..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Ο Τσακαλώτος ψήφισε την εξαίρεση του Παναμά από τους φορολογικούς ""παραδείσους""


Με διαρροές στον Τύπο, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με την απόφαση του ECOFIN στις 23/1/2018 να διαγράψει οκτώ χώρες από την κατηγορία των «μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας». 

Ανάμεσα σ' αυτούς τους φορολογικούς «παραδείσους» ήταν και ο Παναμάς, για τον οποίο η κυβέρνηση έχει πει τα μύρια όσα, κραδαίνοντας τη λίστα με τους Ελληνες φοροφυγάδες που ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τα λεγόμενα «Panama papers». 

Τώρα, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η εξαίρεση του Παναμά από τη λίστα με τους «ύποπτους» φορολογικούς προορισμούς δεν σημαίνει ότι του δίνεται «άφεση αμαρτιών», αλλά μια ευκαιρία να μην επιστρέψει στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ, αν συνεργαστεί με την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων. 

Σημειώνουμε ότι η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ήταν ομόφωνη, που σημαίνει ότι την ψήφισε και η ελληνική κυβέρνηση. 

Οπως και να 'χει, τόσο ο ντόρος που σήκωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα «Panama papers», όσο και η απόφαση αυτή του ECOFIN, επιβεβαιώνουν την υποκρισία ενός συστήματος όπου η φοροαποφυγή για το κεφάλαιο έρχεται να συμπληρώσει τα φορολογικά και άλλα προνόμια που απολαμβάνει «νόμιμα». 

Αλλωστε, οι μεγαλύτεροι φορολογικοί «παράδεισοι» βρίσκονται σε κράτη - μέλη της ΕΕ, ενώ οι όποιες υποθέσεις αποκαλύπτονται, συνδέονται τις περισσότερες φορές με ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη. 

Μέχρι να επιτευχθεί ξανά κάποιου είδους συμβιβασμός και το χρήμα να συνεχίσει να ...αναπαύεται ανενόχλητο στον έναν ή στον άλλο «παράδεισο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog