετανία, που μάλιστα σε μια από τις τελικές φάσεις της άσκησης εκτέλεσαν αποβατικές ενέργειες και κατάληψη του ιστορικού αεροδρομίου του Μάλεμε. Μετείχαν και μονάδες έτερης ΝΑΤΟικής αρμάδας, της SNMCMG2, πλοία από Βρετανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία, όπως και μονάδες του ΠΝ του Ισραήλ. Σε άλλη μια επίδοση διαπιστευτηρίων της κυβέρνησης προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, η άσκηση ξεκίνησε επισήμως... ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου.

                                                     Πήραν ... φωτιά το 2018

Από την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2018»

Η... απογείωση ήρθε τη χρονιά που διανύουμε, το 2018, όπου δεν υπάρχει βδομάδα, αν όχι μέρα, που οι Ενοπλες Δυνάμεις να μη συμμετέχουν σε κάποια τέτοια πρόβα πολέμου.
Σταχυολογώντας απ' ό,τι έχει ήδη γίνει και δημοσιοποιηθεί - καθώς πολύ περισσότερα και ίσως ακόμα πιο επικίνδυνα, τα κρατούν κρυφά - ξεχωρίζουμε:

Στις 14 - 19 Μάρτη έγινε στην Ελλάδα η ΝΑΤΟική άσκηση «RAMSTEIN GUARD 2 18», που συνδυάζει στοιχεία ηλεκτρονικού πολέμου με αεράμυνα.

Στις 20 Μάρτη ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, «Ηνίοχος 2018», η οποία με κέντρο την Ανδραβίδα απλώθηκε σε όλο το FIR Αθηνών, με συμμετοχή περίπου 70 μαχητικών αεροσκαφών από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Βρετανία και Ιταλία, ενώ συμμετοχή είχαν η Κύπρος με ένα ελικόπτερο και η Αίγυπτος με παρατηρητή.

Στις 23 - 24 Απρίλη, έγινε ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Ουγγαρία, η «STEADFAST APPROVAL 18-1» με στοιχεία αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

Παραπέρα, στις 30 Απρίλη, ξεκίνησε στο ΚΕΝΑΠ η άσκηση «Phoenix Express 2018». Διοργανώθηκε από τη διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Αφρική, και το μεγαλύτερο μέρος της το έφεραν σε πέρας οι ναυτικές δυνάμεις που ανήκουν στον 6ο Στόλο των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της άσκησης έφτασαν στη Σούδα δυνάμεις και μέσα από 14, συνολικά, κράτη, ανάμεσα στα οποία από Ισπανία, Αλγερία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Καναδά κ.ά.

Στο διάστημα 4 - 16 Μάη πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, η διμερής άσκηση «Stolen Cerberus V», με τη συμμετοχή μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της 37th Airlift Squadron των ΗΠΑ. Περιλάμβανε ρίψεις αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, ρίψεις φορτίων σε επίγεια και θαλάσσια ζώνη ρίψεως εφοδίων, συνεργασία - πιστοποίηση στελεχών σε αποστολές κατάδειξης στόχων κ.ά.

Κορωνίδα των ΝΑΤΟικών ασκήσεων με επίκεντρο την Ελλάδα αποτέλεσε για το 2018 η «TRIDENT JAGUAR II 18», στις 2 - 12 Ιούνη στη Βόρεια Ελλάδα, με βασικό φορέα υλοποίησης το Γ' Σώμα Στρατού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που από 1/7/2018 έως 30/6/2020 έχει καθήκοντα Διακλαδικού Στρατηγείου Δυνάμεων (με πολυεθνικό επιτελείο) του ΝΑΤΟ. Στην προετοιμασία του για να αναλάβει τα τέτοια καθήκοντα, έγινε από 27/11 έως 7/12 στη Βόρεια Ελλάδα η άσκηση «Gordian Knot 2017».

                                                    Σε Βαλκάνια και ΝΑ Μεσόγειο

Τις ίδιες μέρες, και συγκεκριμένα στις 6 Ιούνη, ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Ν. Πέραμο η πολυεθνική άσκηση «Salamis Storm 2018», που έγινε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Σκοπός να «εξοικειωθούν» με τα αμερικανοΝΑΤΟικά «πρότυπα λειτουργίας», εξ ου και την τελική φάση της άσκησης προσήλθε να επιβλέψει κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών, με επικεφαλής τον ίδιο τον διοικητή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO Special Operations Headquarters - NSHQ), αντιναύαρχο C. Kilrain.

Στις 22 Ιούνη ξεκίνησε στα ανοιχτά της Αιγύπτου η «Μέδουσα», άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας και Αιγύπτου. Η άσκηση γίνεται δύο φορές ετησίως, και από πλευράς αρμόδιων επιτελών της ελληνικής πλευράς προβάλλεται ως επιστέγασμα της διμερούς συνεργασίας, με μια χώρα που - όπως λένε - λόγω του μεγέθους και των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού της αλλά και της επιρροής που ασκεί στον αραβικό κόσμο, επιδιώκεται να αναλάβει αυξημένα καθήκοντα ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περίπτωση που «δυσκολέψουν» παραπέρα οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Μάλιστα, η δεύτερη για φέτος «Μέδουσα» ξεκινά τις αμέσως επόμενες μέρες και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Νοέμβρη.

Επιπλέον, τον Ιούλη πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Ν. Πέραμο συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας (Ζ' Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών - Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών) και ΗΠΑ (5/19th Special Forces Group).

Τέλη Ιούλη, εξάλλου, ελληνικά «F-16» συμμετείχαν με αμερικανικά «F-15», και ρωσικής κατασκευής «Mig-29» της βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας, στην άσκηση «Thracian Star 2018» στο FIR Σόφιας (το οποίο πιάνει μεγάλο μέρος της Μαύρης Θάλασσας, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία), όπου ασκήθηκαν σε πολλαπλά σενάρια αντιπαράθεσης με «εχθρικές δυνάμεις».

Το Σεπτέμβρη ολοκληρώθηκε στην Αίγυπτο άλλη μια στρατιωτική άσκηση καθοδηγούμενη από τους Αμερικανούς, η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Bright Star 18». Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα Ενόπλων Δυνάμεων από Ελλάδα, Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, επισήμως υπό τον συντονισμό των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και της US Central Command. Η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με φρεγάτα, μια ομάδα από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, 4 «F-16», 3 επιθετικά ελικόπτερα, προσωπικό υποστήριξης και επιτελείς.

                        Με «προβιά» πολιτικής προστασίας

Πριν από μερικές μέρες, στις 2/11, ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού στον Αγ. Κοσμά στο Ελληνικό, η άσκηση με την κωδική ονομασία «Jackal Stone 2018», σε συνεργασία με τη διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (US Special Operations Command Europe - SOCEUR).

Η άσκηση, που είχε ως πρόσχημα αντικείμενα «πολιτικής προστασίας», είχε και ένα πρότερο στάδιο στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα στο διάστημα 22 - 26 Οκτώβρη.

Ενεπλάκησαν πέρα από τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δυνάμεις από τα Σώματα Ασφαλείας, η ΕΚΑΜ και η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ), ενώ μετά το πέρας της ο Αμερικανός πρέσβης παρέδωσε σκάφη και μέσα στο Λιμενικό. Από τους κόλπους των παραπάνω άλλωστε διακινούνται αιτήματα προς την πολιτική ηγεσία για παρουσία Αμερικανών αξιωματικών ως συμβουλατόρων - καθοδηγητών στις επιχειρήσεις του ΛΣ, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει, σε συνεννόηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, σχετικό «μνημόνιο συνεργασίας».

Κατά πληροφορίες μάλιστα αναμένεται νέος κύκλος τέτοιας συνεκπαίδευσης το Δεκέμβρη στην Κρήτη, ενώ από το Μάρτη φέτος έχει γίνει σειρά τέτοιων διμερών συνεκπαιδεύσεων, όπου μετείχαν και τμήματα των Σωμάτων Ασφαλείας, με συμμετοχή και τμημάτων από Βέλγιο, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία.

                                    Με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ

Συνεχείς είναι οι συνεκπαιδεύσεις και με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, στο πλαίσιο μάλιστα διμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας.

Στην πιο πρόσφατη σχετική περίπτωση, από 23 έως 25 Οκτώβρη, Συγκρότημα Λόχου Ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ), αποτελούμενο από 4 επιθετικά ελικόπτερα τύπου «Apache», 2 ελικόπτερα τύπου «CH-47D Chinook», 1 στοιχείο Υγειονομικού Τάγματος Υποστήριξης Αεροδρομίου (ΤΥΑΔ) και 1 στοιχείο Επικοινωνιών Λόχου Διαβιβάσεων, συμμετείχε στην τακτική άσκηση «White and Blue Glory», στο Ισραήλ. «Κατά τη διεξαγωγή των ρεαλιστικών σεναρίων της, τα πληρώματα συνεκπαιδεύτηκαν σε αποστολές Ερευνας και Διάσωσης και αποστολές σε περιβάλλον υψηλής αντιαεροπορικής απειλής», αναφέρεται από πλευράς ΓΕΣ, δείχνοντας επί της ουσίας τα επικίνδυνα σχέδια που καταρτίζουν και αφορούν τον έλεγχο των δρόμων Ενέργειας, αλλά και αποστολές σε βάρος της Συρίας και του Ιράν.

Παράλληλα, από 21 Οκτώβρη έως και 2 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση Λάρισας, μια ακόμα κοινή άσκηση με την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ. Ενδεικτικό του μεγέθους της είναι και το γεγονός ότι η ισραηλινή Αεροπορία συμμετείχε με έντεκα (11) αεροσκάφη «F-16», ένα (1) αεροσκάφος - ιπτάμενο ραντάρ G550H και ανάλογο προσωπικό, η συνεκπαίδευση απλώθηκε σε όλη τη χώρα, και οι Ισραηλινοί επιχείρησαν σε συνεργασία με όλες τις Μοίρες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας!

                                                         Γιγαντιαίες «πρόβες πολέμου»

Τέλος, με ενισχυμένη ελληνική συμμετοχή διεξήχθη από 25 Οκτώβρη έως 7 Νοέμβρη, με επίκεντρο την κεντρική και ανατολική Νορβηγία, τις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και τη Βαλτική η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά, η «Trident Juncture 2018». Επρόκειτο για μια γιγαντιαία «πρόβα πολέμου» με το βλέμμα στη Ρωσία, που τέσταρε τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ για διεκπεραίωση δυνάμεών του, διά μέσου Ευρώπης και Ατλαντικού, σε ένα ευρύ μέτωπο αντιπαράθεσης, δοκιμάζοντας - πέρα από τα συνήθη σενάρια μάχης, τις μεταφορές και τα λεγόμενα logistics - στην πράξη και την έννοια του «πολυχωρικού πολέμου».

Η ελληνική συμμετοχή ήταν 4 «F-16» με το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης εδάφους, συν 3 επιτελείς σε ΝΑΤΟικό επιτελείο, το «Special Operations Coordination Center Response Cell».


   Τεράστια ποσά για τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας

Τα παραπάνω κοστίζουν έναν σκασμό λεφτά στον ελληνικό λαό, που καλείται να πληρώσει από το υστέρημά του τα επικίνδυνα σχέδια των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Πέρα από επιμέρους δεδομένα, όπως ότι μια ώρα πτήσης «F16» στοιχίζει μερικές χιλιάδες ευρώ, και πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση «αριστεύει» στον ΝΑΤΟικό στόχο το 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει σε στρατιωτικές δαπάνες στοιχισμένες στα ΝΑΤΟικά προτάγματα, ενδεικτικά είναι τα όσα είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», ήδη από τις 17/8 φέτος, για μια σειρά από κονδύλια που προϋπολογίζονται να δαπανηθούν κατευθείαν με «καπέλο» ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε: Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικού του υπουργείου Αμυνας, την 1η Φλεβάρη 2018, σε έγγραφο με θέμα «Διαμόρφωση - Εκτέλεση Προϋπολογισμού ΥΠΕΘΑ Ετους 2018» ζητούσε αποδέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών σχεδόν 15 εκατ. ευρώ, για αμιγώς ΝΑΤΟικές δαπάνες.

Από τις δαπάνες αυτές ξεχωρίζει το ποσό των 800.000 ευρώ, με το οποίο το ΓΕΕΘΑ συμμετέχει στις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του Πεδίου Βολής Κρήτης («NATO Missile Firing Installation» - NAMFI, πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης σε βολές με πυραύλους). Στις δαπάνες του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνονται και άλλα 2.807.000 ευρώ ως συνεισφορά στο ΝΑΤΟ.

Αντίστοιχα, για το ΓΕΣ προβλέπονται 100.000 ευρώ ως εθνική συμμετοχή σε έργα του ΝΑΤΟ, 600.000 ευρώ ως εισφορά στο ΝΑΤΟ, 178.500 ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα αξιωματικών και οπλιτών, που υπηρετούν σε στρατηγείο ΝΑΤΟ», αλλά και 1.230.000 ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα προσωπικού αποστελλόμενου ή μετακινούμενου στο εξωτερικό για υπηρεσία ή ασκήσεις ΝΑΤΟ».

Οι δαπάνες του ΓΕΝ, που κατανέμονται ως εξής: 250.000 ευρώ για συμμετοχή της Ελλάδας σε δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης «ειδικών αποθηκών» του ΝΑΤΟ, 120.000 ευρώ για συμμετοχή της Ελλάδας σε δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του ΝΑΤΟικού σταθμού FORACS Κρήτης (όπου επισκευάζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων της λυκοσυμμαχίας), 500.000 ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα αξιωματικών και οπλιτών που υπηρετούν σε στρατηγείο ΝΑΤΟ», 4 εκατ. ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα προσωπικού αποστελλόμενου ή μετακινούμενου στο εξωτερικό για υπηρεσία ή ασκήσεις ΝΑΤΟ» και 250.000 ευρώ «λοιπές εισφορές».

Τέλος, για το ΓΕΑ προβλέπονται περίπου 2 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις στελεχών του σε στρατηγεία και αποστολές του ΝΑΤΟ και άλλα 2 εκατ. ευρώ για «λοιπές εισφορές».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 10-11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog