..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Νόμπελ "Ειρήνης" στον Γάλλο "σοσιαλιστή" ........ Ολάν!!!!!!!!


Μάλι: 150.000 πρόσφυγες, 230.000 εκτοπισμένοι

Μάλι: 150.000 πρόσφυγες, 230.000 εκτοπισμένοι

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, που προετοιμαζόταν εδώ και αρκετό καιρό ξεκίνησε και τυπικά την περασμένη Παρασκευή με μπροστάρη τη Γαλλία και το «σοσιαλιστή» πρόεδρό της Ολάν που βομβαρδίζουν τη χώρα. Το πρόσχημα που χρησιμοποιείται και πάλι είναι η δράση ισλαμιστών. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη χώρα, η ευρύτερη περιοχή και όλη η μαύρη ήπειρος είναι στο στόχαστρο πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των μονοπωλίων τους. Η λεγόμενη «περιοχή των Μεγάλων Λιμνών» στην Αφρική, όπου έχουν ανακαλυφθεί τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, έχει γίνει το «μήλον της Έριδος» για πολλούς ανταγωνιστές, ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει δυναμικά ανερχόμενες δυνάμεις στο διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία και άλλες.
Οι αεροπορικές επιδρομές των Γάλλων έναντι θέσεων ισλαμιστών στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του Δυτικοαφρικανικού Μάλι προκαλούν βαριά πλήγματα μεταξύ των αμάχων, καθώς και τα πρώτα μεγάλα κύματα προσφύγων, που σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ ξεπερνούν ήδη τις 150.000.
Ο Εδουάρδο Ντελ Μπουέις, αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ, εξέφρασε μάλιστα φόβο πως θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες μέρες ο αριθμός των Μαλινέζων πολιτών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της στρατιωτικής επέμβασης  των Γάλλων και των επιχειρήσεων αντεπίθεσης των ένοπλων ισλαμικών οργανώσεων, σημειώνοντας ότι από τον περασμένο Μάρτη, οπότε είχε γίνει το πραξικόπημα στρατιωτικών στο Μάλι και οι πρώτες επιχειρήσεις κατάληψης του βορρά από τους ισλαμιστές, είχαν εκτοπιστεί πάνω από 230.000 άμαχοι.

«Ραγδαία επιδείνωση» της ανθρωπιστικής κρίσης στο Μάλι διαπίστωσε σήμερα και εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος όχι μόνον παραδέχθηκε το μεγάλο αριθμό προσφύγων που προκαλούν οι γαλλικοί σφοδροί βομβαρδισμοί, αλλά αναφέρθηκε και στα «βαριά πλήγματα» στους αμάχους, που αυτοί προκαλούν, αποφεύγοντας εντούτοις συστηματικά να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία. Ο ίδιος κατέληξε ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα καταβάλει «κάθε προσπάθεια» αντιμετώπισης της παρούσας ανθρωπιστικής κρίσης.
«Υποστήριξη από το Συμβούλιο Ασφαλείας», σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη στον ΟΗΕ
Το ίδιο διάστημα, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε αργά χτες βράδυ, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση, φαίνεται πως υπήρξε γενικά «αποδοχή και υποστήριξη» της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι, αφού σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο εκεί Γάλλος πρέσβης Ζεράρ Αρό, «τα άλλα 14 μέλη του ΣΑ έδειξαν κατανόηση και υποστήριξη». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι ήταν «απαραίτητη» γιατί μετά την κατάληψη της στρατηγικής, κεντρικής πόλης Κόνα, στα μέσα της περασμένης βδομάδας, τάχα «διακυβευόταν η ύπαρξη του μαλινέζικου κράτους και η σταθερότητα της Δυτικής Αφρικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog