..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΡΩΣΙΑ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΝ



Νέα παρέμβαση για Συρία – Ιράν
Με ποικίλους τρόπους η ρωσική ηγεσία δείχνει την ανησυχία της για τις εξελίξεις σε Συρία και Ιράν κι εκδηλώνει την αντίθεσή της σε πιθανές πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά των δύο αυτών χωρών. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οποιαδήποτε σχέδια για την αποστολή ξένων δυνάμεων στη Συρία δεν πρόκειται να εγκριθούν απ' το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, όπου η Μόσχα έχει δικαίωμα βέτο. Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για το ότι οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να αποκλείσουν από το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία τη θέση για τη μη χρησιμοποίηση δύναμης.
Ο Σ. Λαβρόφ, αναφερόμενος στην άφιξη την προηγούμενη βδομάδα του ρωσικού πλοίου «Chariot» στη Συρία, που όπως πιθανολογείται μετέφερε όπλα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να πουλά τα προϊόντα της στη Συρία χωρίς να παραβιάζει διεθνείς κανόνες και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση «υποσκάπτουν» τις συλλογικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.
Για το Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ακόμα τη Δύση ότι μία ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν θα ήταν «καταστροφική», με απρόβλεπτες συνέπειες, που επιπλέον θα προκαλούσε τεράστια κύματα μεταναστών από τη χώρα και θα πυροδοτούσε νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως το ρωσικό ρούβλι θα γίνει νόμισμα των συναλλαγών στις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν, όπως δήλωσε ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, Μαχμούντ Ρεζά-Σαντζαντί. Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια η Ρωσία επιδιώκει την καθιέρωση του νομίσματός της σαν ένα από τα διεθνή νομίσματα για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της.
Στο μεταξύ, με δηλώσεις του ο Ιγκορ Κορότσενκο, διευθυντής του περιοδικού «Εθνική Αμυνα» και μέλος του Προεδρείου του «Κοινωνικού Συμβουλίου», που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, δήλωσε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αποσυρθεί από το εμπάργκο στην προμήθεια στο Ιράν πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας «S-300», γιατί η ίδια εφαρμόζει αυτούς τους περιορισμούς επιπρόσθετα στις κυρώσεις του ΟΗΕ.
Να σημειωθεί πως η Ρωσία θα έπρεπε, βάσει συμβολαίου, να προμηθεύσει στο Ιράν πέντε πυροβολαρχίες του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος «S-300PMU-1» συνολικής αξίας περίπου 800 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντιεφ επέβαλε απαγόρευση στη μεταβίβαση στο Ιράν των συστημάτων «S-300», παρόλο που αυτά τα συστήματα δεν εμπίπτουν στην ισχύ των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Ι.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog