..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η.Π.Α.- ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


Αντιθέσεις
Η οικονομική κρίση συντελεί στη διαμόρφωση των αντιλήψεων για τις κοινωνικές αντιθέσεις και την κοινωνική ανισότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του αμερικανικού κέντρου ερευνών «Pew», οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι η πιο ισχυρή αντίθεση στην αμερικανική κοινωνία είναι η αντίθεση μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Η άποψη αυτή υποστηριζόταν το 2009 από το 47%, ενώ δύο χρόνια μετά (το 2011) υποστηριζόταν από το 66%.
Τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν, αν ληφθεί υπόψη ότι μέχρι πριν τρία χρόνια κυριαρχούσαν οι απόψεις ότι πιο ισχυρές ήταν οι αντιθέσεις μεταξύ λευκών και μαύρων, γηγενών και μεταναστών ή νέων και ηλικιωμένων.
Οι ερευνητές του «Pew» εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που μεγεθύνει τις ταξικές διαφορές, οι οποίες γίνονται αντιληπτές κατ' αρχήν ως εισοδηματικές διαφορές. Κάτι που συμβαίνει στην αμερικανική κοινωνία τουλάχιστον από το 1970.
Μεταξύ των τριών φυλετικών ομάδων που ζουν στις ΗΠΑ, οι μαύροι κατά 74% και οι ισπανόφωνοι κατά 61% υποστηρίζουν ότι η αντίθεση που επικρατεί στην κοινωνία είναι η αντίθεση μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Τη διαφορά όμως κάνουν οι λευκοί που το ποσοστό των οποίων υποστηρίζει την ίδια άποψη εκτινάχθηκε από το 43% (το 2009) στο 65% το 2011.
Ομως, χρειάζεται αρκετός δρόμος ακόμη για να συνειδητοποιηθεί η φύση και ο χαρακτήρας της ταξικής ανισότητας, αφού το 46% πιστεύει ότι οι πλούσιοι είναι πλούσιοι γιατί «γνωρίζουν τους κατάλληλους ανθρώπους ή γεννήθηκαν σε πλούσιες οικογένειες», ενώ το 43% πιστεύει οι πλούσιοι είναι πλούσιοι γιατί «δούλεψαν σκληρά, είναι φιλόδοξοι και έχουν κάνει καλές σπουδές».
ΚΕΙΜΕΝΑ :Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ15-01-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog