..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

Ουκρανία: Σε ισχύ ο αντικομμουνιστικός νόμος!!!!


Την ώρα που ο ηγέτης του ακροδεξιού «Δεξιού Τομέα» ανελάμβανε χρέη συμβούλου του υπουργείου Άμυνας, οι Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν με διαδικασίες εξπρές μια σειρά νόμων, οι οποίοι εξισώνουν το σοσιαλισμό - κομμουνισμό και το φασισμό και ποινικοποιούν τη «δημόσια άρνηση» του «εγκληματικού χαρακτήρα» τους, καθώς και την «αναπαραγωγή», τη «μετάδοση» και τη «δημόσια χρήση» των συμβόλων τους. Είναι φανερό ότι αυτό το σχέδιο νόμου έχει στόχο τη δράση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που αντιτάχθηκαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία και εξακολουθούν να εκτιμούν το ρόλο της ΕΣΣΔ, που ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για τη συντριβή του ναζισμού.

Σύμφωνα με τους νόμους αυτούς, τα μνημεία σοβιετικών αξιωματούχων πρόκειται να αποκαθηλωθούν, ενώ δρόμοι και κοινότητες θα μετονομαστούν σε περίπτωση που παραπέμπουν στην εποχή του κομμουνισμού. Σε περίπτωση παραβίασης της νέας νομοθεσίας, η οποία μένει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, οι οργανώσεις ή τα κόμματα που προβαίνουν σε αυτή θα απαγορεύονται, κάτι που στοχοποιεί ευθέως το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας.

Τα πρόσωπα που θα καταδικάζονται για την αναπαραγωγή ή τη μετάδοση σοβιετικών και ναζιστικών συμβόλων, ιδίως όσοι αναπαράγουν δημοσίως το σοβιετικό ύμνο, θα αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και δέκα ετών, βάσει της νέας νομοθεσίας.

Στον κατάλογο με τα στοιχεία που απαγορεύονται, περιλαμβάνεται η σημαία και ο ύμνος της ΕΣΣΔ και των ναζί, μνημεία, αναμνηστικές πλάκες προς τιμή αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος, ακόμη και τοπωνύμια, ονόματα δρόμων ή επιχειρήσεων που αναφέρονται σε αξιωματούχους του κομμουνιστικού καθεστώτος, δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος ή στην Επανάσταση του 1917.

Συνεχής η προσπάθεια ποινικοποίησης των κομμουνιστών

Η ουκρανική αντιδραστική κυβέρνηση και πέρσι είχε προσπαθήσει να απαγορεύσει την κομμουνιστική ιδεολογία, ενώ εκκρεμεί δίκη σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας και πρόσφατα ζητήθηκε και η δίωξη του προέδρου του Πέτρο Σιμονένκο, για «συμμετοχή σε ποινικά αδικήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την υποστήριξη των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και δράσεις που αποσκοπούν στην ανατροπή του συνταγματικού καθεστώτος και ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Επίσης, για την υποτιθέμενη «εκλογή του στο προεδρείο του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας», με αφορμή το γεγονός ότι τα δύο κόμματα συμμετέχουν στο λεγόμενο ΚΚ της Σοβιετικής Ένωσης - Ένωση Κομμουνιστικών Κομμάτων, που συσπειρώνει κόμματα από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Το ίδιο το ΚΚ Ουκρανίας κατήγγειλε τη σύλληψη και απαιτεί την απελευθέρωση του Αλεξάντερ Μπόνταρτσουκ, αγωνιστή πρώην μέλους του, που εκδίδει το περιοδικό «Εργατική Τάξη» και διώκεται με το πρόσχημα ότι «παραβιάζει έμμεσα την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας» με την αρθρογραφία του. Το ΚΚ Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα του παράσχει στήριξη και νομική βοήθεια.

Αντιδρά η Μόσχα

Η Μόσχα κατηγόρησε χτες Παρασκευή το Κίεβο ότι «ξαναγράφει την ιστορία» και χρησιμοποιεί «πραγματικά ολοκληρωτικές μεθόδους», μετά την έγκριση από το Ουκρανικό κοινοβούλιο μιας σειράς νόμων οι οποίοι έχουν στόχο την «αποσοβιετοποίηση» της Ουκρανίας.

«Το Κίεβο χρησιμοποιεί μεθόδους αληθινά ολοκληρωτικές, οι οποίες επιτίθενται στην ελευθερία της σκέψης, της γνώμης και της συνείδησης» τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η ουκρανική πολιτική ηγεσία «διχάζει» την κοινωνία και προωθεί «μια εθνικιστική ιδεολογία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το Κίεβο παραβιάζει διεθνείς δεσμεύσεις του, «εξυμνώντας» τους μαχητές του αμφιλεγόμενου Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού (UPA), ο οποίος είχε πολεμήσει εναντίον του Κόκκινου Στρατού και είχε συνεργαστεί με τους ναζί πριν στραφεί εναντίον τους.

«Τοποθετώντας στο ίδιο επίπεδο τους φασίστες επιτιθέμενους και τους στρατιώτες οι οποίοι πολέμησαν το φασισμό (...), οι ουκρανικές αρχές προδίδουν εκατομμύρια βετεράνους» και ταυτόχρονα «προσπαθούν να διαγράψουν τη συλλογική μνήμη εκατομμυρίων Ουκρανών» συνεχίζει η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Για τη Μόσχα, οι αμφιλεγόμενοι νόμοι που υιοθετήθηκαν την Πέμπτη από το Ουκρανικό κοινοβούλιο, αποτελούν σύμβολα της «εθνικιστικής ιδεολογίας» η οποία κυριαρχεί στο Κίεβο, ενώ απειλούν ακόμη και την «επιτυχημένη ανάπτυξη της Ουκρανίας ως κράτους».

«Σε μια περίοδο που η Ουκρανία χρειάζεται ικανότητες για να βγει από τη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση» την οποία αντιμετωπίζει, η χώρα αυτή αντιθέτως «οδηγείται στην άβυσσο», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

902

1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog