..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Ο αρχιψεύταρος και το "φιλέτο" του ......Ελληνικού!!!!!!



Την περασμένη βδομάδα, «έπεσαν» οι υπογραφές για το «μνημόνιο συναντίληψης» μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας των επενδυτών υπό τη «Lamda Development» (του ομίλου Λάτση), που θα αναλάβει την επιχειρηματική αξιοποίηση του «φιλέτου» στο Ελληνικό.

Την ίδια ώρα, η υπογραφή του «μνημονίου» για το Ελληνικό ανοίγει το δρόμο για την έκδοση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με το χωροταξικό σχεδιασμό, τόσο στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου όσο και στην παραλιακή ζώνη της περιοχής. Στα επίδικα ζητήματα βρίσκεται και αυτό της αδειοδότησης του καζίνου στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, που φαίνεται ότι θα «περπατήσει» μέσω της προκήρυξης νέου διεθνούς διαγωνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, για μια ακόμη φορά, στο επίκεντρο βρίσκονται ζητήματα της επιχειρηματικής διαπάλης, ενώ οι ισχυρισμοί της συγκυβέρνησης περί «αναπλάσεων» και μικρότερης δόμησης αποτελούν προπέτασμα καπνού, με στόχο τη συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής...

Φυσικά, όλα τα παραπάνω συνδέονται με τα επιχειρηματικά πλάνα των ιδιωτών, που βέβαια δεν αφορούν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά στη μεγέθυνση της αποδοτικότητας της επένδυσης και της μελλοντικής κερδοφορίας.

Βαφτίζοντας το κρέας - ψάρι, με «ενημερωτικό σημείωμα» από το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρείται και η τουλάχιστον «επιλεκτική» απεικόνιση των οικονομικών προδιαγραφών της επένδυσης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «το συνολικό όφελος του Δημοσίου από την παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκ. (τίμημα) + 1,5 δισ. (δημόσια έργα) = 2,415 δισ. ευρώ».

Να σημειωθεί ότι το «τίμημα» θα αποδοθεί σε βάθος χρόνου, ενώ μπορεί να προσδιοριστεί με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το ύψος των «προεξοφλητικών επιτοκίων» που χρησιμοποιούνται, με γνώμονα τους σημερινούς υπολογισμούς για αποδοτικότητα και τη μελλοντική κερδοφορία της επένδυσης για την κοινοπραξία, που αναλαμβάνει την κατασκευή και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog