..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Νίκαια: Το ΚΚΕ απέτρεψε την αύξηση των δημοτικών τελών με δυναμική παρουσία




Άγρια κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας. 60 μέλη του ΚΚΕ διέκοψαν τη συνεδρίαση με πανό και συνθήματα, αναγκάζοντας τον Δήμαρχο Γιώργο Ιωακειμίδη και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δέσποινα Σωτηροπούλου, να διακόψουν τη συνεδρίαση και να αναβάλλουν τη συζήτηση για την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 10%!


Οι Νικαιώτες, μέλη του ΚΚΕ, αιφνιδίασαν τους πάντες, όταν βρέθηκαν «φάντης μπαστούνι» στην κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναρτώντας πανό από την πρώτη στιγμή κατά της πολιτικής Ιωακειμίδη.
Αμέσως μετά την εκφώνηση του επίμαχου θέματος για την εξωφρενική αύξηση των δημοτικών τελών, προωθήθηκαν όλοι μπροστά στην αίθουσα και με συνθήματα αποδοκιμασίας κατά της δημοτικής αρχής διέκοψαν ουσιαστικά κάθε δυνατότητα συζήτησης.
Ακολούθησε πανζουρλισμός και μεγάλη ένταση, καθώς το κλίμα ήταν τεταμένο και μπορούσε να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή.
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, έντρομη έκανε συστάσεις για ηρεμία και παρακάλεσε να φύγουν οι διαμαρτυρόμενοι για να ξεκινήσει η συζήτηση του θέματος.

Οι συγκεντρωμένοι όμως εξαγριώθηκαν περαιτέρω, με αποτέλεσμα η Πρόεδρος κάθιδρη να ανακοινώσει ότι αναβάλλεται η συζήτηση για την αύξηση των δημοτικών τελών στη Νίκαια και το Ρέντη.

Πλέον, είναι προφανές ότι στο Δήμο θα γίνουν ομηρικές μάχες για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, καθώς η επιβάρυνση που προτείνει η δημοτική αρχή Ιωακειμίδη είναι τεράστια για την εποχή της κρίσης, αλλά και για τις δυνατότητες του μέσου δημότη και έτσι, δεν είναι απίθανο η διαμάχη να συνεχιστεί στους δρόμους, αφού τα στελέχη του ΚΚΕ ήδη με ενημερωτικό έντυπό τους απευθύνθηκαν στους Νικαιώτες και τους Ρεντιώτες, ενώ ακολουθούν και άλλες ομάδες διαμαρτυρομένων πολιτών.

• Ήδη πάντως, και από την πλευρά της πλειοψηφίας του Δήμου, υπάρχει η πρώτη «ανταρσία» από τον πρώην Αντιδήμαρχο Οικονομικών Άκη Τούντα που είναι αντίθετος με την αύξηση των δημοτικών τελών!

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΕΡΓΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

Έκπληξη πάντως για όσους γνωρίζουν από εισηγήσεις, αποτελεί και ο τρόπος και η μέθοδος εισαγωγής του θέματος στο Συμβούλιο, που ουσιαστικά προσπαθεί να «καλύψει» το μέγεθος της αύξησης… μπερδεύοντας με αναφορές πλήθους πινάκων και στοιχείων, πίσω από τα οποία ωστόσο βρίσκεται η κρυμμένη ουσία.


Η ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ, ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ



Δείτε, πάντως κάποια στοιχεία, για να γίνει κατανοητό τι προτείνεται:

Θέμα: «Προσδιορισμός συντελεστών ενιαίου ανταποδοτικού τέλους των ακινήτων του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη για το έτος 2016».

…Προτείνουμε οι συντελεστές που θα ισχύσουν για το έτος 2016 να είναι αναλυτικά:

Όσον αφορά στη Δημοτική ενότητα Νίκαιας:

α) Ο συντελεστής των οικιών και των φιλανθρωπικών – νοσηλευτικών ιδρυμάτων δημοσίου δικαίου και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στα € 1,52 /τ.μ. Με τον ίδιο συντελεστή θα χρεώνονται και οι κοινόχρηστοι και οι βοηθητικοί χώροι αυτών (πχ πυλωτές, θέσεις στάθμευσης, αποθήκες, γκαράζ κλπ).

β) Ο συντελεστής των καταστημάτων, βιομηχανιών, αποθηκών και λοιπών (μη οικιακών) χρήσεων (γενική χρήση) στα €3,51/τμ, και με τον ίδιο συντελεστή θα υπολογίζονται και οι βοηθητικοί & κοινόχρηστοι χώροι.
Για τα πάνω από 6000τμ στα €2,10/τμ.

γ) Για τους ακάλυπτους χώρους μέχρι 6.000 τμ καταστημάτων, βιομηχανιών, βιοτεχνιών και άλλων χρήσεων που δεν κατονομάζονται €1,76/τ.μ. το χρόνο. Για τα πάνω από 6.000τμ €0,53 /τμ το χρόνο.
δ) Ο συντελεστής για Τράπεζες, ΔΕΚΟ, Super Markets, Πολυκαταστήματα, κτλ μέχρι 6.000 τμ στα €6,90/τμ και για τα πάνω από 6.000 τμ στα €4,14 / τμ το χρόνο.

ε) Ο συντελεστής για μη ηλεκτροδοτούμενους υποσταθμούς ΔΕΗ οι οποίοι στεγάζουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος {μετασχηματιστές κ.α.} στα €5,00/τ.μ και για ακάλυπτους €3,51/τ.μ

στ) Η χρέωση των παροχών εργοταξιακού ρεύματος όπως προβλέπεται από το άρθρο 10 του Ν1080/80 (ΦΕΚ/246 Α -22-10-1980) για τους μη στεγασμένους χώρους θα ανέρχεται στο ήμισυ των τ.μ του οικοπέδου και σύμφωνα με τον ισχύοντα συντελεστή γενικής χρήσης.

Όσον αφορά στη Δημοτική ενότητα Αγ. Ι. Ρέντη:

α) Ο συντελεστής των οικιών και των φιλανθρωπικών – νοσηλευτικών ιδρυμάτων δημοσίου δικαίου και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στα € 1,52/τμ. Με τον ίδιο συντελεστή θα χρεώνονται και οι κοινόχρηστοι και βοηθητικοί χώροι αυτών (πχ πυλωτές, θέσεις στάθμευσης, αποθήκες, γκαράζ κλπ).

β) Ο συντελεστής των καταστημάτων, βιομηχανιών, αποθηκών, μη ηλεκτροδοτούμενων υποσταθμών ΔΕΗ οι οποίοι στεγάζουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος {μετασχηματιστές κ.α.} και λοιπών χρήσεων (γενική χρήση)μέχρι 6000 τμ στα € 4,83/τμ, και με τον ίδιο συντελεστή θα υπολογίζονται και οι κοινόχρηστοι χώροι και οι βοηθητικοί χώροι αυτών.
Για τα πάνω από 6000τμ στα €2,89/τμ.
Για τους ακάλυπτους χώρους μέχρι 6.000 τμ καταστημάτων, βιομηχανιών, βιοτεχνιών και άλλων χρήσεων που δεν κατονομάζονται €2,42/τ.μ. το χρόνο. Για τα πάνω από 6.000μ2 €0,72 /τμ το χρόνο.

γ) Ο συντελεστής των καταστημάτων της Δημοτικής ενότητας επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ στα €4,34 /τ.μ. Για τους ακάλυπτους χώρους των ίδιων καταστημάτων €2,07/τ.μ το χρόνο.

δ) Για τις Τράπεζες καθώς και για καντίνες και άλλες μη μόνιμες κατασκευές που είναι εγκατεστημένες σε ιδιωτικούς χώρους (π.χ. κατασκευές διαμόρφωσης στεγασμένων ή μη χώρων για θεάματα, ακροάματα όπως θέατρα, κινηματογράφοι, και χώροι επιδείξεων (τσίρκο) στα €6,90/τμ για τις στεγασμένες επιφάνειες και για τις ακάλυπτες επιφάνειες στα €4,50/τμ.
Το τέλος αυτό επιμερίζεται χρονικά ανάλογα με το χρόνο της εποχιακής λειτουργίας της επιχείρησης (όπου υφίσταται) και δεν μπορεί να είναι μικρότερο των αναλογούντων τελών τριμήνου.

ε) Η χρέωση των παροχών εργοταξιακού ρεύματος όπως προβλέπεται από το άρθρο 10 του Ν1080/80 (ΦΕΚ/246 Α -22-10-1980) για τους μη στεγασμένους χώρους θα ανέρχεται στο ήμισυ των τ.μ του οικοπέδου και σύμφωνα με τον ισχύοντα συντελεστή γενικής χρήσης.

Σημειωτέον ότι όλα τα παραπάνω αναφερόμενα εμβαδά βιομηχανικών χώρων και καντινών και μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων εκφράζονται σε πλασματικά μέτρα.

Μετά τα παραπάνω πρέπει οι προτεινόμενοι συντελεστές να αποτελέσουν τους ίδιους συντελεστές με τους οποίους, μετά από δική σας απόφαση, θα επιβαρυνθούν τα ακίνητα που βρίσκονται μέσα στο Δήμο μας κατά το οικονομικό έτος 2016.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος επιβάλλεται σε όλους που χρησιμοποιούν ακίνητα μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου.

Σύμφωνα με τα όσα παραπάνω αναφέρουμε , προτείνουμε ο κανονισμός που θα ψηφισθεί να έχει την παρακάτω μορφή :

Α ρ θ ρ ο 1ο
Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 21 και 22 του ΒΔ 24-9/20-10-58 και του άρθρου 4 του Ν. 1080/80, ενοποιήθηκαν σε ενιαίο ανταποδοτικό τέλος,
σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 12 του Ν. 1829/89. Το τέλος αυτό επιβάλλεται για την αντιμετώπιση των δαπανών παροχής υπηρεσιών καθ/τητας και ηλεκτροφωτισμού καθώς και άλλης δαπάνης από παγίως παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Για τον καθορισμό του συντελεστή του τέλους αυτού και την διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής του εφαρμόζονται οι διατάξεις των Νόμων 25/75, 429/76, 1080/80, 1828/89, 307/97, 2503/97, της εγκυκλίου 23/96 του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και αποκέντρωσης και η επιβολή τους ρυθμίζονται σύμφωνα με τα όσα διαλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό.

Α ρ θ ρ ο 2ο

Υπόχρεοι στην καταβολή του τέλους είναι : (α) όλοι όσοι χρησιμοποιούν κτίρια , ακίνητα γενικά για εμπορικές , βιομηχανικές και λοιπές επιχειρήσεις ή αποθήκες ή για ανέγερση οικοδομής με οικιακή ή επαγγελματική χρήση {εργοταξιακό}, είτε οι χώροι είναι στεγασμένοι, είτε ακάλυπτοι. Διευκρινίζεται ότι στην κατηγορία αυτή υπάγονται και οι χώροι παταριών, που χρησιμοποιούνται ως χώροι γραφείων, αποθήκης και άλλων χρήσεων που δεν κατονομάζονται.
(β). Όσοι χρησιμοποιούν σπίτια κατά όροφο ή διαμέρισμα, είτε είναι ιδιοκτήτες των ακινήτων είτε μισθωτές ή κατά άλλο τρόπο κάτοχοι, κύριοι ή νομείς αυτών.
(γ) Οι ιδιοκτήτες περιπτέρων που είναι εγκατεστημένα σε κοινόχρηστους χώρους και όσοι με μισθώσεις εκμεταλλεύονται αυτά.
(δ) Οι ιδιοκτήτες καντινών και λοιπών μη μονίμων κατασκευών, που είναι τοποθετημένες σε ιδιωτικούς χώρους.
Επίσης για τα ακίνητα ( σπίτια , καταστήματα, και άλλες χρήσεις που δεν κατονομάζονται ) που παραμένουν κλειστά και μη χρησιμοποιούμενα σε όλο το έτος, δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής του τέλους, εφόσον έχει γίνει διακοπή της παροχής του ρεύματος και έχει κατατεθεί η απαραίτητη δήλωση κατά το αρ. 5 του Ν. 3345/2005 στο τμήμα εσόδων του δήμου, μαζί με τη βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ (ή άλλου παρόχου).
Οι χρήστες των κάθε φύσεως χώρων ( σπιτιών, καντινών, επιχειρήσεων κλπ ) καλυμμένων και ακαλύπτων που στερούνται ηλεκτρικής εγκατάστασης υποχρεούνται στην καταβολή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους στον Δήμο .
Επίσης οι μη ηλεκτροδοτούμενοι υποσταθμοί ΔΕΗ που στεγάζουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος {μετασχηματιστές κ.α.}είναι υπόχρεοι του τέλους αυτού.
Επίσης οι ιδιοκτήτες κάθε είδους ακινήτων υποχρεούνται να γνωρίζουν με δήλωσή τους στο Δήμο τις τυχόν αυξομειώσεις που γίνονται στην επιφάνεια του ακινήτου τους καθώς και λοιπές μεταβολές όπως μεταβιβάσεις κλπ.
Τα υπόστεγα των επιχειρήσεων που είναι καλυμμένα με λαμαρίνες και πλαστικά κλπ. σε μόνιμη βάση και ύψος πάνω από 2 μέτρα θεωρούνται στεγασμένοι χώροι και χρεώνονται με τον συντελεστή των καταστημάτων , βιομηχανιών κλπ. Τέλος για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά οι υπόχρεοι πρέπει να υποβάλλουν στο Δ.Σ. υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να αποφασισθεί ο χρόνος της εποχιακής λειτουργίας του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα εισπράξεως του τέλους από τον καταναλωτή – χρήστη του χώρου το τέλος βεβαιώνεται και εισπράττεται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε βάρος του κυρίου ή νομέως του ακινήτου, κατά τον χρόνο γέννησης της οφειλής.

Άρθρο 3ο

Οι συντελεστές του ετήσιου ενιαίου ανταποδοτικού τέλους για τις κατοικίες βιομηχανίες, κλπ. ορίζονται όπως παρακάτω, σύμφωνα με τις διατάξεις των Νόμων 25/75, 429/76, 1080/80, 1828/89,2307/97, 2503/97, και την εγκύκλιο 23/96 του Υ.Π.Ε.Σ Δημ. Διοικ. και Αποκέντρωσης:

Α. Όσον αφορά τη Δημοτική Ενότητα Νίκαιας:

1.Για τις κατοικίες και τα φιλανθρωπικά- νοσηλευτικά ιδρύματα Δημοσίου δικαίου, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα €1,52/τμ το χρόνο.

2. Για τους στεγασμένους χώρους καταστημάτων €3,51/τμ το χρόνο.
Για τους ακάλυπτους χώρους μέχρι 6.000 μ2 καταστημάτων, βιομηχανιών, βιοτεχνιών και άλλων χρήσεων που δεν κατονομάζονται €1,76/τ.μ. το χρόνο. Για τα πάνω από 6.000μ2 €0,53 /τμ το χρόνο.

3. Για Τράπεζες, ΔΕΚΟ, Super Markets, Πολυκαταστήματα, κτλ μέχρι 6.000 μ2 στα €6,90/μ2 και για τα πάνω από 6.000 τμ στα €4,14 / τμ το χρόνο.

4. Για τους μη ηλεκτροδοτούμενους υποσταθμούς ΔΕΗ που στεγάζουν απαραίτητο εξοπλισμό{μετασχηματιστές κ.α.} €5,00/τμ το χρόνο και για τους ακάλυπτους €3,51/τμ το χρόνο.

Β. Όσον αφορά τη Δημοτική Ενότητα Αγίου Ιωάννη Ρέντη

1.Για τις κατοικίες και τα φιλανθρωπικά- νοσηλευτικά ιδρύματα Δημοσίου δικαίου, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα €1,52/τμ το χρόνο.

2. Για τους στεγασμένους χώρους καταστημάτων ,επιφανείας μέχρι 50 τμ. €4,34/τμ το χρόνο. Για τους ακάλυπτους χώρους των ίδιων καταστημάτων €2,07/τμ. το χρόνο.

3. Για τους στεγασμένους χώρους καταστημάτων βιομηχανιών, βιοτεχνιών, μη ηλεκτροδοτούμενων υποσταθμών ΔΕΗ που στεγάζουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος {μετασχηματιστές κ.α.} και άλλων χρήσεων που δεν κατονομάζονται μέχρι 6.000 τμ €4,83 /τμ το χρόνο. Για τα πάνω από 6.000 τμ €2,89 / τμ το χρόνο.
Για τους ακάλυπτους χώρους μέχρι 6.000 τμ καταστημάτων, βιομηχανιών, βιοτεχνιών και άλλων χρήσεων που δεν κατονομάζονται €2,42/τ.μ. το χρόνο. Για τα πάνω από 6.000μ2 €0,72 /τμ το χρόνο.

4 )Για τις Τράπεζες καθώς και για καντίνες και άλλες μη μόνιμες κατασκευές που είναι εγκατεστημένες σε ιδιωτικούς χώρους (π.χ. κατασκευές διαμόρφωσης στεγασμένων ή μη χώρων για θεάματα, ακροάματα όπως θέατρα, κινηματογράφοι, και χώροι επιδείξεων (τσίρκο) στα €6,90/τμ για τις στεγασμένες επιφάνειες και για τις ακάλυπτες επιφάνειες στα €4,50/τμ.
Το τέλος αυτό επιμερίζεται χρονικά ανάλογα με το χρόνο της εποχιακής λειτουργίας της επιχείρησης (όπου υφίσταται) και δεν μπορεί να είναι μικρότερο των αναλογούντων τελών τριμήνου.

Άρθρο 4ο

Η ισχύς του κανονισμού αυτού αρχίζει από 1/1/2016 .

Λιμάνι

1 σχόλιο:

  1. Λάθος τίτλος, που σκόπιμα χρησιμοποιεί η παράταξη του Ιωακειμίδη.
    Ασφαλώς και υπήρχαν μέλη του ΚΚΕ μιας και η ΛΑΣΥ πρόσκειται στο ΚΚΕ. Υπήρχαν ΔΗΜΟΤΕΣ Νικαιώτες και Ρεντιώτες. Αυτοί ματαίωσαν την ψήφιση της αύξησης των τελών .. Όχι το ΚΚΕ.
    Το site από το οποίο κάνετε αναδημοσίευση , έχει το σκοπό του, που μάλλον διαφέρει από τον δικό σας. Παρακαλώ λοιπόν διορθώστε τουλάχιστον τον τίτλο.

    Ευχαριστώ πολύ

    Μ. Καραπιπέρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog