..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: ΑΛΓΚΙΡΝΤΑΣ ΠΑΛΕΤΣΚΙΣ


ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Δικαστικό φιάσκο για τον αντισοβιετικό νόμο
Αθωώθηκε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Α. Παλέτσκις
Ο διωκόμενος αγωνιστής σε πρώτο πλάνο
Στις 18 Γενάρη του 2012 δικαστήριο του Βίλνιους εξέδωσε αθωωτική απόφαση για τονΑλγκιρντας Παλέτσκις, Πρόεδρο τουΣοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, που διώκονταν από σημερινές αρχές της Λιθουανίας στη βάση του αντικομμουνιστικού - αντισοβιετικού νόμου, για δημόσια αμφισβήτηση των δήθεν «εγκλημάτων του κομμουνισμού» και «της σοβιετικής κατοχής», όπως ψευδώς χαρακτηρίζουν τη σοσιαλιστική περίοδο της Λιθουανίας. Η ποινική δίωξη σε βάρος του Α. Παλέτσκις με βάση την αντικομμουνιστική νομοθεσία (που προβλέπει ποινή φυλάκισης δύο χρόνων), διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο και είχε ξεκινήσει όταν σε μια ραδιοτηλεοπτική συνέντευξη ο Α. Παλέτσκις αμφισβήτησε την επίσημη εκδοχή των αιματηρών γεγονότων του Γενάρη του 1991 στη λιθουανική πρωτεύουσα, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 13 άτομα, δηλώνοντας πως «όπως φαίνεται τώρα, τότε κάποιοι έριξαν στους δικούς τους».
Στη δίκη παρευρέθηκαν μάρτυρες υπεράσπισης που κατέρριψαν δημόσια την επίσημη εκδοχή των γεγονότων του Ιανουαρίου του 1991, σύμφωνα με την οποία τα θύματα προκλήθηκαν από το σοβιετικό στρατό. Πολλές μαρτυρίες επιβεβαίωσαν τους προβοκατόρικους σχεδιασμούς εθνικιστικών δυνάμεων και την εμπλοκή στα γεγονότα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Ο εισαγγελέας ζήτησε για τον Α. Παλέτσκις την καταδίκη του με την ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή.
Τελικά το δικαστήριο αθώωσε τον Α. Παλέτσκις, δηλώνοντας πως «οι κατηγορίες σε βάρος του δεν επιβεβαιώθηκαν».
Εξω από το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, κατά της δίωξης όσων διαφωνούν δημόσια με την επίσημη ιστορική εκδοχή των γεγονότων και υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης γνώμης.
Ηταν η πρώτη απόφαση στην ιστορία του δικαστικού συστήματος της Λιθουανίας σε υπόθεση αμφισβήτησης της λεγόμενης «σοβιετικής κατοχής», που κατέληξε σε δικαστικό φιάσκο για τις αντικομμουνιστικές αρχές της χώρας.

Ι.Π.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 20-01-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog