..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ - 40 χρόνια από το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ (Video)

Πανοραμική εικόνα από το κατάμεστο Σπόρτινγκ
«Κομμουνισμός η νιότη του κόσμου, ΚΝΕ η οργάνωσή μας». Το σύνθημα δέσποζε στο γήπεδο του Σπόρτιγκ που το βράδυ του Σαββάτου το επιβεβαίωσε αφού γέμισε νιάτα, ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, αλλά και πλήθος φίλων της Οργάνωσης που αντάμωσαν με την Ιστορία της, με έναν σταθμό στην απαρχή της. Όλο αυτό το πλήθος των νέων απέτισε φόρο τιμής στο Α' Συνέδριο της ΚΝΕ που έγινε στον ίδιο χώρο πριν από 40 χρόνια. 

Ανάμεσα στον κόσμο που με συγκίνηση ύψωνε τη γροθιά του και χειροκροτούσε στο άκουσμα συνθημάτων, όπως «ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», βρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Ξεχωριστή η παρουσία μελών, φίλων και συνοδοιπόρων του Κόμματος που πριν από 40 χρόνια συμμετείχαν στο Α' Συνέδριο της ΚΝΕ. «Κάτω απ' την ίδια σημαία συνεχίζουμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε αυτή η μεγάλη συγκέντρωση. 

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα ξεχωριστό βίντεο που ετοίμασε η ΚΝΕ. 

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, ο οποίος τόνισε ότι τα μέλη της ΚΝΕ στέκονται με ακλόνητη πεποίθηση και σιγουριά στον αγώνα, με αίσθημα αυξημένης ευθύνης και απαιτητικότητας για την αγωνιστική κληρονομιά, νιώθουν την ευθύνη, την κάνουν πολύτιμο οδηγό, αντλούν πείρα και διδάγματα.

«Οι ιδέες μας είναι ανίκητες γιατί είναι αληθινές» σημείωσε στην ομιλία του και πρόσθεσε: «Είναι οδηγός για δράση σήμερα, σε συνθήκες σύνθετες με νέες δυσκολίες. Που φαίνεται ότι ο τροχός της εξέλιξης γυρίζει αργά, βασανιστικά. Αντλούμε δύναμη, δηλαδή γνώση, αντοχή, τόλμη. Κρατάμε άσβεστη τη φλόγα της επαναστατικής πάλης. Με στερεή πεποίθηση ότι θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς». (Εδώ ολόκληρη η ομιλία)
 
Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος κατά το Α' Συνέδριο της ΚΝΕ το 1976 ήταν ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης. 

«Όλοι εμείς που ζήσαμε ή παρακολουθήσαμε την ανάπτυξη της ΚΝΕ από τα πρώτα βήματά της, με συγκίνηση και μεγάλη περηφάνια στεκόμαστε σήμερα μπροστά σας. Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη νέα βάρδια του του επαναστατικού μας κινήματος και είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε στην αποστολή σας ακόμα καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές» είπε στο χαιρετισμό του ο Δ. Γόντικας.

Τόνισε την ανάγκη οι κομμουνιστές να εμπλουτίζουν διαρκώς την ικανότητα τους, το οπλοστάσιό τους και να γίνονται πιο αποτελεσματικοί, ώστε όλο και περισσότεροι νέοι που μπαίνουν στις γραμμές της ΚΝΕ να ζουν και να ωριμάζουν στον παλμό των μεγάλων γεγονότων, έστω και αν αυτά δεν φαίνονται ακόμα στον ορίζοντα ή επισκιάζονται από τις μεγάλες δυσκολίες τις συγκυρίας.

«Ένα είναι βέβαιο. Ζούμε τα κοιλοπονήματα της ιστορίας. Το μέλλον είναι μπροστά μας και είναι ο Σοσιαλισμός – Κομμουνισμός» κατέληξε ο Δ. Γόντικας. (Εδώ ολόκληρος ο χαιρετισμός)

Ο Δημήτρης Γόντικας στο βήμα της εκδήλωσης

Συγκινητικό το κλείσιμο της εκδήλωσης

Πολιτικά τραγούδια κι ανάμεσά τους τραγούδια που γράφτηκαν και πρωτοπαίχτηκαν στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, αποτέλεσαν το καλύτερο κλείσιμο της εκδήλωσης σε μια συναυλία που έχει ετοιμαστεί από συγκρότημα της ΚΝΕ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκίνησε με τη φωνή του Κώστα Βάρναλη να απαγγέλλει τον Οδηγητή. Στη συνέχεια ακούστηκαν τραγούδια σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Κώστα Βάρναλη, Μάνου Ελευθερίου και Φώντα Λάδη, μελοποιημένα από τους Μάνο Λοίζο, Χρήστο Λεοντή και Θάνο Μικρούτσικο, που σιγοτραγουδιόντουσαν και από τους νεολαίους που είχαν πλημμυρίσει το γήπεδο.

Ξεχωριστή στιγμή όταν ακούστηκε το ηχητικό ντοκουμέντο «Εϊ Οικοδόμοι», όπως είχε μεταδοθεί από το ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Αλήθειας», το 1973, 2,5 μήνες πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ηταν ένα από τα τραγούδια που έγραψαν, μελοποιήσαν και τραγούδησαν μέλη της ΚΝΕ και έστειλαν στο σταθμό. Αμέσως μετά τη σκυτάλη ξαναπαίρνει το συγκρότημα της ΚΝΕ κι ερμηνεύει 3 απ' αυτά τα τραγούδια και πιο συγκεκριμένα τα: «Εϊ Οικοδόμοι», «Υμνος της ΑΝΤΙ -ΕΦΕΕ» και «Ηρωες». Αυτό που έκανε τη στιγμή ακόμα πιο ξεχωριστή ήταν ότι αυτά τα τραγούδια τραγουδήθηκαν και από το σύντροφο Σταύρο Σκουρτόπουλο, που άνηκε στο πρώτο συγκρότημα της ΚΝΕ, το «Ταμπούρι».

Συμμετείχαν οι μουσικοί: Δημήτρης Ανδρονιάδης (ενορχήστρωση, πιάνο, ακορντεόν), Γιάννης Καραλιάς (κλαρινέτο), Τάσος Τσάκος (πιάνο), Σωτήρης Τσόγκας (μπουζούκι), Λευτέρης Κουάντας (κιθάρα), Παύλος Παπαναστασάτος (μπάσο), Δημήτρης Καραχρήστος (τύμπανα).
Τραγούδησαν οι: Σταύρος Σκουρτόπουλος, Πολυξένη Καράκογλου, Λευτέρης Κουάντας, Τάνια Παπαναστασάτου, Αννα Αναστασοπούλου.

Έναρξη με ένα ξεχωριστό βίντεο


Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε με ένα ξεχωριστό βίντεο που ετοίμασε η ΚΝΕ. (Δείτε το παραπάνω)
«Ετούτα τα παιδιά φτάνουν από πολύ μακριά,
τραβούν πολύ μακριά,
μέρα τη μέρα πέτρα και αίμα,
στοχασμός και αγώνας, χέρι με χέρι,
με το μυστρί, με το σφυρί, με το μολύβι,
με τον ακριβή διαβήτη,
να φτιάξουμε καλύτερο τον κόσμο...»

Τη στροφή αυτή από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Τα παιδιά της ΚΝΕ», απήγγειλε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός στην έναρξη του βίντεο - αφιερώματος.

Στο βίντεο και με τη βοήθεια στίχων από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, αποτυπώνεται η ιστορική πορεία από την ίδρυση και δράση της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, της Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας -νεολαία του ΔΣΕ-, της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη μέχρι και την ίδρυση της ΚΝΕ.

Στο βίντεο αξιοποιείται υλικό από το αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ξεχωριστή στιγμή αποτελεί το αρχειακό υλικό από τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου (18 - 22 Φλεβάρη 1976) και τη συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί για το Συνέδριο στο γήπεδο του Πανιωνίου.


Πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog