..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η.Π.Α.και λόμπι


Κέρδη, απολύσεις, φοροαπαλλαγές και «λόμπι»

Παπαγεωργίου Βασίλης
Οταν η συναλλαγή μεταξύ κομμάτων, βουλευτών, γερουσιαστών και επιχειρήσεων γίνεται στο φως της μέρας, ονομάζεται «υπόδειγμα δημοκρατίας». Σ' αυτό το δούναι και λαβείν, οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα την προεκλογική καμπάνια των πολιτικών και αυτοί με τη σειρά τους ψηφίζουν νόμους που εξυπηρετούν τους χρηματοδότες τους. Μάλιστα, προσφέρονται και φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για να «εξαγοράζουν» πολιτικούς!
ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό το «μοντέλο» θαυμάζουν πολλοί εγχώριοι αστοί πολιτικοί.
Σε μια πρόσφατη έρευνα της οργάνωσης «Public Campaign» που αφορά στην πορεία 30 από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις στο διάστημα 2008 - 2010 αποδεικνύεται ότι οι 29 απ' αυτές διέθεσαν για τη χρηματοδότηση των «λόμπι»* περισσότερα από τους φόρους που πλήρωσαν στο κράτος. Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, έχασαν τα σπίτια τους, έχασαν την περίθαλψή τους, στριμώχτηκαν στις ουρές των συσσιτίων, είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι 30 επιχειρήσεις πραγματοποίησαν μεγάλα κέρδη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, τα κέρδη τους ήταν 163,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις στο διάστημα 2008-2010 όχι μόνο δεν πλήρωσαν φόρους, αλλά είχαν και «επιστροφές» ύψους 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ομως, το ίδιο διάστημα διέθεσαν 475,6 εκατομμύρια δολάρια για τα «λόμπι». Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η «General Electric» που, με κέρδη 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια, είχε «εκπτώσεις» φόρου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια και πλήρωσε για το λόμπι της 84,3 εκατομμύρια δολάρια!
Τα «παραθυράκια» στους κατά τα άλλα δρακόντειους φορολογικούς νόμους των ΗΠΑ, τα φορολογικά κίνητρα, η δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων στις οφσόρ εταιρείες και τους φορολογικούς παραδείσους έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να πληρώνουν διαρκώς μικρότερους φόρους. Χαρακτηριστικά, η «Pepco Holding» με κέρδη 882 εκατομμύρια, πλήρωσε κατά 58% λιγότερο φόρο, ενώ η «General Electric» με κέρδη 10,4 δισεκατομμύρια, πλήρωσε κατά 45% λιγότερο φόρο...
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πρωταγωνίστησαν και στο όργιο των απολύσεων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την «Verizon Communications» που έκανε 21.308 απολύσεις, την «Boeing» με 14.862 απολύσεις, την «Wells Fargo» με 6.385 απολύσεις, την «General Electric» με 4.168 απολύσεις...
* Τα λόμπι είναι ομάδες που συγκροτούνται από πολιτικούς (βουλευτές, γερουσιαστές, ακόμη και υπουργούς) και άλλους παράγοντες (δικηγόρους, δημοσιογράφους, συνδικαλιστές, επιστήμονες) για να πιέζουν τα νομοθετικά σώματα με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων που τα χρηματοδοτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog