..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Χειμερινές εκπτώσεις εν μέσω κρίσης.



Με εκατοντάδες χιλιάδες εμπόρους, μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες σε απόγνωση, να μετρούν για άλλη μια χρονιά δραματικές, ολοένα και μεγαλύτερες χρόνο με το χρόνο, απώλειες στον τζίρο τους, και τους εργαζόμενους με τσακισμένα εισοδήματα, ξεκινούν την Τρίτη 15 Γενάρη επισήμως οι χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Φλεβάρη.
Τα ποσοστά των χειμερινών εκπτώσεων αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα άνω του 50% . Όμως οι εποχές που οι εκπτώσεις δημιουργούσαν την προσδοκία της προσωρινής ανάκαμψης του τζίρου, της «ανάσας» που θα μπορούσε να αναπληρώσει ένα μέρος, έστω των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τους αυτοαπασχολούμενους στο βαθμό που θα βαθαίνει η αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, η πολιτική της στήριξης των μονοπωλίων και της ανασύνταξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση, για την «ανάπτυξη» που περνάει μέσα από το βάθεμα της εκμετάλλευσης και τη χρεοκοπία των λαϊκών στρωμάτων.
Τα ποσοστά στα οποία υπολογίζουν οι έμποροι την πτώση του τζίρου για τα μαγαζιά τους μέσα στις γιορτές είναι αποκαλυπτικά του πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά: σύμφωνα με τα στοιχεία των Εμπορικών Συλλόγων, που συγκέντρωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η πτώση του τζίρου υπολογίζεται στο 20% σε σύγκριση με πέρσι, στον Πειραιά στο 18%-22%, στην Αλεξανδρούπολη, στο Κιλκίς, στην Ξάνθη οι έμποροι είχαν απώλειες που φτάνουν το 50%, στην Πάτρα 25%, στις Σέρρες 20%-30%, Βέροια 28% ενώ και σε παραδοσιακές εμπορικές συνοικίες, όπως είναι η Ν. Ιωνία και το Μαρούσι η πτώση είναι πολύ μεγάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog