..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Κατρούγκαλος- ΟΚΕ: «Φωτιά και τσεκούρι» στις συντάξεις με «ενοποιήσεις» και περικοπές!!!!


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ - ΟΚΕ

Περιγράφονται οι άξονες της νέας ασφαλιστικής - συνταξιοδοτικής ένδειας

Ένα υπέρ - ταμείο και «εξίσωση» όλων των συντάξεων και των παροχών προς τα κάτω, σχεδιάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, το οποίο θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή, στα μέσα Γενάρη. Επιχειρώντας να στήσει άλλον έναν διάλογο - απάτη για να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στα νέα επώδυνα μέτρα, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, ανήμερα της πανελλαδικής-πανεργατικής απεργίας, με το προεδρείο της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), για να παρουσιάσει τις «γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Η ΟΚΕ θα πρέπει να γνωμοδοτήσει επί του κειμένου μέχρι τη 15η Δεκέμβρη. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας της πρότεινε να απευθύνει πρόσκληση και προς τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή για να υποδείξουν εμπειρογνώμονες της επιλογής τους και να συμμετέχουν στην «επιτροπή Εργασίας» που θα συγκροτήσει.

Στο κείμενο των «γενικών αρχών» που παρουσίασε ο υπουργός, επαναλαμβάνονται οι διατυπώσεις της ανακοίνωσης που είχε εκδοθεί μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία περισσεύουν οι κάλπικες υποσχέσεις για «κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη» και τα ευχολόγια ότι «οι συντάξεις, και ιδίως οι κύριες, θα πρέπει να προστατευτούν από νέες μειώσεις».

Όπως προκύπτει από το κείμενο, η κυβέρνηση αναγνωρίζει την «αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή» στις συντάξεις (1% του ΑΕΠ για το 2016, όπως γράφεται και στον προϋπολογισμό), αλλά σε καμιά περίπτωση δε δεσμεύεται ότι δεν θα γίνει νέα μείωση των κύριων συντάξεων. Αναφέρει μόνο ότι «η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα προκύψει από νέες οριζόντιες μειώσεις, αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος», αποφεύγοντας σκόπιμα να μπει σε λεπτομέρειες, αφήνοντας ανοιχτά περιθώρια, ενώ για τις επικουρικές έτσι και αλλιώς προεξοφλεί νέα περικοπή, αφού δεν τις αναφέρει καν.

Το γενικό «μοντέλο» που προκρίνει η κυβέρνηση, προβλέπει:

Ένα υπέρ - ταμείο

Ένα υπέρ - ταμείο κύριας ασφάλισης, στο οποίο, μέσα από τη διαδικασία «ενοποίησης» των παροχών, θα επιβληθεί νέα λεηλασία των συντάξεων και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές. Αυτό υποκρύπτει η φράση «ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων», ενώ στη βάση αυτή θα γίνει και ο λεγόμενος επανυπολογισμός των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων.

Αναφέρει συγκεκριμένα το κείμενο: «Πλήρης οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος, με σκοπό την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, την εξοικονόμηση πόρων και την καθιέρωση απλών και διαφανών κανόνων που θα επιτρέπουν γρήγορη έκδοση των συντάξεων:

Οργανωτική ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης, με ταυτόχρονη λειτουργική ενοποίηση των κανόνων παροχών συντάξεων και είσπραξης εισφορών. ΟΓΑ και ΝΑΤ παραμένουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Ενιαίος υπολογισμός συντάξεων στη βάση των εξής τριών παραμέτρων: 1. Μισθός εργασιακού βίου (ή εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες ή αγρότες 2. Ενιαίο, ανά μισθολογική ή εισοδηματική κατηγορία, ποσοστό αναπλήρωσης, 3. Τα έτη ασφάλισης.

Ενιαίος υπολογισμός εισφορών, βάσει του μισθού ή του εισοδήματος».

Ένας φορέας επικουρικής ασφάλισης

«Μοναδικός φορέας επικουρικής ασφάλισης το ΕΤΕΑ, υποκατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με τον κανόνα βιωσιμότητας» αναφέρει το κείμενο.  Οι περικοπές στις επικουρικές θα γίνουν στο όνομα της «βιωσιμότητας», για την οποία άλλωστε εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». 

Κύρια σύνταξη

Αναφέρει το κείμενο: «Η σύνταξη θα αποτελεί το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής σύνταξης και της αναλογικής/ανταποδοτικής σύνταξης, υπό την εγγύηση του κράτους.
Το σχήμα «εθνικής» και «αναλογικής» αποτελεί παραλλαγή του νόμου 3863/2010, με τον οποίο η παλιά ενιαία σύνταξη έσπαγε σε δύο μέρη. Όμως, σε κάθε περίπτωση, το άθροισμα και των δύο τμημάτων οδηγεί σε πολύ μικρότερες συντάξεις απ' ό,τι απέδιδαν τα ταμεία μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στην «εθνική» σύνταξη, αναφέρει το κείμενο: «Η Εθνική Σύνταξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και δεν χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνεται σε όλους, όσοι έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ισόποση με το 60% του ενδιαμέσου εισοδήματος, θα ανεβαίνει μαζί με το ΑΕΠ και τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας. Ισοδυναμεί άρα με ρήτρα ανάπτυξης».
Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει -παρά τις πρόωρες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης- ότι θα δίνεται σε όλους τους συνταξιούχους ή αν τελικά θα επιβληθούν εισοδηματικά κριτήρια. Σε περίπτωση επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων, υπάρχει κίνδυνος μεγάλο τμήμα των νέων συνταξιούχων να λαμβάνουν σύνταξη μόνο στη βάση των εισφορών τους, που σημαίνει ότι γι' αυτούς δε θα υπάρχει καμία συνδρομή του κράτους. Δηλαδή, η τριμερής χρηματοδότηση και η ευθύνη του κράτους για όλους τους ασφαλισμένους ενταφιάζεται οριστικά.

Επίσης, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στο νέο σύστημα δεν προβλέπονται τα «κατώτερα όρια» συντάξεων, που μέχρι τώρα λειτουργούσαν ως δικλείδα ασφαλείας απέναντι στον κίνδυνο φτώχειας των συνταξιούχων.

Η πρόβλεψη ότι την «εθνική» σύνταξη θα λαμβάνουν όσοι έχουν «τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης» (4.500 ένσημα) εγείρει μεγάλα ερωτηματικά, καθώς όσοι μπορεί να έχουν ασφαλιστεί για λιγότερο διάστημα, δεν πρόκειται να λαμβάνουν την «εθνική» σύνταξη των 384 ευρώ, όπως την ορίζουν στις σημερινές συνθήκες. Έτσι, ενώ η κυβέρνηση μιλάει σε όλους τους τόνους για τους πιο «αδύναμους», στην πράξη τους εγκαταλείπει στο έλεος της... Πρόνοιας!

 Σε ό,τι αφορά στην αναλογική σύνταξη, αναφέρει το κείμενο: «Το αναλογικό μέρος της σύνταξης αποσκοπεί στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, όσο το δυνατόν εγγύτερα προς εκείνο που είχε ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί στους φορείς κύριας ασφάλισης. Υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα προσδιοριστούν στη βάση αναλογιστικής μελέτης με τη βοήθεια και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ούτως ώστε να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συντάξεις και αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων και πιο αδύναμων στρωμάτων».

Όσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης με τα οποία θα γίνεται ο υπολογισμός των συντάξεων, η κυβέρνηση κρατά «σιγή ασυρμάτου». Σε κάθε περίπτωση, αυτά δε θα έχουν καμία σχέση με τα παλιά, που ανέρχονταν στο 70-80% του συντάξιμου μισθού για 35 έτη ασφάλισης, καθώς θα υποστούν συμπίεση κάτω του 50% του συντάξιμου μισθού. Μάλιστα, αυτό το ποσοστό θα αφορά στα 40 χρόνια ασφάλισης. Επίσης, το ποσοστό αναπλήρωσης δε θα είναι ενιαίο, αλλά θα διαφοροποιείται ανάλογα με το μισθό (μισθωτοί) ή το εισόδημα (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες). Η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης στους ασφαλισμένους με σχετικά υψηλότερους μισθούς και εισοδήματα, και μεγαλύτερα ποσοστά σε ασφαλισμένους με μικρότερους μισθούς και εισοδήματα.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν ουσιαστικά το «φωτιά και τσεκούρι» σε βάρος των συντάξεων.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog