..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

''ΠΝΙΓΗΚΕ'' Ο κάμπος της Θεσσαλίας

 ΑΝΟΧΥΡΩΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ - ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ Σ' ΕΝΑ ΕΧΘΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ


«Πνιγήκαμε». Αυτήν τη λέξη ακούς από την Τρίτη το βράδυ σε όλο τον Θεσσαλικό κάμπο, αφού μέχρι και το Σάββατο, ανθρώπινες ζωές, σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες, χωράφια και υποδομές βουλιάζουν μέσα στη λάσπη και κάτω από τα νερά.

Και ενώ ο κίνδυνος για χιλιάδες οικογένειες δεν έχει ξεφύγει, αποκαλύπτεται, ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, η απίστευτη έκταση των καταστροφών.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο απολογισμός του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος είναι 10 νεκροί, ενώ υπάρχουν φόβοι και για πολλούς ακόμα, αφού οι επίσημα καταγεγραμμένοι αγνοούμενοι είναι 4, όμως στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι άγνωστος, ακόμα και για εκατοντάδες λένε εκτιμήσεις.

Μέχρι και την Παρασκευή χιλιάδες ήταν οι ξεσπιτωμένοι από χωριά και συνοικίες πόλεων όπως η Λάρισα, που κοιμούνται όπως όπως σε κλειστά γυμναστήρια, ξενοδοχεία, σπίτια συγγενών.

Ολοκληρωμένη επίσημη εκτίμηση μπορεί να μην υπάρχει, ωστόσο μια πρώτη εικόνα είναι ότι χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν, εκατοντάδες σπίτια κατέρρευσαν, καταστήματα έχουν υποστεί ολική καταστροφή, τεράστιες είναι οι καταστροφές σε υποδομές, πάρκα, πλατείες.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που υπέστησαν οι αγρότες, αφού εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν, ενώ αρκετά από αυτά παραμένουν μέχρι και τώρα πνιγμένα στο νερό και σκεπασμένα από τόνους λάσπης. Αντίστοιχη κατάσταση βιώνουν δεκάδες κτηνοτρόφοι, αρκετοί από τους οποίους είδαν τα ζώα τους να πνίγονται και τις σταβλικές εγκαταστάσεις να καταστρέφονται. Ακόμα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι, τα μελίσσια των οποίων εξαφάνισε το νερό.

Παράλληλα, σε δεκάδες χωριά της Θεσσαλίας χιλιάδες είναι όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς ρεύμα και νερό, χωρίς φάρμακα και φαγητό, κάνοντας δραματικές εκκλήσεις να έρθουν ελικόπτερα και βάρκες να τους απεγκλωβίσουν. Από την κατάσταση αυτή δεν έχουν ξεφύγει επίσης δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι στις πρωτεύουσες των νομών, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα.


Οι παραπάνω καταστροφές έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο δραματικό τρόπο την έλλειψη αναγκαίων υποδομών και ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, την ελλιπή συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών και κυρίως τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, οι οποίες κινήθηκαν για μια ακόμη φορά στην πεπατημένη των «ακραίων φαινομένων» και της «ατομικής ευθύνης», προσπαθώντας να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη τον κρατικό μηχανισμό. Το μόνο «μέτρο» που εφαρμόστηκε από την πρώτη στιγμή ήταν το «καλυφθείτε», με τα μηνύματα του 112 να δίνουν και να παίρνουν, καλώντας τους κατοίκους είτε να μείνουν σπίτι είτε να ανέβουν στα «ψηλά πατώματα». Αποτέλεσμα; Η χρεοκοπία και του 112, αφού κάτοικοι εγκλωβίστηκαν σε κεραμίδια και ταράτσες για τρεις μέρες, θύματα του ανύπαρκτου σχεδιασμού οργανωμένης αποχώρησης και φιλοξενίας.

Για μια ακόμα φορά αποκαλύφθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο το εχθρικό κράτος για τον λαό, με τις μεγάλες επιλεκτικές ελλείψεις στη στελέχωση υπηρεσιών που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, και την ίδια στιγμή αποδεικνύεται αποφασισμένο απέναντι στη λαϊκή κινητοποίηση, όπως φάνηκε και με την προκλητική παρουσία των ΜΑΤ στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν την Παρασκευή εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Λάρισας.

Κλιμάκια του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της καταστροφής βρέθηκαν δίπλα στους πληγέντες, συμβάλλοντας στο να σωθούν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, καλώντας τους ταυτόχρονα να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική που καταδικάζει τον λαό από τη μια γωνιά της χώρας στην άλλη να ζει χωρίς τις απαραίτητες υποδομές αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog